Linkuri accesibilitate

Miza prezidențialelor (România liberă)


PPDD: „un partid fără ideologie, fără program, fără proiect, o bulă de săpun deja spartă...” (ziare.com).



Alegerile prezidentiale din toamna au drept miza mai degraba alegerile parlamentare din 2016, prin capacitatea de a influenta componenta majoritatii de guvernare, arata Ioana Ene Dogioiu intr-un articol publicat pe ziare.com. Asa s-ar explica anumite gesturi ale liderului social-democratilor, Victor Ponta, care se afla la conducerea guvernului. El stie ca efectul psihologic al unei infrangeri la prezidentiale poate fi devastator si, in acelasi timp, e constient ca alianta la guvernare cu Uniunea Democrata Maghiarilor din Romania nu este o veriga tare. Membri ai Partidului Popular European, maghiarii din UDMR pot oricand trece, din nou, de partea dreptei. O alta concluzie de natura sa provoace griji la PSD este cota electorala pe care i-o arata lui Victor Ponta sondajele: nimic mai mult decat electoratul PSD.

In aceste conditii s-ar fi nascut ideea de a se alia cu straniul partid al lui Dan Diaconescu, patronul defunctei televiziuni OTV, in ciuda scandalului legat de privatizarea esuata a Oltchim. PSD amana cat poate anuntarea candidaturii lui Ponta la prezidentiale. Deocamdata, asocierea cu PPDD le permite sa tina activa tema anti-Basescu, singura pe care partidul este pe deplin rodat.

Ioana Ene mai semneaza un al doilea articol pe ziare.com, in care face portretul in acva forte al PPDD si al liderului sau Dan Diaconescu: „un partid fara ideologie, fara program, fara proiect, o bula de sapun deja sparta de fapt, constituita in jurul unei personaj cu probleme penale si cu profil de escroc”. „Pare o miscare disperata a lui Victor Ponta”, scrie Ioana Ene, care adauga ca se asteapta ca OTV sa reinvie si ea in curand. Pana atunci, se profileaza perspectiva unei noi variante a guvernului, in care PPDD sa detina un portofoliu ministerial.

In România libera, Cristian Campeanu identifica alta miza a prezidentialelor: continuarea ofensivei anticoruptie, pe care mai multi reprezentanti ai Statelor Unite au prezentat-o voalat in ultima vreme oficialilor români drept o conditie a asigurarii securitatii fata de expansionismul Rusiei. In alegerile din noiembrie tema ar trebui sa fie continuitatea pe programul presedintelui Traian Basescu, respectiv consolidarea statului de drept. Institutiile anticoruptie nu pot fi in siguranta decat cu garantia presedintelui, de aceea viitorul sef de stat ar trebui sa poata garanta ca se va axa pe apararea independentei justitiei si pe continuarea parteneriatului strategic cu Statele Unite. Aceasta ar fi, spune Cristian Campeanu in România libera, „cheia de bolta a politicii externe” a României.
XS
SM
MD
LG