Linkuri accesibilitate

Prima întîlnire față în față între liderii Ucrainei și Rusiei după anexarea Crimeii de către Moscova


Vladimir Putin și Petro Poroșenko au îndemnat amândoi la încetarea vărsării de sânge în estul Ucrainei.



Putin și Poroșenko au avut o întâlnire de un sfert de oră în marginea ceremoniilor aniversării debarcării din Normandia, în Franța.

Aceasta a fost prima întâlnire dintre cei doi lideri după alegerea lui Poroșenko la 25 mai.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a spus că ambii lideri au fost de acord că criza ucraineană se poate rezolva numai pe cale politică.

Tot în Franța a avut loc astăzi o scurtă întâlnire, tot neanunțată, între Vladimir Putin și președintele Statelor Unite, Barack Obama, la care a fost discutată criza ucraineană.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Putin și Obama au schimbat opinii despre situația din Ucraina, vorbind despre nevoia opririi violenței și luptelor cât mai curând posibil.

Associated Press notează că înaintea întâlnirii, când liderii internaționali prezenți în Franța s-au aranjat pentru fotografia de grup, Obama și Putin au părut să se evite reciproc.

Întrevederea din Franța a avut loc în marginea ceremoniilor aniversării debarcării din Normandia.

Casa Albă a spus că discuția a fost neoficială, nu a avut caracter de întâlnire bilaterală, s-a ținut înaintea prânzului oficial de vineri de la ceremoniile din Normandia și a durat între 10 și 15 minute.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, l-a îndemnat pe președintele Rusiei Vladimir Putin să folosească ocazia de a detensiona situația din Ucraina după alegerea ca președinte ucrainean a lui Petro Poroșenko, a anunțat un oficial de la Casa Albă.

„Președintele Obama a precizat că detensionarea depinde de recunoașterea de către Rusia a președintelui ales Poroșenko ca lider legitim al Ucrainei și de oprirea livrărilor de arme și materiale peste graniță”, a spus Ben Rhodes, consilier național de securitate națională, care s-a aflat alături de Barack Obama la ceremoniile aniversării a 70 de ani de la debarcarea din Normandia.

„Dacă Rusia folosește această ocazie pentru a recunoaște și a coopera cu conducerea nouă de la Kiev, președintele Obama a indicat că ar putea să apară deschideri pentru reducerea tensiunilor”, a mai spus Rhodes.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG