Linkuri accesibilitate

Doctrina Obama: Statele Unite rămân o supraputere care se bazează însă pe diplomaţie


Discursul de politică externă rostit de șeful Casei Albe la Academia Miliatară West Point.


Terorismul internaţional rămâne principala ameninţare la securitatea globală, a spus preşedintele american Barack Obama în discursul de politică externă ţinut miercuri, la Academia Miliatară West Point. El însă nu poate fi combătut numai prin intervenţii militare directe. În general, discursul preşedintelui american a fost pledoaria unei supraputeri pentru mai multă cooperare, pentru o lume multipolară, în care forţa militară nu este „prima opţiune”.

„America trebuie să-şi asupra conducere pe scena internaţională pentru că dacă nu o facem noi, nimeni nu o va face”,a spus miercuri preşedintele Obama la West Point. Dar în acelaşi timp le-a reamintit absolvenţilor academiei militare că sunt prima promoţie, după atacurile teroriste din septembrie 2001, care s-ar putea să nu mai fie trimisă în Afganistan sau Irak.

Statele Unite nu sunt o supraputere în retragere, a precizat Obama, şi vor recurge la forţa militară dacă interesele sale directe sunt ameninţate sau ale aliaţilor săi. Dar forţa militară nu trebuie să fie prima opţiune.

Preşedintele nu poate ignora că în acest moment aproape 50 la sută din american îşi doresc „mai puţin angajament direct” în conflictele internaţionale.

Este motivul pentru care încă de marţi a anunţat reducerea la ceva sub 10.000 de miliari a prezenţei în Afganistan. Misiunea americană ar urma să se încheie definitiv în 2016.

„Trebuie să ne schimbăm strategia, să învăţăm din lecţiile Irakului şi Afganistanului, că modul cel mai eficient de a combate terorismul este să colaborăm eficient cu guvernele ţărilor în care există grupări teroriste”, a spus șeful administra

iei americane.

Barack Obama a anunţat că va cere Congresului să aprobe crearea unui fond special de 5 miliarde de dolari, din care să se finanţeze antrenarea trupelor de poliţie din Yemen, trimiterea unei misiuni internaţionale de pace în Somalia sau acţiunile aliaţilor NATO în Libia şi Mali.

Obama a subliniat că pentru prima dată există şansa reală a unui acord cu Iranul privind controversatul program nuclear al acestei ţări.

El a promis că nu va renunţat la ideea de a închide centrul de detenţie de la Guantanamo, din Cuba pentru că „valorile şi normele legale ale Americii nu permit că oameni să fie deţinuţi, fără limite, în afara graniţelor ţării”.

Săptămâna viitoare, preşedintele Obama face un turneu în Europa. La Varşovia va vorbi despre sprijinul continuu acordat de America aliaţilor europeni, la Bruxelles se va întâlni cu liderii grupului principalelor 7 puteri economice din lume, iar în 6 iunie,va participa în Normandia, la ceremoniile marcând 70 de ani de la debarcarea aliată în cel de al Doilea Război Mondial.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG