Linkuri accesibilitate

Controversa în jurul eliberării ostatecului american din Afganistan


O imagine a militarului american capturat din decembrie 2009
O imagine a militarului american capturat din decembrie 2009

Opozitia acuză administrația Obama că în procesul eliberării militarului a negociat și a plătit un preț mare, cu teroriști, talibani afgani.



Ceea ce a fost anuntat simbata drept eliberarea ultimului prizonier american din Afganistan s-a transformat intr-o controversa politica. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Segentul Bowe Bergdahl a fost eliberat si vestea a fost data Americii de presedintele Obama, avindu-i alaturi pe parintii militarului. Pina aici totul parea sa fie deznodamintul fericit al unei situatii grave, care a durat cinci ani. Numai ca imediat dupa anunt lucrurile s-au complicat.

Pe baza marturiilor unor colegi de armata si constatarilor unei anchete a Ministerului Apararii, circumstantele in care Bowe Bergdahl a ajuns pe miinile talibanilor afgani sint invaluite in mister. Fapt este ca el a parasit aparent de bunavoie unitatea militara si motivele pentru care a facut-o sint inca necunoscute. Unii dintre colegii sai, inclusiv comandantul formatiunii descriu actul ca fiind deliberat, in termenii unei dezertari. Ancheta Pentagonului nu a mers pina acolo incit sa-l categorizeze pe Bowe Bergdahl drept dezertor, dar a recunoscut ambiguitatea imprejurarilor care au dus la capturarea sergentului.

Ceea ce face situatia si mai complicata este ca militari americani si-au pierdut viata, incercind sa-l salveze pe Bowe Bergdahl. Dincolo de aceste circumstante, opozitia acuza administratia ca in procesul eliberarii militarului a negociat si a platit un pret mare, cu teroristi, in cazul de fata talibanii afgani.
Un video al talibanilor ilustrînd eliberarea sergentului Bergdahl
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:53 0:00


Presedintele Obama si echipa sa au explicat ca traditia fortelor armate impune sa se faca tot ce este posibil pentru ca nici un militar american sa nu ramina in captivitate.

Senatorul republican John McCain, fost prizonier de razboi in Vietnam, care in urma cu citeva luni spunea ca ar fi dispus sa negocieze eliberarea lui Bowe Bergdahl, declara acum ca pretul platit – eliberarea a cinci detinuti de la Guantanamo – este prea mare, asta pentru ca acestia sint capetenii teroriste care odata puse in libertatea vor reveni in circuit si incerca sa ucida americani.

Administratia isi propune sa monitorizeze activitatile celor eliberati, dar continua sa creada ca nici un pret nu e prea mare pentru eliberarea unui militar american. Riscul celor intimplate – spun oponentii – este ca teroristi din lumea intreaga sa constate ca e important sa captureze militari americani, pentru a obtine un schimb disproportionat de prizonieri.

In plus, administratia este criticata si pentru ca a declansat operatiunea cu sprijinul Qatarului fara sa consulte Congresul, asa cum prevede legea cu privire la eliberari de la Guantanamo. Cind legea respectiva a fost adoptata, administratia Obama a formulat o opinie care arata ca in cazuri speciale, ca de exemplu daca prizonierul este in pericol iminent, executivul poate sa actioneze fara aprobarea Congresului. Dar aceasta era doar o opinie – sustin oponentii – legea este foarte clara si spune ca o consultarea prealabila era necesara. Cit despre Bowe Bergdahl si cele intimplate cu el cind a fost capturat, aceasta se va afla doar cind militarul aflat acum in libertate va putea raspunde numeroaselor intrebari.
XS
SM
MD
LG