Linkuri accesibilitate

Spania la ora abdicării regelui Juan Carlos


Regele Juan Carlos scriind scrisoarea de abdicare la Palatul Zarzuela la Madrid
Regele Juan Carlos scriind scrisoarea de abdicare la Palatul Zarzuela la Madrid

Guvernul premierului Marian Rajoy începe să planifice măsurile administrative necesare pentru prima succesiune la tron în Spania post-Franco.



Guvernul conservator al Spaniei începe astăzi să creeze cadrul juridic pentru o situație nemaivăzută de foarte vreme la Madrid: o succesiune la tron. Luni 2 iunie regele Juan Carlos i-a surprins pe mulți anunțând la televizor că va abdica în favoarea fiului său, prințul Felipe.

Spania îi pregătește calea spre tron viitorului său rege Felipe al VI-lea printr-un proces juridic care se anunță lung, într-o țară cu mari probleme economice, notează într-o relatare de la Madrid agenția DPA.

La o zi după ce Juan Carlos a anunțat că vrea să-i lase tronul lui Felipe, despre care a spus că este „încarnarea stabilității care marchează monarhia”, guvernul premierului Marian Rajoy începe să planifice măsurile administrative necesare pentru prima succesiune la tron în Spania post-Franco. Spania nu are o lege precisă pentru asemenea situații, așa că va trebui să aprobe una în parlamentul dominat de conservatorii lui Rajoy.

În adresarea sa televizată de luni, Juan Carlos a spus că criza economică din Spania i-a stimulat dorința mai veche de „înnoire, de corectare a greșelilor și de deschidere a drumului spre un viitor mai bun”.

Juan Carlos, de 76 de ani, a fost respectat de spanioli pentru rolul jucat în tranziția la democrație după moartea generalului Francisco Franco în 1975 și mai ales pentru curajul de care a dat dovadă în timpul tentativei eșuate de puci militar din februarie 1981. Dar mai târziu gafele și scandalurile de familie i-au pătat reputația.

Mulți spanioli au fost indignați când a ieșit la iveală că regele a savurat o vânătoare de elefanți extrem de scumpă în Botswana în 2012, când milioane de spanioli simțeau din greu efectele crizei economice, iar șomajul trecuse pragul psihologic de 25%.

Antipatia față de monarh a crescut și mai mult după ce fiica lui cea mare Cristina a fost chemată în judecată ca bănuit în legătură cu presupusele afaceri de courpție ale soțului ei, omul de afaceri Inaki Urdangarin.

Într-un sondaj de opinie publicat în ianuarie anul curent, procentul celor care mai aveau încredere în rege ajunsese la un nivel-record de scăzut de 40%, în vreme ce proporția celor care doreau ca el să abdice în favoarea fiului său Felipe trecuse de 60%.

Fost concurent olimpic de iahting cu înălțimea de 1,98 m, în vârstă de 46 de ani, Felipe de Bourbon este căsătorit cu o fostă moderatoare de televiziune, Letizia, și își va începe domnia într-una din cele mai dificile perioade ale Spaniei moderne și ale casei regale spaniole.

Bogata regiune catalană face pregătiri să țină la toamnă un referendum pe tema independenței, în ciuda opoziției furibunde a guvernului conservator de la Madrid. Economia spaniolă, în ciuda unor semnale de redresare, nu a depășit cu totul criza, iar șomajul rămâne al doilea cel mai ridicat din UE, după cel din Grecia.

Scandalurile provocate cel puțin parțial de Juan Carlos au dat apă la moară republicanilor, care spun că monarhia o fi avut rolul ei în trecerea la democrație, dar deja este anacronică și costisitoare.

Trei partide mici de stânga: Podemos, Stânga Unită și ecologistul Equo, care au câștigat împreună 20% din voturi la recentele alegeri pentru Parlamentul European, au propus organizarea unui referendum pe tema viitorului monarhiei.

Observatorii de la Madrid cred însă că Felipe are toate atu-urile pentru a reface încrederea spaniolilor în monarhie. „Sigur că vor fi tensiuni, vor fi vremuri grele, dar prințul trebuie numai să demonstreze că este capabil, pentru că are suficiente calități: este cinstit, deschis și foarte harnic. Ce altceva ne-am putea dori?”, a declarat agenției France Presse biograful familiei regale spaniole, Cesar del al Lama.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG