Linkuri accesibilitate

Fermierii moldoveni şi economia politică


Agricultorii se plâng de preţul mare al motorinei şi cer să li se ofere dreptul de a importa fără licenţă şi fără accize. Experţi independenţi susţin însă că unele revendicări ale fermierilor ar fi o portiţă pentru „tot felul de şmecherii”.



În jur de o mie de fermieri din mai multe raioane au protestat astăzi la Chişinău în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cerând autorităţilor o implicare mai activă în soluţionarea problemelor din agricultură. Revendicarea de bază a fost liberalizarea pieţei produselor petroliere şi dreptul agricultorilor de a importa direct motorina fără licenţă şi fără plata accizelor.

Revendicările fermierilor care au ieşit în stradă au fost trecute pe o rezoluţie care ar urma să ajungă la Preşedinţie, Guvern şi Parlament. Dacă timp de o lună autorităţile nu vor întreprinde măsuri concrete agricultorii spun că vor organiza proteste de proporţii în toată ţara. Agricultorii au solicitat a câta oară majorarea subvenţiilor, introducerea impozitului unic în agricultură şi declararea agriculturii ca prioritate naţională. Iar cea mai importantă revendicare, zic ei, este reglementarea pieţei produselor petroliere, întrucât majorarea periodică a tarifelor la carburanți le provoacă pierderi enorme.

„Cerem demonopolizarea pieței petroliere, motorină mai ieftină şi cumpărată fără intermediar” scria pe placardele fermierilor.

Unul dintre organizatorii protestului Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii producătorilor agricoli „Uniagroprotect”, susţine că fermierii ar putea economisi sute de milioane de lei dacă ar putea importa direct produsele petroliere fără licenţă şi fără a plăti accize:

„Problema este că la moment metodologia prin care se calculează adaosul comercial pentru produsele petroliere este netransparentă. Respectiv, noi importăm motorina mai scump decât ar trebui să fie. Dacă noi soluţionăm această problemă şi obţinem dreptul de a importa direct motorina sau cel puţin să facem altă metodologie de calculare agricultorii vor câştiga minim 500 de milioane de lei pe an.”

Comentând după şedinţa de guvern revendicările agricultorilor ministrul agriculturii şi cel al economiei au făcut referinţă la un proiect de lege aprobat de guvern în urmă cu doi ani care prevede şi dreptul fermierilor de a importa în anumite condiţii motorină direct de la producător. Proiectul propus de Ministerul Economiei (revenit prin partajarea funcţiilor PD), privit cu rezerve de Ministerul Finanţelor (revenit prin partajarea funcţiilor PLDM) nu a mai ajuns însă în Parlament, fiind retras şi din Guvern. Ministrul liberal-democrat Vasile Bumacov şi cel democrat Valeriu Lazăr au sugerat că nu ar cunoaşte motivele blocării acestui proiect de lege.

Vasile Bumacov: „Nu văd care ar fi problema ca asociaţiile de agricultori sau chiar agricultorii să poată importa direct produsele petroliere. Eu întotdeauna am fost pozitiv şi din câte ştiu şi Ministerul Finanţelor a fost pozitiv în această chestiune.”
Valeriu Lazăr: „Proiectul de lege se află la Cancelaria de Stat. nu vreau să zic că el este blocat acolo. Aş insista acum ca acest proiect să ajungă în Parlament. Dar nu am certitudinea că el fi votat în parlament. E regretabil, dar … lăsăm parantezele închise.”

Expertul în energetică, jurnalistul de la cotidianul Adevărul, Ion Preaşcă, nu exclude că proiectul de lege care ar oferi dreptul agricultorilor să importe direct motorina s-a împotmolit din cauza unor neînţelegeri între reprezentanţii PD şi PLDM din cadrul ministerelor, aşa cum s-a întâmplat şi cu strategia de dezvoltare a agriculturii. Preaşcă nu exclude că ar exista şi un lobby din partea petroliştilor. Expertul spune că ar exista şi anumite riscuri dacă agricultorilor li se va acorda dreptul să cumpere motorina direct de la producători:

„Acordarea la stânga şi la dreapta a licenţelor de import a produselor petroliere poate duce la situaţia de acum 15 ani când contrabanda în proporţie de 70 la sută era pe piaţa petrolieră. Iar speranţa agricultorilor că importând direct vor avea motorină la preţ scăzut e iluzorie. Totodată, companiile şi rafinăriile mari nu lucrează cu companii mici, ele încheie contracte mari. Cât priveşte anularea accizelor ar trebui modificat şi codul fiscal, dar orice vacanţă fiscală se termină de obicei cu tot felul de şmecherii. Solicitările agricultorilor îmi par o chestie destul de populistă, fiindcă avem o piaţă destul de liberă, vreo 20 de importatori de produse petroliere şi fiecare trebuie să se ocupe cu ceea în ce este specializat.”

Ion Preacşă, dar şi alţi experţi, sugerează că protestul fermierilor ar fi fost prea politizat. Şi asta pentru că agricultorii au fost scoşi în stradă de asociaţiile de fermieri conducătorii cărora, Alexandru Slusari şi fostul ministru al agriculturii Valeriu Cosarciuc, sunt angajaţi politic. Şi ministrul Economiei Valeriu Lazăr s-a arătat oarecum deranjat de acest protest, acuzând organizatorii de partizanat politic.
Previous Next

XS
SM
MD
LG