Linkuri accesibilitate

Negocieri privind Transnistria pe fundalul crizei ucrainene


Sediul OSCE de la Viena
Sediul OSCE de la Viena

Şi de această dată, Chişinăul şi Tiraspolului au priorităţi diferite pentru noua rundă de discuţii în formatul 5+2, de la Viena.



Următoare rundă de negocieri despre Transnistria, în formatul 5+2, va avea loc pe 5-6 iunie la Viena. Dar, din nou, nu vor fi discutate problemele politice, în primul rând definirea statutului regiunii. Pentru că Moscova şi Tiraspolul sunt de părere că încă nu a venit momentul. Anunţul privind discuţiile de la Viena a fost făcut de reprezentantul special al preşedintelui elvețian în exerciţiu al OSCE, ambasadorul Radojko Bogojevic, care îşi încheia, astăzi, vizita de trei zile în Republica Moldova. Ieri, Bogojevic s-a întâlnit la Tiraspol cu şefa diplomaţiei transnistrene Nina Ştanski şi astăzi la Chişinău cu vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov.
Citiţi şi pe pagina de limbă rusă a Europei Libere

Reprezentantul special al preşedinţiei elvețiene în exerciţiu a OSCE, ambasadorul Radojko Bogojevic a menţionat că agenda rundei de negocieri în formatul 5+2, care va avea loc pe 5-6 iunie la Viena, va fi una amplă şi va include toate problemele înaintate de Chişinău şi de Tiraspol:

„Voi îndemna toţi participanţii în formatul 5+2 să fie constructivi şi să ajute în căutarea unor soluţii concrete pentru problemele din agendă.”

Negociatorii şefi din partea Chişinăului şi a Tiraspolului şi de această dată se pare că au priorităţi diferite pentru noua rundă de negocieri. Cel puţin aşa rezultă din declaraţiile pe care le-au făcut Nina Ştanski şi Eugen Carpov după întrevederea cu reprezentantul special al OSCE, Radojko Bogojevic.

Şefa diplomaţiei transnistrene Nina Ştanski a declarat că pentru Tiraspol prioritar ar fi discutarea problemelor sociale şi economice. Vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov a susţinut nevoia abordării întregului spectru de probleme vizând rezolvarea conflictului transnistrean, menţionând că Tiraspolul rămâne deocamdată necooperant în abordarea problemelor de securitate şi a celor politice, privind statutul regiunii. Dar iată ce a spus reprezentantul special al OSCE, Radojko Bogojevic:

„Coşul trei, care include problemele politice şi de securitate a fost şi continuă să fie inclus în agenda de negocieri. Dar este la discreţia părţilor disponibilitatea de a discuta despre aceste probleme.”

Ambasadorul Radojko Bogojevic a mai menţionat că situaţia din Ucraina influenţează procesul de negocieri în problema transnistreană, dar a dat asigurări că va încerca să reducă din această influenţă:

„Voi face tot posibilul ca problematica privind soluţionarea conflictului transnistrean să fie cât mai mult izolată de influențele crizei din Ucraina. Desigur că este uşor să spui şi mai greu să faci, dar voi veni cu un îndemn către toţi participanţii la acest proces să fie cât mai mult concentrați anume pe problemele din agendă.”

Zilele acestea la Chişinău se află şi reprezentantul special al Ucrainei în reglementarea conflictului transnistrean Andrei Veselovski, care a avut o întrevedere ieri cu vicepremierul Eugen Carpov şi astăzi cu şefa diplomaţiei moldovenești Natalia Gherman. Reprezentantul special al Ucrainei urmează să meargă şi la Tiraspol. Scopul vizitei sale este pregătirea următoarei runde de negocieri în formatul 5+2, dar şi pentru a clarifica situaţia privind pretinsa blocadă a regiunii transnistrene, ne-a spus Eugen Carpov:

„Se aud opinii că din Republica Moldova se influenţează situaţia din Ucraina, că din Ucraina are loc aşa numita blocadă pentru regiunea transnistreană. Suntem aici împreună cu partenerii din Ucraina pentru a clarifica toate aceste aspecte şi pentru a da răspunsurile necesare şi celor de la Tiraspol pentru că foarte des se utilizează argumente, se expun poziţii care nu corespund cu realitatea.”

Amintim că rundă de negocieri în formatul 5+2 urma să aibă loc încă în aprilie la Viena, dar a fost amânată la insistența Tiraspolului. Partea transnistreană s-a arătat nemulțumită atunci de accizele la import impuse agenţilor economici transnistreni, anulate ulterior de către legislativul de la Chişinău.
Previous Next

XS
SM
MD
LG