Linkuri accesibilitate

Bulgaria: guvernul supraviețuiește pe fundalul adîncirii crizei politice


Guvernul a supraviețuit unei a patra moțiuni de cenzură, inițiată de opoziția de centru-dreaptă, în legătură cu „grava criza în energetica și relațiile cu Rusia”.



Guvernul Plamen Oreșearski a supraviețuit celei de-a patra moțiuni de cenzură inițiată de opoziția de centru-dreaptă în legătură cu „grava criza în energetica și relațiile cu Rusia”. Partidul socialist și MDL, partidul etnicilor turci și musulmanilor, l-au sprijinit în timp ce ultranaționaliștii din „Ataka” s-au abținut de la vot. În favoarea moțiunii au votat 90 de deputați din partidul GHERB și trei independenți.

Ex-premierul Boiko Borisov și-a acuzat oponenții că fac jocul concernelor energetice ale Rusiei, încalcând legislația Uniunii Europene. În scopul reluării proiectului nuclear „Belene” guvernul într-un mod intenționat face tot posibilul ca să piardă procesul intentat Bulgariei la tribunalul internațional de la Paris de către „Atomstroiexport”.

Partidul socialist a declarat că soarta gazoductului „Southstream” nu depinde de Bulgaria. Proiectul este sprijinit de Italia, Austria, Croația, Slovenia și alte țări europene. Partea subacvatică va fi realizată cu participarea unor concerne europene precum ENI și Electricite de France. Cu câteva zile în urmă, Grecia a cerut extindera conductei în sud printr-o ramificație.
Ministrul economiei și energeticii, Dragomir Stoinev, și-a exprimat convingerea că noua Comisie europeană va sprijini realizarea gazoductului.

În cuvântarea sa premierul Oreșearski a declarat că situația de criza în energetica are la baza contracte semnate în anul 2000 care au garantat achiziționarea la un preț preferențial al energiei electrice produsa la centralele pe cărbune „Marița-est” și conectarea în 2012 a peste 1000 de megawați centrale solare și eoliene.

Guvernul va continua liberalizarea sectorului energetic.
Primul ministru a anunțat că în urmă unor consultări cu Partidul socialist și MDL va propune schimbări în componența guvernului.

Între timp, legat de moțiunea de cenzură unele medii au scris că, pentru a evita falimentul energeticii, Bulgaria va vinde 49% din acțiunile celor mai mari companii din sector. Ideia a fost lansată în cadrul proiectului de strategie energetică ce va fi introdus în Parlament în cursul săptămânii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG