Linkuri accesibilitate

Alexandra Can: „mediul de afaceri trebuie pregătit pentru a trece la un sistem nou”


Alexandra Can
Alexandra Can

Un interviu cu preşedinta Asociaţiei Patronale din Industria Uşoară.



Până pe 12 iunie se va desfăşura Forumul Moldova Business Week, eveniment considerat de economişti, autorităţi şi oameni de afaceri cel mai important al anului. Forumul se va încheia cu organizarea Conferinţei investiţionale Uniunea Europeană – Republica Moldova, planificată pentru joia viitoare, la care va participa şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Despre apropierea economiei Republicii Moldova de standardele europene discutăm cu preşedinta Asociaţiei Patronale din Industria Uşoară, Alexandra Can.

Alexandra Can: „Acum noi suntem într-o perioadă foarte, foarte complicată şi foarte importantă pentru că noi ne dorim integrare europeană. Se va semna Acordul de Asociere, mai apoi, din toamnă, trebuie să trecem la liberul schimb de mărfuri şi lumea este cu adevărat speriată, pentru că aşa suntem noi, ne speriem de ceva nou. Ne-am speriat şi când am trecut de la un sistem economic totalitar, centralizat şi chiar dictatorial, la relaţiile economice de piaţă. Toată lumea s-a speriat, dar cei care au fost destul de flexibili, au înţeles că trebuie să se schimbe şi că trebuie să întreprindem măsuri, pentru că nu mai este cum a fost. Aşa este şi aici.”

Europa Liberă: În ultimul timp se vorbeşte despre aşa - numitele „mituri negative” despre Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb. Şi printre industriaşi, producători, exportatori pot fi întâlnite anumite temeri?

Alexandra Can:
„Industriaşii şi mediul economic se tem că odată cu deschiderea graniţelor pentru schimbul de mărfuri vor pierde poziţiile pe piaţa internă producătorii noştri. Dar să o luăm din alt unghi de vedere, noi avem trei milioane şi jumătate de
Dacă vrem să ne integrăm într-un sistem, în cazul de faţă Uniunea Europeană, nu putem sta închişi ...
consumatori, care sunt pe loc, aici, de ce să nu ne gândim la consumatori, că ei au nevoie de produse bune, calitative, raportate la preţ şi preţ raportat la calitate. Noi, dacă vrem să nimerim într-un sistem economic, să ne integrăm într-un sistem, în cazul de faţă Uniunea Europeană, nu putem sta închişi.

Acum, dacă vor apărea posibilităţile, nu va fi deschisă Moldova doar ca să intre mărfurile gata aduse în ţară, şi noi vom putea exporta la fel. Deci, aceste mituri au două faţade, una bună şi una rea. Partea rea e aceea că nu sunt destul de pregătiţi, mediul economic nu este destul de pregătit, dar depinde de fiecare, inclusiv de Guvern. Guvernul a făcut ce a trebuit pentru Acordul de Asociere, pentru trecerea la Liberul Schimb. Asta e mai uşor de făcut, pentru că există deja şablonul. Multe ţări au aderat deja la diferite structuri economice, internaţionale, atât diplomatice atât şi culturale, aici e uşor, ai făcut şablonul, ai negociat, ai scris ce te interesează şi mergi înainte.”

Europa Liberă: Care-i partea grea?
Alexandra Can: „Partea grea e că trebuie pregătit mediul de afaceri pentru a trece la un sistem nou, oricare ar fi el. S-au făcut multe, dar nu destul. Mediul de afaceri trebuie să aibă nu numai lămurire, trebuie să fie susţinut ca să supravieţuiească într-o perioadă de trecere de la un regim economic la alt regim economic, de la un sistem de dirijare a întreprinderilor propriu-zise la altul.”

Europa Liberă: Vorbeaţi de ajutor din partea Guvernului. Uniunea Europeană promite fonduri pentru ca economia Republicii Moldova să se adapteze treptat la condiţiile şi standardele europene. Aveţi încrederea că aceste fonduri vor fi împărţite cum se cuvine?

Alexandra Can:
„Nimeni în societatea civilă nu vorbeşte pozitiv şi cu încredere despre diriguirea acestor bani, acestori fonduri, granturi, ajutoare, credite, şi toată lumea vorbeşte numai despre una: pentru că se pot distribui la bunul cherem şi plac banii publici, indiferent de unde vin, pentru că şi granturile sunt bani publici şi creditele sunt bani publici, şi de aceea se luptă şi e foarte - foarte grav că politicul s-a implicat în business şi interesul prioritar este businessul şi nu politica pe care să o facă pentru business. Deci, sigur că nu cred, nici eu, nu credeţi nici Dvs, pentru că avem exemple foarte multe şi este greu să se schimbe acest standard creat de ani de zile.”

Europa Liberă: Dar sunt gata astăzi producătorii locali să-şi schimbe modalitatea de a face business? Cunosc oameni care sunt absolut mulţumiţi de situaţia când pot, la vamă, să plătească vameşului, când pot să plătească expertiza fito-sanitară...

Alexandra Can:
„Ei sunt mulţumiţi, dar vor fi mulţumiţi copiii şi nepoţii lor? Creăm un sistem distructiv, un sistem păgubos, în care nu vor putea cei care plătesc azi bani la vamă să beneficieze de sistemul pensiilor publice, copiii şi nepoţii lor nu vor putea să beneficieze de medicina asigurată, aşa cum ar trebui să fie. Astăzi ei plătesc un ban şi strică alţi oameni.

Noi, societatea civilă, suntem în primul rând de vină
Trebuie să ne maturizăm, în sfârşit, să ne dăm seama ce se întâmplă cu noi, de ce suntem atât de uşor manipulaţi ...
că venim cu daruri la un funcţionar public pe care, de fapt, trebuie să îl conducem prin votul celui care l-a numit. Deci, noi trebuie să ne maturizăm, în sfârşit, să ne dăm seama ce se întâmplă cu noi, de ce suntem atât de uşor manipulaţi şi ţara noastră, chiar dacă nu are resurse, chiar dacă este o ţară care este mică şi poate fi dirijată chiar din contul serviciilor pe care le putem oferi şi putem fi o ţară super-dezvotată.

Să luăm exemplul Singapore care nu are de băut. În cinci ani ce ţară a devenit? Să luăm alta mai aproape, Polonia, în anii 1980, când am fost acolo, m-am speriat ce am văzut, în comparaţie cu Moldova noastră sau cu alte ţări, ce se întâmpla acolo... Şi în câţiva ani, dacă Lesek Balcerovici şi echipa lui şi-au dorit dezvoltare economică, asta eu obţinut. Au ştiut cum să schimbe piesele pe tabla de şah şi au ştiu că vor să rămână în istorie ca o echipă care a dezvoltata ţara, dar nu a jufuit-o.

Nu vorbesc că am putea avea salariile din Statele Unite sau Germania şi, măcar, România. Nu, eu vorbesc în general despre o ţară în care se pun bazele creşterii economice, pentru că aici, de fapt, stă putea economică care mai apoi face şi omul sănătos şi omul învăţat, şi familia durabilă şi aduce oameni în ţară. Dacă domeniul economic este la pământ, cine poate să face ceva? Dar de ce domeniul economic este la pământ? Pentru că recunoaşte toată suflarea din organele publice că circa 60% este business-ul negru.”

Europa Liberă: În acest caz, cu ce merge Republica Moldova în Uniunea Europeană? 60%, spuneaţi, reprezintă economia subterană, politicienii care nu prea vor să mişte lucrurile...

Alexandra Can:
„Eu sunt îngrijorată ca să nu se întoarcă vectorul european la 180 de grade, pentru că până acum m-am convins că nu prea şi-au dorit integrare europeană, pentru că cei care sunt la putere înţeleg că e mai bine să fii preşedinte în colhozul tău, decât brigadier în nu ştiu ce conglomerat. Deci, nu prea sunt sigură, unu.

Doi, separat le e mai bine, pentru că ei decid, ei sunt şefi. Haideţi să vedem exemplul României, care după
Există posibilitate de a schimba faţa acestei ţări şi starea acestor oameni foarte rapid, dacă s-ar pune punct furturilor, jafului banilor...
ce a intrat în Uniunea Europeană, totuşi, dacă vrei să te aliniezi, te aliniezi, ai cerinţe şi legea trebuie să fie lege. S-a întâmplat la noi ca măcar un funcţionar public să se ducă în puşcărie pe cinci, pe zece, pe 20 de ani? Uitaţi-vă în România câţi au fost, până şi prim-ministru. Peste tot există încălcare de lege, dar nu aşa. Există posibilitate de a schimba faţa acestei ţări şi starea acestor oameni foarte rapid, dacă s-ar pune punct furturilor, jafului banilor şi bunului public, într-un an de zile situaţia s-ar îmbunătăţi cel puţin dublu.”
XS
SM
MD
LG