Linkuri accesibilitate

„Am o viaţă foarte bună în SUA şi vreau să împărtăşesc experienţa mea cu oamenii din Moldova”


Celor 100 de voluntari ai Agenţiei guvernamentale americane „Corpul Păcii”, care muncesc în localităţile din Republica Moldova li s-au alăturat încă 70.



Astăzi, celor 100 de voluntari ai Agenţiei guvernamentale americane „Corpul Păcii”, care muncesc în localităţile din Republica Moldova li s-au alăturat încă 70. Aceştia vor petrece doi ani în Moldova şi, fără a fi remunerați, vor lucra alături de funcționarii din primării, în diferite organizaţii obștești şi se vor implica în dezvoltarea comunităţilor. Tamara Grejdeanu a discutat cu câţiva dintre voluntarii noi veniţi şi relatează

La sosire în Moldova voluntarii au fost întâmpinaţi cu mesaje de bun venit, au primit panglici tricolore şi au aflat numele localităţii în care îşi vor petrece următorii doi ani. Michele Figueroa, una dintre voluntare este pensionară iar toată viaţa a muncit ca poliţistă. Ea va pleca în localitatea Stăuceni unde le va acorda sprijin oamenilor astfel încât aceştia să iniţieze activităţi care le-ar îmbunătăţi nivelul de trai. Michelle mărturiseşte că este o plăcere pentru ea să facă voluntariat şi speră să-şi facă cât mai mulţi prieteni în Moldova:

„Întotdeauna mi-am dorit să muncesc pentru altă ţară, sunt fericită să fiu aici. Mă bucur că pot să merg în alte părţi şi să ajut oamenii. Am o viaţă foarte bună în Statele Unite şi vreau să împărtăşesc experienţa mea de viaţă cu oamenii din Republica Moldova.”

Despre Moldova, voluntarii ştiu că este o ţară mică, cu oameni care muncesc din greu, că are vinuri, fructe şi legume bune. Printre ei este şi Rosza Brown care îmi spune că voluntariatul este o chemare a inimii de a face bine şi nicidecum un lucru de la care aştepţi profit:
Rosza Brown
Rosza Brown
„Mi-am înaintat candidatura la Corpul Păcii şi m-au întrebat despre locul unde aş vrea sa merg. Au menționat Europa de est şi le-am spus că mi-ar plăcea sa vin în Moldova. Nu am auzit niciodată de Moldova înainte de veni la Corpul păcii, dar sunt foarte încântata să fiu aici şi să educ tinerii în domeniul businessului mondial, să le cultiv anumite abilitați care i-ar ajuta să devină independenţi.”

Un alt voluntar, Jeremy Lackman este specializat în educaţia pentru sănătate. El va lucra alături de angajaţii centrului de sănătate şi şcolii din Mileştii Mici, pentru ca tinerii să înţeleagă cum şi de ce trebuie să ducă un mod sănătos de viaţă:

„Am fost foarte intrigat de Republica Moldova, o ţară mică, agrară care, de fapt, îmi aminteşte de copilărie, or eu am crescut la o fermă. Am fost foarte încântat să ştiu că vin aici. Voi preda educaţia pentru sănătate într-o şcoală publică. Îi voi învăţa cum să se alimenteze corect, riscurile infectării cu virusul HIV, importanţa sportului şi multe alte subiecte importante pentru sănătate.”
Jeremy Lackman
Jeremy Lackman
În agenda activităţilor, voluntarii au mai trecut lecţii de implicare a tinerilor în rezolvarea nevoilor localităţii, ore de engleză şi consultanţă pentru autorităţile locale. Iată ce îmi spune o altă voluntară, Cristina Tayler, care şi-a propus să dea o mână de ajutor organizaţiilor obşteşti sau autorităţilor locale:

„În următorii doi ani mă aştept să schimb în bine ONG-urile alături de care voi lucra, în diverse sfere, inclusiv respectarea drepturilor omului. Voi ajuta organizaţiile să atragă proiecte în localitate sau să le finiseze cu bine pe cele care le-au început.”

Majoritatea voluntarilor cred că prin exemplul personal vor putea motiva oamenii din Moldova să muncească atunci când îşi doresc schimbări, să observe problemele celor din jur, şi fără a aştepta răsplată, să se implice. Se împlinesc 21 de ani de când agenţia americană Corpul Păcii este prezentă în Moldova şi în acest timp peste 1000 de voluntari au oferit asistenţă în satele republicii.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG