Linkuri accesibilitate

Ingrid Tersman: strategia Suediei pentru încurajarea reformelor în R. Moldova e o strategie bazată pe rezultate


Premierul moldovean Iurie Leancă și ambasadoarea Suediei Ingrid Tersman la lansarea strategiei pentru încurajarea reformelor.
Premierul moldovean Iurie Leancă și ambasadoarea Suediei Ingrid Tersman la lansarea strategiei pentru încurajarea reformelor.

Suedia oferă în următorii 7 ani 100 de milioane de euro Moldovei pentru încurajarea reformelor.



Ambasadoarea Suediei la Chișinău Ingrid Tersman spune că Moldova este o țară prioritară în cadrul Parteneriatului Estic:

„Această strategie se va concentra pe reforme și rezultate. Din acest motiv, o și numim „strategie bazată pe rezultate”. În cazul în care noi vom observa că într-un anumit domeniu reformele nu se mișcă înainte, așa cum am contat noi, deci, fără rezultatele scontate, noi avem privilegiul să realocăm acești bani, să îi transferăm în alte sectoare. Însă, în același timp, în cazul în care vom vedea că reformele înregistrează un progres considerabil, noi vom suplimenta alocațiile pe care le-am preconizat anterior. Deci, este vorba, cu alte cuvinte, de principiul suedez more for more, mai mult pentru mai mult. ”

Ambasadoarea Ingrid Tersman a mai precizat că strategia se va axa pe câteva direcții de bază:

„Este vorba, în primul rând, de integrarea economică în Uniunea Europeană și dezvoltarea economiei de piață, consolidarea democrației în Republica Moldova, un grad sporit de respect pentru drepturile omului și consolidarea statului de drept, supremația legii, schimbările climaterice, mediul. Vom continua să fim niște avocați puternici pentru egalitatea de gen, pentru drepturile omului. Vom continua să fim unul din donatorii din domeniul energetic, un agent sporit de eficiență energetică. Și vom continua să sprijinim reformele în domeniul îmbunătățirii climatului de afaceri, astfel încât să poată să se producă creșterea economică.”

Iar premierul Iurie Leancă a spus că această strategie este una cu implicații directe pentru viitorul țării:

„Eu vreau să mă refer doar la un aspect, cel care ține de dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. În 2013, în aceste întreprinderi, era angajată cam 60 la sută din forța de muncă moldovenească. Dar, din păcate, aceste 60 la sută de întreprinderi generau doar o treime din produsul intern brut, ceea ce înseamnă că suntem mult sub nivelul mediu european, unde întreprinderile mici și mijlocii generează cam 90 la sută din PIB-ul țărilor membre ale Uniunii Europene. Aceasta înseamnă că avem un mare potențial. Și iată că împreună cu partenerii noștri suedezi vom face tot ce e posibil pentru a crește eficiența acestor întreprinderi. În ceea ce privește respectarea drepturilor omului, Republica Moldova, în ultimii patru ani și jumătate, a făcut progres semnificativ, recunoscut în diverse evaluări internaționale. Dar la capitolul supremația legii suntem abia în faza incipientă. Aceasta în pofida faptului că și la nivel executiv, și parlamentar, am creat un cadru mult mai bun pentru a vedea o responsabilitate mult mai mare din partea justiției, în mod special, cu toate acestea, vedem aici cea mai mare rezistență opusă pentru aceste modificări, pentru acest proces de asanare a justiției. Sunt convins că vom reuși, în acești ani care vin, împreună cu colegii și prietenii noștri suedezi, să continuăm conlucrarea foarte eficientă deja pe tot ce înseamnă respectarea drepturilor omului, să facem așa încât Consiliul, care a fost creat în baza Legii privind egalitatea de șanse, să își demonstreze eficiența. Sigur că ne vom axa în mod special pe tot ce înseamnă crearea unui mediu care ne va permite să asigurăm supremația legii, ceea ce va avea un efect benefic direct și asupra mediului de afaceri, și asupra atragerii investițiilor atât autohtone, cât și din afara Republicii Moldova, asupra creării încrederii din partea cetățeanului din Republica Moldova în instituțiile statului, inclusiv în justiție.”

Solicitată de Europa Liberă să spună cât de prietenos este mediul de afaceri în Moldova și dacă corupția mai dă bătăi de cap potențialilor investitori, dar și cetățenilor Moldovei, Ingrid Tersman a afirmat:

„Pe parcursul ultimilor ani, am urmărit o ameliorare în mediul de afaceri. Cu toate acestea, rămân încă foarte multe lucruri de făcut pentru ca și companiile mici și mijlocii, dar și companiile internaționale să poată funcționa așa cum se cuvine, să existe acea previzibilitate de care a vorbit domnul prim-ministru. Și foarte corect a menționat dumnealui că cea mai bună platformă pentru a asigura un mediu de afaceri este crearea unui sistem de justiție bine pus la punct și a procuraturii generale. Rămâne și în continuare să depunem mult efort pentru a obține rezultatele scontate. Și doar câteva cuvinte privitor la corupție: noi cu toții suntem conștienți de faptul că corupția rămâne în continuare o problemă și o sfidare mare pentru țară. Și sper foarte mult că guvernul și Parlamentul vor întreprinde în continuare eforturi susținute pentru a combate corupția deoarece aceasta rămâne o mare provocare pe calea integrării europene și modernizării țării, ca țara să devină cu adevărat una modernă.”

Iurie Leancă a salutat iniţiativa Ambasadei Suediei la Chişinău de a organiza evenimentul de lansare a Strategiei la întreprinderea Agrodor din Cojușna, care demonstrează elocvent rezultatele asistenţei generoase a guvernului suedez, reuşind să-şi dezvolte afacerea, să reducă vulnerabilităţile economice şi cele climaterice.

Șeful cabinetului de miniștri a menţionat că acest exemplu este dovadă că obiectivele strategiei Suediei pentru regiunea noastră urmăresc – fiecare în parte şi în ansamblu – să facă mai bună şi mai sigură viaţa cetăţenilor din Republica Moldova.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG