Linkuri accesibilitate

Nigeria dorește punerea mișcării radicale Boko Haram pe lista organizațiilor teroriste


Membră a Consiliului de Securitate, Nigeria are mijloace să obțină această clasificare la ONU.



Gruparea Boko Haram, care a rapit 270 de eleve in Nigeria nu se afla pe lista ONU a organizatiilor teroriste. Este noua actiune de natura sa corecteze aceasta anomalie? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Ani de zile Nigeria a incercat sa puna pe plan secundar actiunile celor de la Boko Haram, dar acum isi doreste ca miscarea militanta islamica sa fie catalogata drept terorista. Nigeria este in prezent membra a Consiliului de Securitate si in aceasta calitate are mijloace sa obtina aceasta clasificare la ONU.

La rindul sau, presedintele Statelor Unite, Barack Obama a anuntat ca 80 de militari au fost trimisi in Chad, la frontiera cu Nigeria. Acestia urmeaza sa ajute operatiunea internationala menita sa gaseasca si elibereze cele 270 de fete, rapite de Boko Haram in aprilie.

Faptul ca Nigeria accepta acum asistenta internationala este o schimbare dupa ani de zile in care a negat ca gruparea ar reprezenta un pericol serios pentru siguranta si stabilitatea tarii. Cu doar doi ani in urma, regimul presedintelui Goodluck Johnathan a cerut Departamentului de Stat sa nu plaseze Boko Haram in rindurile organizatiilor teroriste. Statele Unite au facut-o insa in toamna anului trecut dupa ce s-a stabilit ca Boko Haram are legaturi cu afiliati Al Qaeda din Africa. Dar daca si Natiunile Unite adauga Boko Haram la lista gruparilor teroriste, atunci aceasta desemnare va putea antrena actiuni internationale de contracarare.

Natiunile Unite obliga tarile membre sa ia masuri impotriva organizatiilor teroriste, intre acestea numarindu-se inghetarea proprietatilor si fondurilor lor. La acestea se adauga restrictii la aprovizionarea cu armament si interdictii de calatorie. Decizia Nigeriei de a cere Natiunilor Unite sa clasifice organizatia drept terorista vine la recomendarea summitului liderilor africani care, la Paris a discutat pericolul terorist din Nigeria.

Hotarirea lui Obama de a trimite trupe in Chad a fost salutata de lideri din Congres, dar republicani considera ca Statele Unite inca nu fac suficient pentru salvarea elevelor rapite in Nigeria. Presedintele Comisiei pentru Relatii Externe a Camerei Reprezentantilor, republicanul Ed Royce a spus ca administratia trebuie sa trimita efective suplimentare pentru a ajuta eforturile de salvare.
XS
SM
MD
LG