Linkuri accesibilitate

Premiul „Solidaritatea” a fost acordat lui Mustafa Djemilev, liderul tătarilor din Crimeea.


Președintele ales al Ucrainei, Petro Poroșenko și secretarul de stat american John Kerry la ceremonia de atribuire a Premiului „Solidaritatea”
Președintele ales al Ucrainei, Petro Poroșenko și secretarul de stat american John Kerry la ceremonia de atribuire a Premiului „Solidaritatea”

Preşedintele ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, şi-a reafirmat convingerea că peninsula Crimeea va fi recuperată și că Ucraina îşi va continua drumul spre UE.



Preşedintele ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, şi-a reafirmat convingerea că peninsula Crimeea va fi recuperată, după care Ucraina îşi va continua drumul spre Uniunea Europeană.

Miercuri seară, la Varşovia, Poroşenko a participat la
Mustafa Djemilev votînd la Kiev
Mustafa Djemilev votînd la Kiev
ceremonia de decernarea a premiului „Solidaritatea”, primul laureat al premiului fiind liderul tătarilor din Crimeea şi fostul disident sovietic Mustafa Djemilev.

Poroşeko a mulţumit comunităţii internaţionale pentru solidaritate şi sprijinul acordat Ucrainei, mai ales pentru faptul că „agresorul” a fost izolat.

Anexarea peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă a provocat nu numai izolarea politica a Moscovei şi impunerea unor sancţiuni, de la interdicţii de circulaţie la îngheţarea unor conturi bancare. Noi sancţiuni vor fi discutate astăzi la reuniunea de la Bruxelles a principalelor şapte puteri industrializate.

Cum comenta sec un săptămânal german „ G7 în loc de G8 şi Bruxelles în loc de Soci”. Din 1998, Rusia fusese cooptată în acest „club” al puterilor economice, iar summitul din acest an era programat să aibe loc în Rusia. Anexarea Crimeii a schimbat totul.
Mustafa Djemilev și secretarul de stat american John Kerry
Mustafa Djemilev și secretarul de stat american John Kerry
La ceremonia de la Varşovia au fost prezenţi secretarul de stat american John Kerry, o serie de lideri central şi est europeni, preşedintele Poloniei, Brosnislaw Komorowski, şi ministrul său de externe Radek Sikorski.

Democratizarea Europei centrale şi de este, a continuat Poroşenko, înepută cu 25 de ani în urmă de alegerile semi-libere din Polonia, este calea pe care vrea să o urmeze Ucraina. Iar „Maidan” va deveni simbolul luptei pentru democraţiei aşa cum este şi „Solidaritatea” - cuvinte pe care toate lumea le înţelege „fără traducere”.

Premiul „Solidaritatea”, decernat marţi pentru prima dată, este dotat cu un milion de euro. 250 de mii sunt pentru câştigător, restul banilor vor fi acordați unor programe umanitate, desemnate de Mustafa Djemilev.

În perioada sovietică, Djemilev a petrecut mai bine de zeceani în Gulag iar recent, a fost un critic vehement al anexării Crimeii la Rusia. De la sfârşitul lui aprilie i s-a interzis să mai vină în Crimeea.

Fostul lider al „Solidarităţii” şi fost preşedinte al Poloniei, Lech Walesa, l-a încurajat pe Djemilev să-şi continue lupta pentru democraţie pentru că „lumea s-a schimbat şi Rusia, care luptă cu metodele altei epoci, nu are nici o şansă de izbândă”.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG