Linkuri accesibilitate

Barack Obama la Varșovia: angajamentul SUA față de securitatea Poloniei și a celorlalți aliați este „cheia de boltă a propriei noastre securități”


Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a sosit în Polonia la începutul unui turneu european de patru zile care-l va mai duce în Belgia și Franța. La Varșovia, Obama are programate astăzi discuții cu președintele polonez Bronislaw Komorowski și cu premierul Donald Tusk.

La începutul vizitei de două zile începute astăzi la Varșovia, președintele Statelor Unite, Barack Obama, a spus că angajamentul țării sale față de securitatea Poloniei și a celorlalți aliați din Europa centrală și de răsărit este „cheia de boltă a propriei noastre securități”. Obama a numit acel angajament „sacrosanct” și a spus că criza din Ucraina a făcut necesară creșterea prezenței militare americane în Polonia.

Obama se va întâlni în cursul serii cu liderii țărilor din Europa centrală și de răsărit aflați la Varșovia cu ocazia aniversării a 25 de ani de la primele alegeri polone cu participare necomunistă, considerate de mulți semnalul sfârșitului regimurilor comuniste în Europa. Mîine, 4 iunie, Obama se va întîlni separat cu noul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko. În Belgia, Obama va avea discuții cu liderii din celelalte țări ale grupului G7, care va dezbate posibilități de a reduce dependența europenilor de sursele de energie rusești și posibile noi sancțiuni economice împotriva Rusiei. Obama va merge apoi în Franța unde vor avea loc ceremonii cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a debarcării din Normandia. La ceremonii se va afla și președintele rus Vladimir Putin, dar el nu are programată vreo întâlnire bilaterală cu Barack Obama, numai cu premierul britanic David Cameron și președintele francez François Holland.
XS
SM
MD
LG