Linkuri accesibilitate

Cum pot participa moldovenii la alegerile europarlamentare de duminică?


În faţa monumentului soldaţilor sovietici de la Sofia, 8 mai 2014
În faţa monumentului soldaţilor sovietici de la Sofia, 8 mai 2014

În Moldova, pentru alegerile europarlamentare vor fi deschise opt secţii de votare pentru cetăţenii români şi una pentru cetăţenii bulgari.



De mâine, 22 mai, în ţările Uniunii Europene încep alegerile pentru noul Parlament European. Cele mai multe scrutine sunt organizate duminică, între care şi în România – un vot la care pot participa şi cetăţenii moldoveni care posedă şi cetăţenia română. Alegerile din acest an au o importanţă deosebită pentru că de rezultatul lor va depinde alegerea noului preşedinte al Comisiei Europene, în locul lui Jose Manuel Barroso. Iar în cazul României, aceste alegeri sunt şi un test electoral pentru prezidențialele de la sfârşitul anului.

O parte dintre cetăţenii moldoveni, care au optat pentru dubla cetăţenie, deţin paşapoarte românești sau bulgărești. Etnicii bulgari de aici, care au şi paşaport de Bulgaria nu se agită în ajunul scrutinului pentru noul Parlament European. Şi asta pentru că, spre deosebire de legislaţia din România care permite participarea la europarlamentare tuturor cetăţenilor, indiferent unde ar avea reşedinţă, legislaţia bulgară acordă dreptul de vot doar persoanelor care pe durata a trei luni, din preajma scrutinului, au locuit pe teritoriul Bulgariei sau al unui alt stat, membru al Uniunii Europene. În consecinţă, explică preşedintele Comunităţii Bulgarilor din Republica Moldova, Fiodor Sabii, cetăţenii moldoveni care deţin şi paşapoarte bulgărești nu se arată foarte interesaţi de alegerile pentru Parlamentul European:

„Din partea Bulgariei, în Republica Moldova, va fi deschisă doar o singură secţie de votare, la sediul misiunii diplomatice de aici. Potrivit legislaţiei pot vota doar cetăţenii care au locuit în ultimele luni în Bulgaria sau în alt stat al Uniunii Europene, prin urmare, nu cred că vor fi foarte mulţi alegători. Din câte cunosc, vor putea vota doar cetăţenii bulgari care sunt aici în scop de serviciu, de exemplu, au venit într-o deplasare. La fel şi angajații misiunii diplomatice sau ale instituţiilor internaţionale.”

Pentru votanţii cu paşapoarte românești autorităţile de la Bucureşti au decis să deschidă în Republica Moldova opt secţii de votare, patru la Chişinău, două la Bălţi şi câte una la Ungheni şi Cahul. Vor putea vota cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani şi deţin un act de identitate. Certificatul de cetăţenie însă nu permite deținătorului să voteze, a precizat astăzi într-o conferinţă de presă, Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca:
Marius Lazurca
Marius Lazurca
„Fără restricţii se poate vota – orice cetăţean român care are dreptul legal să voteze, adică are 18 ani şi are un document de identitate valid, chiar dacă se află în Republica Moldova fiindcă aici locuieşte, chiar dacă se află în Republica Moldova fiindcă este în călătorie. Dacă, de pildă, un cetăţean român este rezident la Chişinău dar se află la Bălţi, în ziua votului fiindcă îşi vizitează ruda, poate vota şi la secția noastră de la Bălţi. Fac o ultimă precizare, potrivit legii române, votul dublu este o infracțiune. De pildă, prin utilizare într-o secţie de vot a cărţii de identitate şi în altă secţie de vot a pașaportului.”

Ambasadorul României a evitat să dea un număr exact de potențiali alegători. Totuşi estimări relevante privind numărul cetăţenilor moldoveni care deţin şi paşapoarte românești există. Un studiu publicat de Fundaţia Soros România, în 2011, arăta că peste 220 de mii de persoane din Republica Moldova au redobândit cetăţenia română din 1991 până în 2011. În următorii doi ani încă câteva sute de mii de persoane se presupune că au profitat de un regimul mai facil de procesare a dosarelor. Cota de participare la scrutine este modestă, din varii motive. Bunăoară, la alegerile din 2009, pentru prezidențialele din România, Ministerul Afacerilor Externe din ţara vecină declara că aproape nouă mii de cetăţeni moldoveni, deținători de paşapoarte românești, au participat la vot.
Previous Next

XS
SM
MD
LG