Linkuri accesibilitate

Europarlamentare 2014: Partidul Popular rămâne fracţiunea cea mai puternică


Alegerile pentru Parlamentul European s-au încheiat şi potrivit primelor estimări din toate ţările membre, Partidul Popular European (din care face parte şi Partidul Democrat Liberal din România) rămâne cea mai puternică fracţiune, cu circa 211 mandate. Urmează social-democraţii cu 193 de mandate. Euroscepticii ar putea avea 33 de locuri. Imediat după miezul nopţii, la încheierea votului în UE, candidatul PPE la preşedinţia Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a declarat din nou că este încrezător în victoria sa. Parlamentul European va vota într-o lună asupra noului preşedinte al Comsiei.

În România, prezenta la vot pana la ora 21.00, ora inchiderii urnelor, a fost la nivel national de 32,16%, a anuntat Biroul Electoral Central, citat de Hotnews. O participare cu 5% mai mare decât în 2009.

Potrivit primelor estimări, în România, alegerile pentru Parlamentul European au fost câştigate de Partidul Social-Democrat şi aliatii săi cu 41% până la 43%. Potrivit Hotnews, care prezintă estimările a cinci posturi de televiziune, pe locul doi se claseaza liberalii (estimari intre 13,3% si 15%), urmati de PDL. Partidul Miscarea Populară, partidul sprijinit de preşedintele Traian Basescu, are un rezultat estimat intre 6% si 7%.

În Franţa, alegerile pentru Parlamentul European au fost cîştigate de partidul de extremă dreapta „Frontul Naţional”, cu peste 25% din voturi, potrivit primelor estimări. Urmează partidul conservator UMP al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy si, numai pe locul al treilea, socialiştii aflați al guvernare, ai actualului preşedinte François Hollande.

În Marea Britanie, alegerile au fost câştigate de partidul eurosceptic UKIP cu 36,2 la sută din voturi faţă de 30 la sută pentru conservatorii premierului David Cameron.
XS
SM
MD
LG