Linkuri accesibilitate

Alegerile prezidențiale din Ucraina (video)


Secție de votare la Lvov, Ucraina, 25 mai 2014.
Secție de votare la Lvov, Ucraina, 25 mai 2014.

Prezență masivă la vot în vestul țării, în est majoritatea secțiilor de votare sînt închise din cauza rebelilor pro-ruși.



În Ucraina au loc alegeri prezidenţiale, la trei luni după îndepărtarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici. Autorităţile speră că acest scrutin va contribui la rezolvarea confruntarilor cu Rusia care au dus la divizarea ţării. Cea mai mare prezență la vot pînă la orele prînzului a fost înregistrată la Kiev.

Administratia regională locală din Doneţk a anunțat că din cele 2.430 de sectii de votare anunţate, doar 426 sînt deschise. Nici o sectie de votare nu este deschisă in oraşul Doneţk.

Potrivit şefului comisiei electorale centrale din regiunea învecinantă Lugansk, din 12 sectii de votare planificate doar patru sînt deschise.

Primele sondaje la ieșirea de la urne sînt așteptate după ora 19, oara locală, când se închid secțiile de votare. Primele rezultate parţiale oficiale vor fi facute cunoscute luni dimineaţă.

Premierul interimar Arseni Iaţeniuk a declarat ca aceste alegeri vor fi un prim pas important pentru stabilizarea ţării şi a cerut ucrainienilor să iasă la vot pentru „a apăra Ucraina”.

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a afirmat că va conlucra cu noile autorităţi de la Kiev. Acestea acuză însă Moscova că îi sprijină pe separatişti.

In competiţie se afla 18 candidaţi, iar cel mai bine plasat potrivit sondajelor de opinie în este miliardarul Petro Poroşenko. După ce a votat, Poroşenko a făcut un apel la dialog cu cei din regiunile Doneţk şi Lugansk.

La Lugansk majoritatea secțiilor de vot sînt închise
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:14 0:00

După Poroşenko, in preferinţele electoratului vine fostul premier Iulia Timoşenko. Ea a votat in Dnipropetrovsk şi a declarat că acum „a venit vremea să se organizeze si un referendum pentru aderarea Ucrainei la Alianţa Nord Atlantică şi astfel sa se restabilească pacea în ţară”.



Potrivit experţilor, nici unul din candidatii aflati in competiţie nu va cistiga peste 50% din voturile exprimate şi un al doilea tur de scrutin este probabil pentru data de 15 iunie.

Alegerile sunt monitorizate de peste 1000 de observatori ai OSCE si zeci de mii de observatori voluntari ucrainieni. Un regiunile estice Lugansk si Doneţk nu sunt observatori OSCE.

XS
SM
MD
LG