Linkuri accesibilitate

Guvernul Leancă la un an de la învestire (Adevărul)


„Prim-ministrul Rusiei, Dmitri Medvedev, prognozează schimbarea regimului comercial dintre ţara sa şi Moldova” (Panorama).



Cotidianul „Adevărul” publică un şir de aprecieri date de experţiii din diferite domenii despre activitatea Guvernului Leancă, la un an de la învestire, guvern „care a adus ţara mai aproape de Europa”, cum titrează publicaţia. „În anul care s-a scurs […] noul Executiv a făcut paşi importanţi pe drumul european, a ţinut piept provocărilor din partea Rusiei şi a continuat reformele. Realizările au fost umbrite de câteva scandaluri în economie”, scrie în prefaţă ziarista Eugenia Pogor.

Tot în „Adevărul” Ion Preaşcă vorbeşte despre adoptarea în Parlament a proiectului de lege ce prevede scutirea de TVA la importul de tehnică şi echipamente agricole, proiect criticat de opoziţie ca fiind o „iniţiativă populistă”. Autorul prezintă contextul în care a fost adoptat proiectul de lege, dar şi istoricul problemei care a pricinuit pagube şi dificultăţi agenţilor economici şi producătorilor agricoli.

Ziarul Naţional” scrie că „un proiect de lege privind completarea bugetului de stat, prin introducerea la capitolul venituri și cheltuieli a grantului de 389 de milioane de lei românești (21 de milioane de euro) oferit de Guvernul României din contul împrumutului nerambursabil de 100 de milioane de euro promis anterior de partea română, a provocat discuții aprinse în Parlament”. „Deputații comuniști și cei liberali au acuzat Guvernul de repartizare pe criterii politice a banilor prevăzuți în acest grant”, scrie autoarea, Mariana Raţă, care precizează că proiectul de lege a fost adoptat până la urmă.

În paginile ziarului „Timpul” expertul institutului „Viitorul” Eduard Ţugui vorbeşte despre relaţia pe care o are Republica Moldova cu Alianţa Nord Atlantică.
„Dacă Republica Moldova era parte a NATO, ţara avea o garanție de securitate suplimentară, care i-ar fi permis să se ocupe de alte chestiuni sociale și economice. Problema pentru R. Moldova este diferită, pentru că astăzi, opinează expertul, nu toate țările membre NATO și-ar dori să intre într-o alianță militară cu R. Moldova. „Nici cu R. Moldova, nici Ucraina, nici cu Georgia. Într-o asemenea alianță militară, nu noi suntem cei care vrem sau nu vrem”, este o altă ideea desprinsă din comentariul semnat de Eduard Ţugui.

„Kommersant.md” că de la 30 mai în Republica Moldova va fi lansat primul canal TV de sport – „Moldova – Sport”. „Proprietarul postului de televiziune , Tudor Gorea, preşedintele Federaţiei Naţionale de Oriental Kickboxing, a comunicat publicaţiei că 70% din timpul de emisie vor fi alocate pentru retransmiterea postului „Boieţ” (luptătorul) din Rusia, iar restul 30% - pentru conţinutul propriu”.

„Prim-ministrul Rusiei, Dmitri Medvedev, prognozează schimbarea regimului comercial dintre ţara sa şi Moldova”, scrie „Panorama”. „Nu este exclusă apariţia unor noi riscuri, legate de schimbarea regimului comercial cu unele ţări ale CSI. Ar putea fi vorba şi de Ucraina, şi de Moldova”, a declarat premierul rus într-o şedinţă a cabinetului său.

Publicaţia „Puls” noteaza că „PCRM a organizat dezbateri internaţionale cu privire la perspectivele integrării Rusiei, Belarus şi Kazahstanului în Uniunea Vamală”. În articol este citat Victor Spasski, directorul Departamentului integrării economice din cadrul comisiei euro-asiatice, a declarat între altele în cadrul dezbaterilor că „în cazul nostru, spre deosebire de UE (unde fiecare ţară are „ponderea” sa în funcţie de populaţie – puls.md) este instaurat principiul egalităţii absolute. […] Deciziile la noi se iau prin consens…”. Potrivit dlui Spasski, „calea pe care UE a parcurs-o în 25 de ani, noi o parcurgem în cinci. […] În plus, noi nu avem, spre deosebire de Tratatul de la Lisabona, o politică în domeniul Apărării şi securităţii şi nici în domeniul politicii externe”.
XS
SM
MD
LG