Linkuri accesibilitate

Cu începere din 2018, Rusia va exporta anual în China circa 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale


La toastul după semnarea acordului asupra livrării de gaze
La toastul după semnarea acordului asupra livrării de gaze

Putin avea nevoie de un argument că nu este complet izolat pe scena internațională, iar China i l-a oferit.




Rusia si China au ajuns la un acord in domeniul energiei. Dupa ce initial se parea ca intelegerea nu va fi incheiata, iata ca Vladimir Putin a obtinut ceea ce si-a dorit. Care e semnificatia acordului? Corespondent Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Este un acord pentru 30 de ani, care trimite gaz din Siberia in China. Intelegerea urmeaza unor negocieri indelungate si reprezinta o apropiere semnificativa intre cele doua tari. Negocierile au fost impulsionate de prezenta celor doi presedinti, Vladimir Putin si, respectiv, Xi Jinping.

Nota aflata pe situl de internet al Agentiei Nationale chineze pentru Petrol arata ca incepind din 2018, Rusia va exporta in China, anual, circa 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. China urmeaza sa construiasca conducta in interiorul tarii, restul intrind in atributiunile Rusiei.

Nota nu arata care a fost pretul tranzactiei, dar se stie ca Beijinul a negociat pentru un pret mai redus decit cel pe care-l platesc europenii pentru gazul rusesc. Documentul a fost semnat in prezenta celor doi presedinti.

Vladimir Putin a spus la conferinta de presa ca pretul negociat de China este la nivelul pietei. Afacerea este cea mai ampla din istoria industriei ruse de comercializare a gazelor naturale. Vladimir Putin incearca de-acum de un timp sa diversifice exporturile rusesti de gaz, in conditiile in care piata europeana este stagnanta. Acum insa el are si argumentul suplimentar al inrautatirii raporturilor cu Occidentul, in contectul crizei ucrainiene.

Presedintele Xi, care s-a intilnit cu Putin de sapte ori de la instalarea sa in functie i-a dat se pare o mina de ajutor liderului de la Kremlin. Initial s-a crezut ca cei doi lideri nu vor putea obtine un acord, dar se pare ca, in cele din urma, considerentele economice au facut putin loc celor politice, mai ales ca Putin se va afla in iunie in Franta, unde urmeaza sa se intilneasca cu presedintele Obama si cancelarul Merkel si acest acord ii intareste pozitia la acele discutii.

La conferinta regionala de la Shangai la care presedintii Putin si Xi participa, liderul chinez a propus o structura regionala de securitate, care sa includa Rusia si Iranul, dar nu si Statele Unite. Este inca o dovada ca Rusia si China intentioneaza sa-si intareasca cooperarea, in ciuda faptului ca increderea reciproca nu este deplina. Putin avea nevoie de un argument ca nu este complet izolat pe scena internationala. China i l-a oferit si pretul nu este deocamdata public.
XS
SM
MD
LG