Linkuri accesibilitate

Între terorism și antisemitism: atacul sîngeros de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles


La Bruxelles în apropierea Muzeului evreiesc la 24 mai.
La Bruxelles în apropierea Muzeului evreiesc la 24 mai.

Un atac întreprins pe fundalul succeselor partidelor de extremă-dreaptă antisemite în alegerile europarlamentare.



Individul înarmat care a ucis trei oameni la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, rănind grav un al patrulea, s-a purtat „cu sânge rece și în mod foarte hotărât”, au spus oficialii belgieni, făcându-i pe unii experți să creadă că este vorba de un killer, mai degrabă decât de un fanatic anti-semit, dar poliția lucrează cu ipoteza atacului terorist.

Poliția belgiană a dat publicității luni un video de 30 de secunde din camerele de securitate ale muzeului, arătând un bărbat cu șapcă de culoare închisă, ochelari de soare și giacă albastră intrând în clădire, scoțând din geantă un Kalașnikov și trăgând într-o încăpere înainte de a părăsi calm locul faptei.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Federale a Belgiei, Wenke Roggen, a spus luni la o conferință de presă că primele analize ale imaginilor arată o persoană cu sânge rece, hotărâtă. Întregul incident a durat mai puțin de 90 de secunde. „Asta și faptul că împușcăturile au avut loc în Muzeul Evreiesc ne face să credem că omorurile au avut o motivație teroristă”, a spus Roggen.


Unii experți citați de Reuter spun însă că felul cum și-a executat individul victimele: un cuplu evreiesc și o femeie franceză ar indica pregătire profesionistă, mai specifică ucigașilor plătiți decât dezaxaților.

Un fost oficial de securitate american, citat de Reuter, a spus că una dintre victimele israeliane din atacul de sâmbătă, Emmanuel Riva, a lucrat pentru Nativ, o agenție guvernamentală care ajuta în taină la emigrarea evreilor din fosta Uniune Sovietică. Același oficial american, pe care RTR, nu-l numește a spus că soția lui Riva, Miriam, lucrase la biroul premierului israelian. Prietenii celor uciși intervievați de televiziuni israeliane au spus că ambii lucrau ca contabili la guvern.

Alți analiști au respins ideea atacului la comandă, spunând că el a fost comis în plină zi și într-un loc încărcat cu semnificații, părând mai degrabă un atac la întâmplare asupra evreilor.

„Cred că a fost un individ deranjat care plănuia de multă vreme să facă așa ceva, și în sfârșit a făcut-o”, a spus Robert Ayers, fost ofițer de securitate american, citat de Reuter.

Rolf Tophoven, analist la Centrul pentru Prevenirea Crizelor din Essen, Germania, a spus că atacul de la Bruxelles a semănat cu cel comis în 2011 împotriva unor militari americani la Aeroportul din Frankfurt de un musulman albanez din Kosovo care fusese radicalizat pe internet. „Noi numim asta jihad fără leader”, a spus Tophoven.

Victimele israeliene ale atacului de la Bruxelles, soții Riva, care lasă în urmă două fete, de 15 și 16 ani, urmau să fie înmormântați astăzi la Tel Aviv. A treia victimă a fost o femeie franceză care făcea voluntariat la Muzeu. Încă un lucrător de 20 de ani, de naționalitate belgiană, este internat în spital în stare critică.

Obiectivele evreiești din Belgia și alte țări au fost puse în stare de alertă după atac, dar Muzeul din Bruxelles urma să-și deschidă porțile astăzi.

Atacul a fost condamnat de comunitatea evreiască din Germania, care a observat într-o declarație că a avut loc tocmai când politicienii neo-naziști și anti-semiți obțineau succese la alegerile pentru Parlamentul European. Premierul Israelului Benjamin Netanyahu a spus că asemenea atacuri sunt rezultatele incitărilor anti-evreiești din Orientul Mijlociu și uneori chiar din Europa.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG