Linkuri accesibilitate

„Cine câştigă din scindarea PCRM?” (Adevărul)


Problema procurării de energie electrică mai ieftină (I. Preașcă/Adevărul).



Cine câştigă din scindarea PCRM?” este titlul-întrebare al unui articol semnat în „Adevărul” de Eugenia Pogor. „Comuniştii înlăturaţi de la conducerea partidului îl acuză pe democratul Vlad Plahotniuc că încearcă să distrugă formaţiunea din interior, opinie împărtăşită şi de unii observatori. Alţii spun că acest conflict nu va afecta PCRM”, menţionează autoarea. Potrivit fostului fruntaş aş PCRM, Victor Stepaniuc, citat în articol, „comuniştii vor întoarce în favoarea lor acest conflict. „Dacă ruptura nu va fi masivă (dar eu sunt sigur că nu va fi), partidul va avea doar de câştigat. Va demonstra europenilor că acolo există o grupare serioasă pro-europeană, iar Federaţiei Ruse – că este o alta: pro-Uniunea Vamală”.

Tonul unui comentariu semnat de Dmitri Ciubaşenco în „Panorama” la acelaşi subiect este mult mai categoric. Titlul articolului este „Apusul PCRM”. Autorul lui crede că după plenara sa de sâmbătă, 7 iunie, Partidul Comuniştilor nu va dispărea imediat, dar în viitoarele manuale de istorie această zi va intra ca un început al sfârşitului acestui partid. Potrivit lui Ciubaşenco, „partidul va putea obţine la alegeri 30, poate chiar 35 de procente din sufragii. El va avea o fracţiune mare în Parlamentul nou, dar această fracţiune de opoziţie nu va mai interesa pe nimeni, deoarece nu se va schimba nimic-nimic în sistemul puterii de acum nu se va schimba. […] Niciodată-niciodată PCRM nu va mai reveni la putere”, mai apreciază autorul.

Ion Preaşcă scrie în „Adevărul” că Republica Moldova „ar ar putea procura energie electrică mai ieftină, potrivit autorilor unui studiu, în timp ce alţii spun că acest lucru este imposibil din cauza lipsei interconexiunilor cu sistemul energetic al României şi a incapacităţii de a negocia cu furnizorii din regiune”. Autorul prezintă, între altele, argumentele economistei Corina Gaibu care susţine că „autorităţile moldoveneşti au negociat şi semnat contracte de import a energiei electrice extrem de împovărătoare pentru Moldova, în pofida faptului că piaţa ucraineană este una deschisă pentru toţi doritorii de a participa la procesele de tranzacţionare”. „Experţii au estimat că, dacă ţara noastră ar fi reuşit să negocieze un preţ de import comparabil cu cel de pe piaţa ucraineană, tarifele la energia electrică achitată de consumatorii casnici ar fi urmat să coboare cu 15%, până la 1,40 lei pentru un kWh, şi astfel să fie economisiţi anual circa 40 de milioane de dolari”, notează autorul.

Într-un articol întitulat „20 de ani fără „Deșteaptă-te, române!” şi publicat de „Adevărul”, istoricul Mihai Taşcă reaminteşte că „în dimineața zilei de marți 7 iunie 1994, în Republica Moldova a fost intonat pentru ultima dată, ca imn național și de stat, „Deșteaptă-te, române!“(care este şi imnul de stat al României – Imedia), după ce fusese adoptat în 1991. Așadar, sâmbătă am marcat o tristă aniversare - 20 de ani de la detronarea acestui imn”.
XS
SM
MD
LG