Linkuri accesibilitate

Rezultatele alegerilor europarlamentare din România sînt întoarse pe toate fețele în presa de la București


Alegerile europarlamentare ar putea grabi explozia Ucrainei, avertizeaza Vlad Mixich intr-un articol publicat pe Hotnews. Temerea lui porneste de la fragilitatile care ameninta mandatul noului presedinte de la Kiev, Petro Poroșenko: el depinde mult de pozitia factiunilor desprinse din Partidul Regiunilor, condus pana la Euromaidan de Victor Ianukovici, dupa cum depinde de reactia ucrainenilor la masurile de austeritate pe care guvernul va trebui sa le ia curand. Si totul sub amenintarea permanenta a unei Rusii vecine agresive. Ucrainenii asteapta enorm de la apropierea de Uniunea Europeana. De pilda, sa li se ridice vizele in cel mult 18 luni. Or, dupa alegerile europarlamentare de duminica, e clar ca la Bruxelles nu va deschide nimeni usor usa pentru cei 42 de milioane de ucraineni. „În aceste condiţii, scrie Mixich, patriotismul sănătos care străbate în prezent Ucraina s-ar putea transforma mâine într-un naţionalism radicalizat”, pentru ca „dezamăgirea îşi va face rapid apariţia la Kiev şi în restul Ucrainei”.

Rezultatele alegerilor europarlamentare din România sunt intoarse pe toate fetele. Spre deosebire de ieri, cand multe articole relativizau victoria Partidului Social Democrat - primul loc, 37% din voturi -, azi sunt mai multi cei care vorbesc despre infrangerea lui Traian Basescu, adica despre scorul modest obtinut de Partidul Miscarea Populara, sustinut de seful statului. Ion M. Ionita, de la „Adevărul”, vede in cele 6 procente obtinute de PMP naruirea visului pe care l-ar nutri Basescu: acela de a ajunge premierul unui guvern de dreapta, controlat de Partidul Miscarea Populara.

Cristian Pantazi da si o explicatie in articolul sau de pe site-ul Hotnews: ”Prezenta Elenei Udrea in fruntea partidului prezidential PMP a impins partidul spre 6%, un scor rusinos, sub cel al candidatului independent Mircea Diaconu”, spune el si adauga: ”Daca se cramponeaza de Elena Udrea si-i face cadou partidul, Traian Basescu se indreapta spre irelevanta totala in discutiile despre prezidentiale”.

Cel pe care Ion M. Ionita il desemneaza drep adevaratul „castigator” al acestor alegeri - actorul Mircea Diaconu - este insa un personaj dubios, arata Mircea Marian, in „Evenimentul zilei”. Jurnalistul reaminteste ceea ce a reusit, se pare, sa ingroape campania electorala asidua facuta actorului de postul de televiziune Antena 3: Diaconu ar fi „un șmecheraș ieftin”, care s-a lacomit sa obtina cateva milioane pentru familia lui platindu-si discretionar sotia la teatrul pe care-l conducea in mod ilegal, adica in incompatibilitate cu functia de senator liberal. Lucruri dovedite de justitie, dar care nu l-au impiedicat pe favoritul Antenei 3 sa ajunga europarlamentar, cu votul a aproape 400.000 de romani, se mai arata in „Evenimentul zilei”.

Singurul comentariu care apara prestatia in alegeri a noului partid Miscarea Populara, inregistrat in ianuarie, este Dan Andronic, editorialistul de la „Evenimentul zilei”. El crede 6% obtinut de PMP inseamna mai mult decat 12% cat a luat Partidul Democrat-Liberal. „PMP-ul Elenei Udrea a luat mai multe voturi în București decât PNL-ul lui Antonescu și PDL-ul lui Blaga”, mai argumenteaza Andronic.

Exista si o analiza mai rece a cifrelor, semnata pe Contributors de Victoria Stoiciu. Ea observa ca la europarlamentare s-a inregistrat o participare peste asteptari, ca PSD a castigat alegerile, dar a fost votat de un numar mai mic de simpatizanti decat in alegerile anterioare, in timp ce dreapta s-a mobilizat spectaculos. Alta observatie: 20% dintre votanti (un procent enorm) nu vor fi reprezentati in Parlamentul European, pentru ca fie partidele votate nu au trecut pragul electoral, fie a fost vorba de voturi anulate.

XS
SM
MD
LG