Linkuri accesibilitate

„Maidanul” de la Suhumi


Reşedinţa liderului separatist de la Suhumi ocupată de protestatarii opoziţiei, 27 mai 2014
Reşedinţa liderului separatist de la Suhumi ocupată de protestatarii opoziţiei, 27 mai 2014

Liderul separatist abhaz a numit acţiunile opoziţiei drept „o lovitură de stat”. Opoziţia abhază cere o mai mare apropiere de Rusia şi-l acuză pe Aleksandr Ankvab de uzurparea puterii.




În regiunea Abhazia pe care Georgia o consideră parte a sa şi care şi-a declarat independenta în 2008, după războiul ruso-georgian, fiind recunoscută de Rusia şi de doar câteva state ale lumii, au avut loc ieri proteste majore care l-au obligat pe autointitulatul preşedinte Aleksandr Ankvab să părăsească in grabă oraşul Suhumi şi să spună că are loc o lovitura de stat:

„Din punct de vedere legal, ceea ce se întâmplă este o tentativa de lovitură de stat.”
Citiţi şi pe pagina de limbă rusă a Europei Libere

Ieri, mii de oameni au ieşit in strada la Suhumi, cerând demisia guvernului si ulterior au luat cu asalt clădirea preşedinţiei si au cerut si demisia preşedintelui separatist şi reforme politice si economice.

„Şi orice vor spune, noi îl vom conduce afara pe Aleksandr Ankvab, care nu ne mai este preşedinte, îl vom scoate afara în aplauze de aici.”

Ulterior, protestatarii au pus stăpânire si pe sediul televiziunii, iar liderul opozitiei Raul Hadzimba a declarat ca opozitia a „pus mina pe frîiele puterii”…

Aleksandr Ankvab
Aleksandr Ankvab
„In toţi aceşti ani ai preşedinţiei sale, Ankvab nu a permis nimănui din cercul său să îşi facă treaba. El a preluat responsabilitățile tuturor, chiar daca avea dreptul sa le aibă sau nu. Asta a făcut ca tara noastră sa aibă un regim autoritar.”

Moscova şi-a exprimat îngrijorarea fata de evoluţia situaţiei, iar adjunctul ministrului rus de externe Grigori Karasin a avut o convorbire telefonică cu cel răspunzător de „politica externa” a regiunii separatiste. In cursul zilei era aşteptat la Suhumi consilierul preşedintelui rus, Vladimir Putin, Vladislav Surkov împreună cu adjunctul secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Raşid Nurgaliev.

Abhazia este situata la Marea Neagra si potrivit unor observatori politici occidentali, intenţia lui Vladimir Putin ar fi sa controleze întreaga regiune a Marii Negre prin Abhazia, Crimeea şi eventual Odessa.
XS
SM
MD
LG