Linkuri accesibilitate

Bălţi - pendulare şovăielnică între Est şi Vest


„Oamenilor nu le prea arde de Europa. Poate dacă guvernanţii aveau o altă atitudine faţă de noi, dacă ne măreau pensiile, salariile, poate ne-am fi gândit şi noi la Europa.”




Oraşul Bălţi este considerat „capitala din Nord” a Moldovei şi este unul dintre cele trei cele mai mari oraşe ale Moldovei, după Chişinău şi Tiraspol. Motto-ul acestei localităţi este în limba latină şi anume „Cedant arma togae”, adică „armele să cedeze locul togii”… După datele de recensământ de acum 10 ani, majoritatea locuitorilor municipiului Bălți se declară moldoveni - 52,4%, români 1,8% , 24% sunt ucraineni, 19,2% - ruşi, 0,2% sunt bulgari şi tot atâţia găgăuzi. Diana Răileanu a fost la Bălţi şi a vrut să afle ce cred şi ce spun oamenii din localitate despre evoluţiile din Moldova şi din regiune, indiferent de limba ce-o vorbesc.

Am mers la Bălţi la sfârşitul săptămânii trecute, când în toată ţara ploua cu găleata. „Capitala din nord” nu a fost o excepţie, aşa că imediat ce m-am oprit în oraş, a trebuit să-mi caut un adăpost. Am zărit clădirea Centrului de Sănătate nr. 6, sub acoperişul căreia se fereau de ploaie mai mulţi bălţeni. Nu am ezitat să-mi fac loc printre ei. Văzându-mă echipată cu microfon, oamenii intuiesc că m-ar interesa subiectele aflate la ordinea zilei, despre orientarea externă a ţării. Deschişi din fire, se oferă să se dea cu părerea:

„Nu mă duc nicăieri, nici Europa, deja stau acasă, gata.”

Europa Liberă: Dar copiii Dvs.?

„Păi, da, ei vor să fie bine, dar cine ştie cum va fi...”

Europa Liberă: S-au gândit dacă nu-i regim de vize să meargă la lucru în străinătate?

„Vor să se ducă, dar cine ştie. E la ghici, ei promit până la alegeri multe, dar după alegeri se va vedea ce va fi.”
Pe o stradă la Bălţi
Pe o stradă la Bălţi
Săptămâna trecută, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova prezenta 32 de prejudecăţi despre Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, prejudecăţi care descriu apropierea de comunitatea europeană drept o ameninţare în adresa ţării. Cele câteva ore petrecute la Bălţi m-au convins că oamenilor chiar le lipseşte informaţia despre prevederile Acordului de Asociere. Pensionarul Veaceslav Bălţeanu, bunăoară, crede că apropierea de UE va diviza Republica Moldova:

„Am privit recent televizorul şi se spunea că Moldova va fi distrusă şi împărţită. De ce? Cine încearcă să o împartă? Oare nu Uniunea Europeană?”

Europa Liberă: Alţii spun că Federaţia Rusă ar vrea să anexeze regiunea transnistreană, după modelul Crimeii...

„Rusia demult timp vrea acest lucru. De ce credeţi că îşi ţine armata şi tehnica militară acolo? De mulţi ani se tot vorbeşte ca să-şi ia tehnica militară din regiunea transnistreană.”

Majoritatea bălţenilor cu care am stat de vorbă mi-au spus că principala lor preocupare e lupta cu sărăcia. E greu să crezi în promisiuni când abia de ai ce pune pe masă copiilor, îmi explică Monica, o femeie între două vârste:

„Dacă vrem să fim europeni şi să ne vedem în Europa Liberă, acolo primesc salarii mai bune, dar noi nu primim salarii ca ei. Tare mulţi plecăm de aici.”

Europa Liberă: Vorbiţi de Europa. S-a oferit un regim liberalizat de vize cu UE, oamenii la Bălţi ce părere au despre acest drept?
„Nu pot să spun de fiecare. Eu sunt pentru că s-a deschis, dar nu toată lumea. La Bălţi sunt foarte mulţi ruşi care sunt pentru Rusia. Eu însă nu sunt contra că s-a deschis. Dar vedeţi că nu avem dreptul să muncim, doar să vedem ţara, să te plimbi, dar trebuie să ai în buzunar ca să te poţi plimba.”

O altă locuitoare a Bălţiului, Tatiana, se declară convinsă că Republica Moldova ar putea să aibă viitor numai în Uniunea Europeană. Din păcate, constată femeia, guvernanţii nu se prea îngrămădesc la Bălţi să le explice oamenilor pe îndelete ce înseamnă integrare europeană:

„Întotdeauna am ştiut că în Uniunea Europeană este civilizaţie. Acolo funcţionează legea şi e ordine. La noi, din păcate, lucrurile stau exact invers. Mult timp va trece până vom ajunge şi noi la nivelul Europei. Nici autorităţile nu ne prea ajută. Oamenilor nu le prea arde de Europa. Poate dacă guvernanţii aveau o altă atitudine faţă de noi, dacă ne măreau pensiile, salariile, poate ne-am fi gândit şi noi la Europa. Cine vrea să trăiască rău? Nimeni. Cu toţii vrem să trăim frumos. Înainte, pe timpul Uniunii Sovietice, creşteau trandafiri pe marginea drumului. Astăzi e numai noroi în jur.”

După ce mai toate formaţiunile politice înscrise în cursa electorală, promit că vor pleda pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, cei mai mulţi locuitori din Bălţi cu care am reuşit să stau de vorbă, se arată nemulţumiţi că nu li se cere şi lor părerea, chiar dacă e vorba deocamdată despre o cioară de pe gard, cum spune dictonul neaoş, sau barza din cer, cum spun etnicii ruşi, care sunt mult mai prezenţi şi vizibili.
Previous Next

XS
SM
MD
LG