Linkuri accesibilitate

Barack Obama: „Ne vom intensifica parteneriatele cu prieteni precum Ucraina, Moldova si Georgia”


Barack Obama la Varşovia, 3 iunie 2014
Barack Obama la Varşovia, 3 iunie 2014

Barack Obama a anunţat un program de întărire a securităţii aliaţilor estici din NATO şi a unor foste republici sovietice, inclusiv Moldova.



Preşedintele Barack Obama şi-a început turneul european la Varșovia, unde a anunţat că a cerut Congresului să aprobe un pachet de un miliard de dolari pentru întărirea capacităţii defensive a aliaţilor NATO din estul Europei, dar şi a unor foste republici sovietice, inclusiv Moldova. „Inițiativa de Reasigurare Europeană” va finanța rotații suplimentare de trupe, nave și avioane de luptă americane în noii membri NATO din centrul și estul Europei, dar va întări și capacitatea de apărare a țârilor ne-membre în NATO: Moldova, Georgia și Ucraina.


Vizita preşedintelui american in Europa si escala sa de astăzi la Varșovia au loc pe fundalul creşterii îngrijorării ţărilor din regiunea din vecinătatea Rusiei si de la periferia Alianţei Nord Atlantice faţă de politica Moscovei în Ucraina. Ţări NATO, precum cele Baltice, Romania si Polonia şi-au exprimat deschis nu numai îngrijorarea dar au şi cerut să obţină garanţii de securitate din partea Alianţei.

Preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a declarat că aceasta noua iniţiativă americană în regiune este „un răspuns bun” dat acţiunilor Rusiei. Preşedintele Obama:

„Am venit aici im primul rând ca să reafirm angajamentul de durată al Statelor Unite pentru securitatea Poloniei. Ca aliaţi în NATO avem articolul 5 al apărării noastre colective. Ca preşedinte, mă voi asigura că acest angajament al statelor Unite să fie respectat.

Continuăm programul nostru de apărare antirachetă, inclusiv cu interceptoarele de rachete de aici, din Polonia. Aşa cum am văzut în această dimineaţă, detașamentul nostru de aviație de aici este prima prezenţă permanentă a forţelor americane in Polonia. Vom continua să rotăm personalul nostru şi aviația in Polonia si ţările baltice.”

Dacă aceste asigurări date de preşedintele american Poloniei, ţară din NATO nu sunt neobișnuite, liderul de la Casa Albă a ţinut să dea asigurări şi ţărilor din regiune care nu sunt in Alianţa Nord-Atlantica, dar ar dori sa fie – precum Georgia si Ucraina şi chiar mai mult, si Moldovei, care este ţară neutră şi nu şi-a anunţat vreo intenție de aderare la NATO:
„Vom mări personalul american in ţările din Europa Centrala si de Răsărit – unități militare si de aviație vor fi rotate in aceste ţări. Ne vom intensifica parteneriatele cu prieteni precum Ucraina, Moldova si Georgia, care îşi întăresc propria apărare…”

Preşedintele american a cerut Congresului să aprobe acest pachet de sprijin militar si logistic de 1 miliard de dolari, considerându-l o dovadă a hotărârii americane de a-şi susţine nu numai prin vorbe partenerii.

In ceea ce priveşte Ucraina, liderul de la Casa Albă a cerut din nou Rusiei să îşi folosească influenţa pentru a-i convinge pe separatiştii din estul ţării să depună armele si a repetat că, în caz contrar, Statele Unite vor continua să întărească sancţiunile împotriva regimului de la Moscova.

„Susţin că este important să avem in continuare relaţii bune cu Rusia, dar fără a sacrifica principiile care stau la baza unor relaţii bune”.

Si, a continuat preşedintele american:

„Dacă vom vedea că ruşii vor avea un comportament responsabil în viitoarele câteva luni, atunci cred ca va fi posibil pentru noi să reclădim ceva din încrederea pe care am avut-o în Rusia şi care a fost spulberată în acest an. Dar cred ca este cinstit să spunem că a reclădi această încredere va dura ceva vreme. Intre timp, vom continua să ne pregătim pentru orice ar putea să se întâmple, dacă domnul preşedinte Putin îşi continuă strategia sa de destabilizare a vecinilor săi – indiferent daca e vorba de Ucraina, de oricare alt membru NATO sau de Moldova sau de alţii…”

A mai spus preşedintele american in conferinţa comuna pe care a avut-o în această dimineaţă cu preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, la Varșovia.

Preşedintele american participa la Varșovia la ceremoniile legate de împlinirea unui sfert de secol de la primele alegeri din Polonia comunistă la care a participat și opoziția, considerate de mulți sfârșitul comunismului polonez.

De la Varșovia, Obama va merge la Bruxelles, la summitul grupului G7, la care Rusia nu a mai fost invitată ca în alți ani din cauza crizei ucrainene. În ultima etapă a turneului său european Obama va participa în Franța la ceremoniile împlinirii a 70 de ani de la debarcarea aliaților în Normandia în al doilea război mondial.
XS
SM
MD
LG