Linkuri accesibilitate

Cum este privită în Statele Unite noua conducere a Ucrainei?


Un analist american despre situația din Ucraina la venirea la putere a lui Petro Poroșenko.

Intr-un articol publicat in „Washington Post”, comentatorul politic american Jackson Diehl descrie situatia de neinvidiat in care Petro Poroșenko a preluat Ucraina: conflict in estul tarii, o economie in deriva si un sistem politic nefunctional.

Deocamdata insa, adauga analistul, Poroșenko are de partea sa o majoritate a ucrainenilor. Intr-un interviu acordat lui Diehl, noul presedinte arata ca este pentru prima data cind in toate provinciile a cistigat una si aceasi persoana.

„96% au votat pentru unitatea tarii. 85% in favoarea integrarii europene. In consecinta, presedintele are sansa unica de a uni tara si are sprijin ca niciodata pina acum” – declara Poroșenko.

Fireste, spune analistul, ca presedintele exagereaza putin: in doua provincii care inclina spre Rusia, majoritatea cetatenilor nu au putut vota, dar - pe de alta parte - el a cistigat in fata candidatilor pro-Rusia in toate regiunile in care majoritari sint vorbitori de limba rusa, inclusiv in Crimea ocupata.

Data fiind prezenta la urne redusa in est, influentata de conditii de securitate si alte considerente, mandatul sau poate fi pus in discutie, dar se pare totusi ca agresiunea lui Vladimir Putin invita populatia ucrainiana la unitate, ceea ce se constituie intr-o sansa pentru noua conducere.

Poroșenko are autoritate, ca presedinte, in principal in chestiuni de politica externa si aparare. Prima sa misiunea este refacerea armatei si in acest sens are nevoie de ajutor american, scrie Jackson Diehl. „Trebuie sa cooperam in chestiuni care tin de tehnologia militara si pregatirea fortelor. Sintem gata sa luptam pentru independenta si trebuie sa intarim fortele armate ale Ucrainei”, declara Poroșenko care crede ca sanctiunile economice impotriva Rusiei sint slabe si ca o noua agresiune e posibila.

Poroșenko i-a mai spus ziaristului american ca este gata sa negocieze cu Putin, dar nu in legatura cu Crimeea sau cu dorinta Ucrainei de a se integra in Europa. El se plinge ca liderul de la Kremlin, pe care-l cunoaste bine, este greu de anticipat, imprevizibil, opac, inclinat sa improvizeze.

Dar inainte de Rusia, Poroșenko are in fata negocieri dificile in tara, cu oligarhii - intre care s-a numarat si el pina acum - si care au fost tinte ale demonstratiilor populare ce au dus la inlaturarea precedentului regim. Liderul de la Kiev spune ca problemele tarii sint generate de coruptie si monopolizarea puterii economice si ca daca aceste disfunctionalitati ar fi rezolvate, nu are nimic impotriva oligarhilor, care ar rezista in noul mediu, chiar daca acestia si-ar dori sa intre in viata politica.

O alta provocare la care presedintele ucrainean are de raspuns este propriul Parlament, in incercarea de a il convinge sa treaca la reforme constitutionale, ducind in cele din urma la auto-dizolvare. „Acest Parlament nu reprezinta pe nimeni”, afirmă Poroșenko, continuind „Daca membrii in Parlament s-au duce in circumscriptiile lor 100% ar fi batuti. Este o mare parte a problemei noastre in est. Sint cei mai uriti oameni”.

Jackson Diehl scrie ca Poroșenko poate acum vorbi asa pentru ca este singurul politician cu mandat post-revolutionar, doar ca atunci cind va conduce tara va avea nevoie sa largeasca coalitia care-l sprijina.

XS
SM
MD
LG