Linkuri accesibilitate

Serghi Pirojkov: situaţia din Ucraina este o lecţie de învăţat pentru clasa politică moldovenească


Ambasadorul ucrainean la Chișinău despre prioritățile imediate ale relațiilor dintre Ucraina și R. Moldova.


Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Serghei Pirojkov le-a împărtășit jurnaliștilor și analiștilor moldoveni la o întâlnire găzduită de agenția IPN cum vede prioritățile imediate ale relației bilaterale dintre R. Moldova și Ucraina. Le prezintă în rezumat, Alla Ceapai.
Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova Serghi Pirojkov a spus că ţara sa se află într-o profundă criză politică, economică şi militară, criză ce se va răsfrânge şi asupra relaţiile moldo-ucrainene. În noile realităţi geopolitice cooperarea bilaterală ar trebui reformatată, a spus diplomatul, menţionând că elementul cel mai important în reformatarea parteneriatului ar fi relaţia cu UE atât a Kievului, cât şi a Chişinăului.

„Şi Ucraina, şi Moldova urmează să semneze Acordul de Asociere cu UE, ambele state şi-au formulat vectorul politicii externe drept cel european. Aceasta ne permite consolidarea relaţiilor, care trebuie deja percepute în contextul integrării europene. Ucraina s-a pomenit într-o situaţie complicată de criză politică şi economică urmare a agresiunii militare din partea statului vecin. I-au fost anexate teritoriile, mă refer la Crimeea. Aceasta tot ar trebui să servească drept motiv pentru a revedea relaţiile bilaterale. Şi mă refer aici la necesitatea revederii sistemului internaţional de securitate.”

Serghei Pirojkov a menţionat că situaţia din Ucraina este o lecţie de învăţat pentru clasa politică moldovenească. El a amintit că la baza crizei din ţara sa a fost gestul imprudent a fostului preşedinte Victor Ianukovici care a refuzat în ultimul moment să semneze Acordul de Asociere. Diplomatul s-a arătat convins că în Moldova nu există asemenea riscuri, respectiv Acordul de Asociere va fi semnat pe 27 iunie:

„Din fericire în Moldova nu există aşa un conducător care ar putea doi ani să vorbească că Ucraina a ales vectorul european de dezvoltare, iar în ultimul moment să schimbe macazul la 180 de grade. Schimbarea bruscă a vectorului extern de dezvoltare provoacă situaţii excepţionale. Dar este important ca Moldova nu doar să semneze acest Acord. El va trebui ulterior implementat. După alegerile parlamentare din 30 noiembrie dacă va fi altă configuraţie a forţelor politice, vor apărea noi coaliţii aici ar putea exista cel mai mare risc privind implementarea acestui acord.”

Serghi Pirojkov şi-a exprimat opinia că Federaţia Rusă nu va dori stabilizarea situaţiei din Ucraina în perioada imediat următoare, mai cu seamă în partea de est a ţării. Iar sarcina administraţiei de la Kiev în frunte cu noul preşedinte Petro Poroşenko, care urmează să fie inaugurat duminică, este menţinerea cursului european şi restabilirea păcii pe pământul ucrainean. Diplomatul ucrainean a adăugat însă că fără consolidarea societăţii şi fără sprijinul extern nu este posibilă soluţionarea crizei politice, economice şi militare din Ucraina.

Previous Next

XS
SM
MD
LG