Linkuri accesibilitate

Artur Resetnicov: „fortificăm potenţialul, inclusiv uman, pentru a intra în forţă în campania electorală”


La demonstrația proprie de 1 Mai
La demonstrația proprie de 1 Mai

Opinii și explicații după „revocarea” din CC al PCRM a lui Mark Tkaciuk, Grigore Petrenco și Iurie Muntean.



Lucruri extraordinare se intampla in ultimele sapatamani in interiorul celui mai mare partid de opozitie moldovenesc - partidul comunistilor condus de Vladimir Voronin. Mark Tkaciuk, cel despre care se crede ca a elaborat in toti acesti ani - si cei opt de guvernare, dar si cei cinci de opozitie - linia de comportament a partidului, este parca pus la ungher impreuna cu alti doi colegi de idei ca niste copii neascultatori. Acuzatiile cu care se apara cei trei sunt si ele extraordinare - Voronin ar fi coalizat cu adversarii politici, adica isi serveste pe tava partidul PD-ului lui Lupu si Plahotniuc. I- am solicitat niste clarificari unui comunist ce continua sa fie apropiat liderului PCRM, deputatul Artur Resetnicov.

Europa Liberă: Aşadar, trei dintre membrii importanţi ai PCRM, Mark Tkaciuk, Grigore Petrenco si Iurie Muntean, au fost excluşi sâmbătă, la o plenara a partidului, din conducerea formaţiunii. Presa a calificat evenimentul drept „curăţenie la vârf în PCRM”. A reuşit presa să surprindă exact ceea ce se întâmplă de fapt în interiorul partidului din care faceţi parte?

Artur Resetnicov: „În primul rând, persoanele menţionate au fost revocate din unele funcţii de conducere, deci nu e vorba de „curăţenie”. Ca orice partid puternic, cum e şi PCRM, înainte de perioada electorala, înainte de alegerile anunţate pentru 30 noiembrie anul curent fortificăm potenţialul, inclusiv uman, pentru a intra în forţă în campania electorală.

Astfel de remanieri în conducerea partidului au avut loc şi în anul 2005, şi în 2009, şi în 2010. Adică, partidul este un organism viu, dar trebuie să fie capabil să răspundă şi provocărilor, şi sarcinilor care sunt. Iar pentru noi este important în următoarele alegeri să reuşim să facem faţă provocărilor, dar şi să câştigăm aceste alegeri.”

Europa Liberă: De ce aţi ţinut să faceţi această precizare: „revocare” şi nu „excludere”? Vor fi ei în continuare membri ai partidului, vor fi consultaţi poate ca înainte, vor fi puşi la treabă?

Artur Resetnicov:
„Da, sigur. Revocarea din funcţii de conducere asta şi înseamnă: revocarea din aceste funcţii. Dar toate aceste persoane rămân membre ale PCRM. De fapt doi dintre ei aşa şi au menţionat: că doresc să rămână membri de rând ai Partidului comuniştilor.”

Europa Liberă: Dar totuşi e o pedepsire, o sancţionare a lor?

Artur Resetnicov:
„Nu se poate de ajuns la o astfel de concluzie: că este pedepsire sau sancţionare. Singurul lucru pe care pot să vi-l spun este că la adoptarea acestei decizii (pentru că a avut loc şi votarea respectivă, deschisă) inclusiv au dus şi unele neajunsuri în activitatea lor. Pentru că dacă ar fi fost totul perfect, dacă ar fi fost rezultatele pe care noi le-am aşteptat, sigur că nu s-ar fi ajuns la această revocare. În activitatea lor persistau şi unele neajunsuri. Iar privind în ansamblu, am decis să repoziţionăm potenţialul nostru uman.”

Europa Liberă: Pe Mark Tkaciuk mulţi îl considerau până acum ideologul principal al PCRM. Alţi membri ai PCRM care au plecat anterior îl acuzau pe el: spuneau că pleacă pentru că nu vor să se afle într-un partid radical. De aceea vă întreb: această măsură, luată în ajun de alegeri, ar putea însemna şi că domnul Tkaciuk într-adevăr radicalizează partidul, iar partidul nu mai vrea să meargă pe această cale radicală?

Artur Resetnicov:
„În primul rând, nu există un ideolog a partidului. De fapt toţi membri ai PCRM sunt într-un fel ideologi ai partidului, pentru că împărtăşesc ideologia, platforma politică a partidului şi fiecare membru contribuie într-o formă anumită la promovarea ideologiei partidului.

Doi: învinuirile pe care le-au lansat unele persoane care au plecat anterior din partid probabil se datorează unor nereuşite ale lor şi încercării de a da vina pe altcineva pentru faptul că nu au reuşit să se realizeze în partidul nostru.

Şi trei, ceea ce este o concluzie foarte importantă: din ceea ce am discutat şi noi, din ceea ce simţim în societatea este că Republica Moldova, poporul Republicii Moldova acum ca niciodată are nevoie de pace şi stabilitate în ţară.”

Europa Liberă: Şi atunci care sunt nereuşitele celor trei?

Artur Resetnicov:
„Asta ţine mai mult de lucrul intern a partidului. Nu sunt nereuşite, dar sunt anumite neajunsuri care sperăm să fie acoperite. Dar ţine de bucătăria şi de activitatea internă a partidului nostru. Toate modificările, inclusiv aceste modificări organizatorice, sunt îndreptate pentru ca partidul să fie mai puternic în perioada electorală. De aceea sigur că noi considerăm că vom fi şi mai puternici, şi vom avea instrumente suplimentare pentru a argumenta platforma noastră electorală în faţa cetăţenilor Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Mulţi au mai legat ceea ce se întâmplă acum în PCRM cu crearea acestei organizaţii „Antifa”; se spune că ar fi creată de domnul Petrenco, iar domnul Tkaciuk se asociază la ea şi ar trebui să se ocupe cu nişte lucruri mai urâte în ajun de alegeri. Cum aţi comenta acest lucru?

Artur Resetnicov:
„Orice comentariu la acest subiect ar fi periculos pentru că am intra în anumite speculaţii. Da, s-a încercat de a se întreprinde anumite măsuri şi ar fi existat pericolul ca unele acţiuni să fie asociate cu PCRM. Şi am considerat că nu este corect. Mă întorc la ceea ce v-am spus anterior: este important ca să venim şi ca mesaj, şi ca acţiuni ale Partidului Comuniştilor, pentru ca Republica Moldova şi poporul să aibă pace şi stabilitate aici la noi.”

Europa Liberă: Dar n-ar fi trebuit atunci să-i excludeţi din partid? Ca să nu fie în general asociată activitatea PCRM cu numele domnului Petrenco, de exemplu, care se crede că a creat această organizaţie.

Artur Resetnicov:
„Noi în partid avem posibilitatea să ne expunem. Şi unii tovarăşi de-ai noştri care, volunta sau involuntar comit unele acţiuni, noi tovărăşeşte suntem obligaţi să-i corectăm. Şi noi considerăm că inclusiv aceşti tovarăşi, care nu a săvârşit vreo crimă sau vreo acţiune gravă, vor asculta poziţia noastră, poziţia majorităţii în partid şi vor trage concluziile de rigoare, se vor reacomoda şi vor fi utili inclusiv pentru partid şi societate.”

Europa Liberă: Deci, partidul speră ca ei să se corecteze?

Artur Resetnicov:
„Să înţeleagă unele neajunsuri, sau unele acţiuni pe care le-au comis şi să facă concluziile de rigoare.”

Europa Liberă: Dar iată domnul Tkaciuk, de exemplu, a formulat nişte acuzaţii destul de grave: spune că sub presiunea lui [Vlad] Plahotniuc, PCRM s-ar pregăti să încheie un pact cu forţele proeuropene după alegerile din toamnă. Din partid cum sunt văzute aceste acuzaţii?

Artur Resetnicov:
„Nu sunt văzute bine pentru că s-a folosit nu platforma partidului, ci un briefing, ceea ce nu este corect. Dacă ar fi fost anumite bănuieli, anumite lucruri de declarat, ar fi fost normal să fie spune direct în ochii colegilor de partid. Dar s-a utilizat această platformă care nu este colegială, unu, şi doi: probabil acest gen de declaraţii ţin de nestăpânirea unor emoţii pur personale.”

Europa Liberă: Pentru că totul parcă a început de la o declaraţia a domnului Voronin care a spus că Uniunea Euroasiatică încă nu există, prin urmare PCRM nu se gândeşte acum la modul serios să ducă Moldova întra-acolo, vreau să ştiu dacă continuă PCRM să promoveze integrarea în Uniunea Euroasiatică, sau în UE, sau nici una, nici alta? Cum e cu asta?

Artur Resetnicov:
„Nu a început de la astfel de declaraţii. Aceasta a fost numai pretextul, motivul unor acţiuni negândite şi
La Chișinău de Ziua Victoriei
La Chișinău de Ziua Victoriei
nechibzuite. Vladimir Voronin întotdeauna a fost consecvent şi în declaraţii, şi în acţiuni. Şi vreau să vă aduc aminte că chiar în primul mandat de preşedinte al republicii Moldova, domnul Voronin a spus că Moldova trebuie să fie acolo unde este interesul cetăţenilor, al poporului republicii Moldova. Aceasta este foarte important,

Şi doi, sigur că în viziunea noastră, a comuniştilor, proiectul Uniunii Vamale, sau cum a fost reformulat acum o săptămână ca Uniune Euroasiatică, este mai atractiv şi corespunde mai mult intereselor cetăţenilor Republicii Moldova. De aceea sigur că noi vom încerca să dovedim cetăţenilor Republicii Moldova perspectiva unor avantaje economice ale aflării în Uniunea Euroasiatică.”

Europa Liberă: Şi rolul Dvs. mai departe care va fi în partid? Mulţi vă asociază cu un fel de lider al laturii mai echilibrate a partidului. Trebuie să ne aşteptăm să vă vedem în continuare în funcţii de conducere în partid? Nu?

Artur Resetnicov:
„Fiecare membru de partid trebuie să contribuie în măsura posibilităţilor şi capacităţilor în primul rând la fortificarea partidului, dar şi la prosperarea Republicii Moldova. Noi nu facem careva clasificări, divizări. Este important qacum să consolidăm capacităţile partidului comuniştilor, dar, ce e mai important, să consolidăm societatea Republicii Moldova. Nu trebuie să creăm careva ziduri, bariere între opţiuni. Nu trebuie să divizăm societatea între cei care sunt pentru Vest sau Est. Important e ca în întregime societatea Republicii Moldova să fie consolidată.”
XS
SM
MD
LG