Linkuri accesibilitate

Unde e nevoie de inscripţia NU CORUPŢIEI?


Mesajul cu pricina ar trebui să fie vizibil pretutindeni, dacă credem că el poate să schimbe ceva.


De la o vreme în troleibuzele din Chişinău poate fi văzută o inscripţie - îndemn: NU CORUPŢIEI! DACĂ RETURNAŢI BILETUL TAXATORULUI COMITEŢI O INFRACŢIUNE!

Două amănunte ar trebui remarcate din capul locului. În primul rînd, mesajul cu pricina nu îi prea responsabilizează pe cetăţeni. Văd mai mereu pasageri „drepţi şi buni la suflet” care, atunci cînd coboară din troleu, le lasă biletele taxatorilor, iar taxatorii nu au nimic împotrivă. În al doilea rînd, nu sînt convins că avem de-a face în acest caz cu corupţia clasică. Indiscutabil, e un soi de mişmaş din partea taxatorilor, dar pasagerul „bun la suflet” ce obţine în afară de iluzia că face un bine?

Eu iată la ce mă gîndesc, stimaţi ascultători şi vizitatori ai site-ului Europei Libere. Mă gîndesc că s-a greşit niţel adresa. Mă gîndesc că asemenea inscripţii – NU CORUPŢIEI! – ar fi mai oportune în alte locuri ale urbei. Sau haideţi să zic altfel. Dacă această inscripţie a invadat troleele capitalei, de ce nu ar fi ea afişată, bunăoară, pe coridoarele instituţiilor de stat? De ce să nu o vadă zilnic şi vameşii-poliţiştii-cinovnicii-guvernanţii?

Dacă vrem cu adevărat să eradicăm corupţia, această chemare ar trebui receptată zilnic nu numai de pasagerii troleibuzelor, ci şi de deputaţii în Parlament. Dar există oare în clădirea Parlamentului un asemenea mesaj mobilizator afişat pe pereţi? Mă îndoiesc. Poate doar în unele licee s-a strecurat.

Cred că mesajul cu pricina ar trebui să fie vizibil pretutindeni, dacă credem că el poate să schimbe ceva. De ce numai în troleu îi responsabilizăm pe cetăţeni?

XS
SM
MD
LG