Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Strășeneanca


Cu Andrei Margarint, redactor-şef al săptaminalului.



Satul Sireţi e cunoscut în republică prin apa necalitativă, infectată cu diferite maladii, printre care şi hepatita virală A. Pentru a realiza problema apei de băut, primăria Sireţi, în frunte cu primarul Vasile Carteră, la moment implementează un proiect finanţat de Uniunea Europeană prin programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova.

Construcţia reţelei de apă va da posibilitatea ca fiecare gospodărie să beneficieze de apă de calitate. Cei drept pentru început la apă vor fi conectate doar obiectele de menire social-culturală şi gospodăriile din apropiere, cu timpul, toate casele vor fi conectate la apă potabilă de calitate. Despre aceasta primăria comunică cititorilor într-un amplu material din ziarul „Străşeneanca”.

Petru Voloşciuc, preşedintele raionului Străşeni a desfăşurat o şedinţă de lucru cu primarii localităţilor. Au fost puse în discuţie mai multe probleme stringente din raion, printre care recensământul populaţiei, profilaxia tuberculozei, implementarea serviciului mobil, prestat de către Oficiul cadastral. În cadrul acestei şedinţe serviciul Situaţii excepţionale Străşeni a venit cu propunerea de a deschide posturi de pompieri în localităţile mai îndepărtate de centrul raional, pentru a interveni mai operativ la stingerea incendiilor.

Duminica, în zilele de odihnă, ca să ajungi la pieţele din orașul Străşeni, trebuie să treci pe un pod şubred, construit cu mulţi ani în urmă peste liniile de cale ferată, ori pe sub vagoanele pustii. Oamenii pot trece ori pe pod, ori pe sub vagoane. Majoritatea cetăţenilor aleg calea cea mai scurtă - pe sub vagoane, cu toate că ştiu că pot nimeri în accidente. Ziarul atenţionează instanţele locale şi ale Căii ferate de a găsi o soluţie pentru a îmbunătăţi circulaţia pietonilor spre pieţele din Străşeni, la care se duc peste 500 mii de oameni, unde mai pui că o parte din străşeneni de câteva ori pe zi trebuie să treacă pe acest pod şubred.

Formaţia corală „Brâuleţul” din satul Roşcani se pregăteşte să omagieze al 30-lea an de la înfiinţare. În cor cântă 30 de bărbaţi şi femei. Vârsta: între 15 şi 70 de ani. Să aduni atâţia oameni în sat să cânte e foarte dificil. Ei au de lucru pe ogoare, în vii, în câmp, la Chişinău şi lângă case. Nu le mai arde de cântece. Însă datorită insistenţei primarului Stelean Lungu, conducătorului de cor Ion Buga, profesor la Şcoala de Arte din Străşeni, cu fiecare an formaţiunea corală din Roşcani devine tot mai cunoscută peste hotarele raionului. Coriştii au evoluat în România, la festivalurile din capitală, la televiziunea republicană, la concursurile raionale, de unde s-au întors acasă cu menţiuni, premii şi diplome. Despre această formaţie e înserat un material în ziarul „Străşeneanca”.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG