Linkuri accesibilitate

Despre miza alegerilor prezidențiale din Ucraina


Radu Benea în dialog cu Igor Boțan.

Igor Boțan: „Miza alegerilor prezidențiale din Ucraina este una uriașă. În primul rând, urmează să aibă loc legitimarea puterii post-Ianukovici. După care noua putere trebuie să facă câteva lucruri foarte-foarte importante: să redimensioneze întreaga Constituție; să înlăture pericolul separatist și să încerce să reglementeze relațiile cu Federația Rusă. Toate aceste lucruri urmează să fie făcute pe fundalul necesității depășirii crizei economice și financiare din această țară. Deci, miza este uriașă și va fi nevoie de un consens național în Ucraina, la care trebuie să se adaoge consensul așa-zișilor oligarhi. Este, din punctul meu de vedere, o sarcină foarte-foarte dificil de atins.”

Europa Liberă: După aceste alegeri, situația ar putea să își revină la normal cât de curând sau credeți că va fi o perioadă ceva mai îndelungată?

Igor Boțan: „Eu cred că va fi nevoie de destul de mult timp pentru o soluționare a acestor probleme. Cel mai probabil, Federația Rusă nu va recunoaște legitimitatea acestor alegeri și va condiționa normalizarea relațiilor cu Ucraina, pentru început, recunoașterea noii puteri, în funcție de acceptul Ucrainei de a renunța la revendicarea soluționării problemei Crimeii. Va fi foarte dificil și, probabil, toate aceste probleme, luate per ansamblu, privite dintr-un unghi de vedere creează obstacole enorme pentru Ucraina și pentru noua putere care, eventual, va fi parțial realeasă la 25 mai.”

Europa Liberă: Cum credeți că ar putea să se răsfrângă evoluțiile din Ucraina asupra relației ei cu Moldova și, în particular, asupra soluționării conflictului transnistrean? Administrația de la Tiraspol adoptând deocamdată o poziție destul de neutră, dacă pot spune așa, sau cel puțin una foarte cuminte în raport cu ce se întâmplă în Ucraina.

Igor Boțan: „Părerea mea este că atât Ucraina, cât și Republica Moldova vor prefera ca problema transnistreană să rămână profund înghețată, până la clarificarea multor aspecte ale crizei ucrainene. Cred că Kievului nu-i convine acum să creeze noi probleme și să ofere Rusiei pretexte pentru a avea o poziție foarte dură față de Ucraina. Să nu uităm că pe agendă este anunțată o criză a gazelor, raporturile Ucrainei cu Federația Rusă care pot atinge și Republica Moldova, dar și Europa. Se prefigurează o atitudine cât de cât concertată, a Chișinăului, și Kievului, de a menține situația înghețată. Se vor desfășura negocieri, așa-zise negocieri în formatul „5+2”, dar nu se vor întreprinde acțiuni care să aibă impact asupra, nu mai vorbim de soluționarea problemei, dar să aibă impact negativ asupra comerțului Transnistriei. Acesta este punctul de vedere care acum pare că domină: înghețarea, menținerea înghețată a situației, până la clarificarea situației în Ucraina.”

Europa Liberă: Cererea Tiraspolului adresată Federației Ruse și comunității internaționale privind recunoașterea regiunii transnistrene a avut mai mult o miză propagandistică după anexarea Crimeii sau rămâne pe ordinea de zi a Kremlinului?

Igor Boțan: „Eu nu cred că a fost o mișcare pur propagandistică, această adresare a Transnistriei a avut loc într-un anumit context. Iar contextul la care mă refer ține de menționarea de către Putin a Novorosiei și a începutului așa-zisei mișcări separatiste în Donețk și Lugansk, care trebuia să cuprindă tot sud-estul Ucrainei, lucru care nu s-a întâmplat, să sperăm că nu se întâmplă. De aceea adresarea transnistrenilor sau conducătorilor Transnistriei față de Federația Rusă rămâne suspendată, adică fără posibilitatea de a fi acum examinată de Federația Rusă. Sigur că au luat act de ea, sigur că aceste adresări au impact asupra relațiilor Chișinăului cu Tiraspolul, nu poate fi vorba despre măsuri de încredere care este principala strategie pe care o folosesc în negocierile „5+2”. Ce fel de măsuri de încredere, dacă unul din parteneri îi cere garantului și unuia dintre moderatori să recunoască independența? De aceea, cea mai bună soluție, așa cum spuneam, este menținerea situației în îngheț. Cred că Chișinăul este interesat și din alte considerente de menținerea înghețului: problema transnistreană, înainte de alegeri, e puțin probabil ca oarecare dezgheț sau vreo complicare a situației în Transnistria să aibă impact pozitiv asupra atmosferei de la Chișinău.”

Europa Liberă: Aceasta ar fi în interesul Chișinăului, dar ce ar urmări acum Tiraspolul, în noul context?

Igor Boțan: „Tiraspolul deocamdată urmărește ceea ce a urmărit dintotdeauna: posibilitatea să își consolideze relațiile comerciale, să scape de regimul care există la vamă, lucruri care, probabil, nu se vor întâmpla acum și, ca de obicei, să aibă suportul garantat din partea Federației Ruse: financiar, militar, de ceea ce numesc ei securitate. În același timp, vedem că Tiraspolul recurge în continuare la tot felul de provocări, în raport cu fermierii moldoveni, în raport cu școlile, cele câteva școli cu predare în limba română. Deci ei mențin temperatura acestui conflict la un anumit nivel pentru a avea subiecte și pretexte pentru a se lamenta către Moscova să fie susținută. Sunt lucruri care acum transpar de o manieră pe care noi toți o cunoaștem. Nu cred că se gândesc la ceva ieșit din comun, nou.”

Europa Liberă: Comisarul european pentru Extindere, Štefan Füle, declara recent că nu se așteaptă ca Federația Rusă să pună piedici Moldovei acum, înaintea semnării Acordului de Asociere și de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

Igor Boțan: „Părerea mea este că sunt niște doleanțe ale domnului Füle. Cu certitudine, ne-am convins și în cazul Armeniei, și în cazul Ucrainei, dar și în cazul Republicii Moldova că Federația Rusă are o strategie de discreditare a Parteneriatului Estic și nu are interesul să existe măcar câteva, să zicem, istorii de succes. De aceea, eu cred că mai degrabă sunt doleanțe ale comisarului european, iar Federația Rusă deja prin mesagerii pe care îi are a transmis mesaje cât se poate de clare Republicii Moldova că îi va îngreuna raporturile comerciale cu Federația Rusă și pătrunderea pe piața Federației Ruse, ca să o descurajeze. Deci, am văzut cu toții, mesajele sunt cât se poate de clare. Embargourile existente au substrat politic, iar scopul este descurajarea Republicii Moldova, renunțarea la asocierea cu Uniunea Europeană.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG