Linkuri accesibilitate

Dreapta pro-europeană revine în forță în Bulgaria


Monumentul armatei sovietice de la Sofia, iluminat cu însemnele Uniunii Europene...
Monumentul armatei sovietice de la Sofia, iluminat cu însemnele Uniunii Europene...

Eșec total pentru foștii comuniști, al căror lider, Serghei Stanișev, este și președinte al Partidului socialiștilor europeni.



Alegerile de duminică pentru Parlamentul European s-au soldat cu un eșec total pentru foștii comuniști, al căror lider, Serghei Stanișev, este și președinte al Partidului socialiștilor europeni.

Ultimele rezultate oficiale arată o victorie categorică a partidului „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei”, GHERB. Formațiunea ex-premierului Boiko Borisov a obținut peste 31% din voturiile exprimate, un avantaj de 11% în fața principalilor oponenți.

Socialiștii au avut de suferit, se pare, de pe urmă participării cu lista proprie a unui grup de disidenți în frunte cu ex-președintele Gheorghi Pârvanov care a atras 3% din voturi. Alte 2% s-au dus la o mică formațiune cu denumire apropiată de cea a Partidului socialist. Dar și cu aceste cinci procente distanța până la GHERB este foarte mare.

Pe ansamblu, datorită rezultatului mai bun al partidului turc - foarte apropiat de cel al PSB, coaliția de guvernământ se prezintă la egalitate cu opoziția de dreaptă.

Conform ultimelor date din Comisia electorală centrală, GHERB și Blocul reformator vor avea împreună opt deputați europeni, cât socialiștii și partidul turc. Un reprezentant va avea noua formațiune „Bulgaria fără cenzură” care duce un adevărat război împotrivă lui Borisov criticând în același timp și guvernarea.

Scrutinul este privit drept un test pentru stabilitatea guvernului Plamen Oreșearski. Din opoziția de dreaptă au cerut dizolvarea imediată a parlamentului și alegeri anticipate.

Identica este poziția formațiunii „Bulgaria fără cenzură” care a „furat” în ultimele luni patru din cei 97 de deputați ai lui Borisov.

Este așteptată reacția liderilor socialiști. Demisia liderului Serghei Stanișev este însă puțin probabilă. El a refuzat să răspundă la întrebarea dacă va părăsi postul de președinte al PSE. Analiștii vorbesc de o posibilă remaniere guvernamentală și întărirea poziției Partidului turc.

Pe baza rezultatelor din scrutinul de duminică se poate trage concluzia că factorul rusesc nu mai joacă un rol special pe scena politică bulgară. În pofidă retoricii pro-moscovite, ultranaționaliștii din partidul „Ataka” au suferit o grea înfrângere.
Previous Next

XS
SM
MD
LG