Linkuri accesibilitate

Minerii ca forţă în Ucraina


Muncitorii de la Metinvest, o întreprindere a lui Rinat Ahmetov, demontează baricadele din centrul oraşului Mariupol, 14 mai 2014
Muncitorii de la Metinvest, o întreprindere a lui Rinat Ahmetov, demontează baricadele din centrul oraşului Mariupol, 14 mai 2014

Mulți muncitori din regiunea Donbasului par să se fi decis de partea cui să se poziționeze în actualul conflict între autorităţile de la Kiev şi cele separatiste pro-ruse din regiune.



Până acum minerii şi siderurgiștii din estul Ucrainei au stat deoparte în conflictul dintre guvernul central de la Kiev şi separatiştii pro ruşi. In acest moment, ei par să se fi hotărât şi să îşi exprime dezacordul faţă de politica separatiştilor.
Citiţi şi pe pagina de limbă rusă a Europei Libere

Minerii din regiunea Donbasului par să se fi decis de partea cui să se așeze în actualul conflict intre autorităţile de la Kiev si cele separatiste pro-ruse din regiune. Magnatul cărbunelui si al oțelului si cel mai bogat om din Ucraina este cel care a lansat apelul la luptă „paşnică” - Rinat Ahmetov.

„Iată de ce cer tuturor să ne unim pentru un Donbas fără arme, pentru un Donbas fără mascați, pentru un cer senin deasupra Donbasului. Le cer tuturor muncitorilor să ni se alăture in acest protest de avertisment la locul de munca.

Protestul a avut loc astăzi. Sirenele i-au chemat pe mineri si pe siderurgiști să se unească împotriva insurgenților.

Rinat Ahmetov, 13 mai 2014
Rinat Ahmetov, 13 mai 2014
Ahmetov controlează întreaga regiune şi aproximativ 300 de mii de oameni sunt pe statele sale de plată lunare. Averea sa este estimata la 11 miliarde de dolari si apelul sau are toate şansele să fie auzit.

Săptămâna trecută, muncitorii de la compania sa Metinvest din Mariupol au ajutat să domolească violenţele din localitate. Acum ei patrulează pe străzile oraşului împreună cu forţele de ordine, după ce i-au izgonit din clădirea autorității locale pe militanţii pro-ruşi şi au dărâmat baricadele din oraş.

Nu toţi minerii din Donbas sunt însă de partea autorităţilor de la Kiev. Unii îl acuză pe Ahmetov că este răspunzător de actuala situaţie fiind unul care iniţial i-a susţinut pe separatişti şi a fost şi un apropiat al preşedintelui îndepărtat de la putere Viktor Ianukovici.

Preşedintele Confederației Sindicatelor Independente, Mihailo Volîneţ, crede că minerii înţeleg că dacă Rusia va controla regiunea, este probabil ca îşi vor pierde slujbele, Rusia nefiind doritoare să susțină aceasta industrie, având la dispoziție atâta petrol şi gaze. „Federalizarea regiunii sau unirea cu Rusia va ucide mineritul şi minerii ucraineni vor rămâne fără pâine”.

Rusia are deja o mulţime de mineri șomeri, avertizează el: „Marea
Mitingul siderurgiştilor de la Mariupol, 20 mai 2014
Mitingul siderurgiştilor de la Mariupol, 20 mai 2014
majoritate a minerilor sunt împotriva insurgenților. Ei înţeleg ca că o să-şi piardă slujbele.”

Liderul de sindicat spune că în actuala criză, rolul muncitorilor din minerit şi din industria siderurgică va fi hotărâtor. Nu toata lumea este însă convinsă.

Analistul ucrainean Ihor Burakovski face parte dintre sceptici: „Nu poţi aştepta ca minerii şi siderurgiștii să ia cu asalt punctele de control ale separatiştilor de unde ar putea să fie împuşcaţi. Dacă vorbim despre mitinguri, acolo, da, minerii pot depăşi ca număr separatiştii. Dar situaţia este foarte diferită, pentru că acum o mulţime de oameni sunt înarmaţi în estul Ucrainei…”
XS
SM
MD
LG