Linkuri accesibilitate

Sergiu Oprea: „Dacă vom fi cu UE, cred că peste vreo 10-15 ani vom vedea schimbări, măcar pentru copiii noștri...”


Primarul Sergiu Oprea
Primarul Sergiu Oprea

Opiniile pragmatice ale primarului de la Corjova, într-un interviu cu Valentina Ursu.



În această dimineaţă, invitatul nostru este primarul satului Corjova, Sergiu Oprea, reprezentant al autorităţilor Moldovei. Satul Corjova se află în imediata apropiere de oraşul Dubăsari, în stânga Nistrului, şi este controlat de facto de autorităţile separatiste transnistrene.

Europa Liberă: Domnule primar, există dualitate de putere la Corjova?

Sergiu Oprea: „De facto noi suntem pe teritoriul controlat de Transnistria, dar majoritatea oamenilor, cetățeni ai Moldovei, așteaptă să fim o țară unificată, toți s-au săturat de această situație.

Pe de o parte, e bine că e mai ieftin gazul, pensiile sunt mai mari, dar pe de altă parte, e Transnistria, deja de atâția ani… Și oamenii s-au săturat că nu e nimic stabil, nu e nicio lege pe care să te poți baza. Iată, niciun certificat din Transnistria nu e valabil în vreuna din țări, chiar și în Rusia, când se duc oamenii, vin și iau certificat de la noi de la primărie.”

Europa Liberă: Aceste idei că pensia e mai mare acolo, că serviciile comunale se achită la tarife mai mici ademenesc lumea. Și lumea, dacă e săracă, merge acolo unde i se oferă mai multe oportunități.
Sergiu Oprea: „Merge acel care e în nevoie, dar acel care lucrează cât de puțin și vrea viitor, totdeauna se duce unde este legitim. Iată, și la Cocieri, și la Coșnița, Doroțcaia, sunt mulți oameni care au trecut cu pensia la Dubăsari. Dacă omul a lucrat 30-40 de ani și a ajuns să primească o pensie de 700 de lei, iar la transnistreni primește peste 1000 și el nu mai are sănătate să mai lucreze, vrea astăzi să trăiască, să mănânce, să achite facturile.

Numai din cauza aceasta trece dincolo, nu de aceea că nu vrea să fie într-o țară stabilă, dar nu are alte posibilități de trai. Și doar din cauza aceasta se duce și se înregistrează în stânga Nistrului, ca să primească pensia, nu pentru că nu ar fi patriot, cetățean bun sau că nu îi place țara lui…

În fiece zi, când ies în sat, chiar și rușii întreabă când vom fi o țară unificată. Cunosc foarte mulți ruși care lucrează la piață și întreabă și ei: „Când va fi Moldova unică, ca noi să avem o perspectivă înainte, unde să mergem? Că aici au trecut peste 20 de ani, se duce unul, vine altul la putere, este pus de la Moscova, dar nu există stabilitate, nici perspectivă în Transnistria”. Așa că toți așteaptă… Cândva tot trebuie să fie Moldova unificată.”

Europa Liberă: Pentru cetățeanul din Corjova a fost o problemă și exercitarea dreptului la vot. S-au făcut secții de votare în Cocieri și nu aici, la Corjova, unde sunteți dumneavoastră. Pentru alegerile parlamentare din această toamnă pericolul se menține?

Sergiu Oprea: „Ideea mea ar fi circumscripțiile electorale să fie la Cocieri pentru ca oamenii să poată
Sergiu Oprea cu primarul de la Cocieri
Sergiu Oprea cu primarul de la Cocieri
vota. Prin 2007, 2009, secții de vot erau deschise la Corjova, intenționat, să existe incidente ca să nu poată omul vota. Trebuie să fie secții la care omul să poată vota și să știe că deplasarea va fi liberă, eu cred că e mai bine acestea să fie deschise la Cocieri.

Oamenii înțeleg că din cauza miliției, posturilor de control din Transnistria nu pot merge să voteze unde vor, de aceea eu zic că, pentru a evita problemele, este mai bine să fie deschise secțiile de vot la Cocieri, iar oamenii cu transportul propriu, cu microbuzele vor merge la alegeri.”

Europa Liberă: Lumea are încredere în clasa politică, în politicieni?

Sergiu Oprea: „Cum să nu aibă? Fiecare are și în clasa politică, și în ceea ce se face la guvernare. Democrația trebuie să fie democrație, trebuie să avem răbdare să vedem la ce nivel vom ajunge, nu toate lucrurile se schimbă într-o zi. Ar fi bine să fie mai puține greșeli...”

Europa Liberă: Care sunt cele mai mari greșeli care se fac astăzi în țară de către guvernanți?

Sergiu Oprea: „Trebuie să fie cu toții egali: un lucrător de pe câmp și un ministru. Când va veni timpul un ministru și un deputat din parlament să fie tras la răspundere, atunci populația va avea încredere în guvernați și își va iubi mai mult țara și respecta organele de drept. La noi toți trebuie să fie la un nivel: Procuratura, judecata, pentru ca omul să fie ascultat, inclusiv cu o plângere. În ziua de azi însă mulți dau mită și nu mai au încredere în structurile statului nostru. Când omul bate la ușă, se plânge și nu îl ascultă nimeni, cum poate crede în țară, în conducere?”

Europa Liberă: Domnule primar, administrația locală de la Corjova poate soluționa problemele sătenilor? Și ce probleme ar fi prioritare astăzi pe agenda dumneavoastră?

Sergiu Oprea: „Problemele sunt multe, locurile de muncă, spre exemplu. Și eu am doi studenți care fac studii prin contract și plătesc 25 de mii de lei pe an, în timp ce am un salariu de 4 000 lei și salariul meu e un pic mai mare. Dar ce să facă omul cu salariul de 1000 de lei, cu ce să le asigure copiilor studii?!”

Europa Liberă: Dar locuri de muncă la Corjova unde pot fi create?

Sergiu Oprea: „În Corjova din partea Moldovei nu pot fi create că e Transnistria, de facto. Dar se pot crea locuri de muncă și la Cocieri, să fie deschise întreprinderi și oamenii noștri să lucreze acolo.

Coșnița și Doroțcaia, deși se consideră în partea stângă a Nistrului, în jumătate de oră sunt la Chișinău locuitorii, jumătate de sat lucrează. Ei nu au așa probleme. Și când vin investiții se duc în partea stânga a Nistrului, la Coșnița, Doroțcaia. Stați un pic, cea mai mare problemă sunt aceste trei sate: Cocieri, Molovata și Corjova.
Podul plutitor
Podul plutitor
Îngheață Nistrul iarna, noi nu avem nici trecere, paromul nu lucrează, pe aici nu puteam transporta nimic. S-au întâmplat cazuri că nu erau medicamente la farmacie. Și iarna cu sania aduceam medicamente ca să nu rămână satul fără de acestea.

Conducerea țării trebuie să acorde mai multă atenție acestor trei sate: Cocieri, Molovata și Corjova, oamenii de aici se confruntă cu cele mai mari probleme, fiind cetățeni ai Moldovei, pe teritoriul Transnistriei și nu îi apără nimeni! Nici poliția nu îi poate apăra că sunt îmbrăcați în civil.
Nici măcar recensământul nu l-am putut desfășura. Ca să mergi la Chișinău, dimineața trebuie să treci de două ori vama, să stai în rând, să completezi cărticica de migrație și așa în fiecare zi, omul deja s-a obișnuit. Unora li se pare că e așa o tragedie că la posturi stau cu automatele, iar oamenii deja gândesc că așa e viața, cum a fost așa și continuă. Dar toți așteaptă schimbări, să avem o țară frumoasă, bogată, în care să se aplice legea pentru fiecare persoană, indiferent de funcția ocupată...”

Europa Liberă: Se discută încotro Moldova: cu Estul, cu Vestul, cu Uniunea Europeană, Uniunea Vamală?

Sergiu Oprea: „Omul, care muncește și nu știe cu ce să își hrănească copiii și cu ce să își întrețină familia, nici nu are timp să se gândească.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră, ca primar, ce ziceți?

Sergiu Oprea: „Eu zis că oricât s-a străduit Rusia să ajungă la un nivel de trai mai bun, acesta nu se vede. Însă sunt țările Uniunii Europene în care se vede cum se trăiește. Trebuie să ajungem mai repede la nivelul de integrare europeană, nu la Uniunea Vamală, că acolo sunt numai cuvinte, nu se vede nimic făcut.

Ei au un plan, perspective, dar poate că nici în 70 de ani nu vor ajunge să le vadă realizate. Noi, practic, vedem cum trăiesc țările din Europa și ce pensii au, de 2000-3000 de euro, iar noi avem câte 30-40 de dolari. Dacă vom fi cu Uniunea Europeană, eu cred că peste vreo 10-15 ani vom vedea schimbări, măcar pentru copiii noștri care vor să trăiască liber și frumos. Așa că ne orientăm spre Uniunea Europeană, altfel nici nu poate fi.”

Europa Liberă: Corjova credeți că ar putea să fie sub jurisdicția Republicii Moldova în cât timp?

Sergiu Oprea: „Nu știe nimeni, sper cât mai repede, să fie bine. Dar în cât timp depinde de conducerea noastră, nu noi, primarii, decidem acest lucru. Când am început să îmi exercit mandatul de primar, mi s-a spus să trec Corjova sub jurisdicția Transnistriei, nici nu a fost niciodată acest lucru. Dar sunt dușmani care vor să facă numai provocări.

Eu mă strădui să fac tot ce e posibil ca lumea să vadă că statul îi ajută și oamenii văd că țara nu a uitat de satul acesta. Și dacă oamenii ar vedea mai des că țara nu a uitat de ei, de satul acesta, pe teritoriul transnistrean, eu cred că oamenii și-ar schimba părerile în decurs de un an.

Măcar de trei-patru ori pe an să se acorde câte un ajutor de 150-200 de lei pentru 100 de pensionari, nu ar fi o povară pentru țară și oamenii astfel ar vedea că țara nu a uitat de ei... Pentru că noi sunteți lepădați, suntem pe teritoriul Transnistriei.”

Europa Liberă: Deci, trebuie să existe apropierea aceasta dintre puterea de sus și cetățeanul de jos? Aceasta lipsește acum?

Sergiu Oprea: „Aceasta lipsește. Noi, dacă vrem oamenii să iasă la alegerile parlamentare să își exercite opțiunea de vot, ei trebuie să vadă această susținere de sus.
Trebuie să vină la noi mai des miniștrii, conducerea țării, dacă vor încrederea noastră
Trebuie să vină la noi mai des miniștrii, conducerea țării, dacă vor încrederea noastră.
De unde se ia încrederea? De jos, de la oameni.

Să vină să vorbească, să le explice oamenilor că altfel poate ei nu înțeleg toate lucrurile.”

Europa Liberă: Dar în Corjova cineva vorbește despre avantajele integrării Moldovei în UE?

Sergiu Oprea: „Eu vorbesc, des, când merg în sat, mă întâlnesc cu oamenii, le explic că deja avem regim fără de vize cu Europa. Și e tare bine. La noi jumătate de sat tot e dus prin țările UE și s-au dus cu 3000-4000 de euro, împrumutau bani, deși nu știu cum îi întorceau.

Acum, dacă are omul de plecat undeva, poate pleca fără vize, poate să rămână să lucreze trei luni de zile. Oricum acesta e un ajutor pentru familie și un venit pentru țară. Dar cât timp nu coboară cât de puțin la nivelul satului, cetățeanul nu va avea încredere în conducerea noastră. Și cu cât mai repede conducerea țării va face acest lucru, că a rămas foarte puțin până la alegeri, sunt mai multe șanse oamenii să înțeleagă unde vrea conducerea Moldovei să ne ducă…”
XS
SM
MD
LG