Linkuri accesibilitate

Vicepreședintele american Joe Biden la București (gandul.info)


Petre Roman despre abordările României față de criza din Ucraina, relația cu Rusia și cu R. Moldova (ziare.com).



Vicepresedintele american Joe Biden a acordat la Bucuresti un interviu in exclusivitate agentiei Mediafax, reluat imediat si de publicatia gandul.info. Biden a vorbit despre rolul-cheie pe care Statele Unite il vad pentru România in operatiunea complexa de redresare treptata a Ucrainei. Pentru aceasta, va fi nevoie de continuitate in colaborarea dintre Alianta Nord-Atlantica si guvernarea de la Bucuresti, in special daca Rusia ar submina alegerile prezidentiale ucrainene, de la 25 mai, si ar fi nevoie de sanctiuni sulimentare impotriva ei, a subliniat Biden. Oficialul american a dat din nou asigurari ca NATO isi va apara aliatii. A vorbit despre suplimentarile de forte militare facute in ultima vreme in Romania si in tarile baltice, dar mai ales despre viziunea hotarata a Statelor Unite in ceea ce priveste securitatea energetica in Europa. America a facut deja posibil exportul spre Europa al unei cantitati de gaze mai mare decat cel actualmente importat de continentul nostru.

Site-ul ziare.com posteaza un interviu cu deputatul Petre Roman, fost premier, ministru de externe si raportor al NATO, care comenteaza abordările României fata de criza din Ucraina, relatia cu Rusia si cu Republica Moldova. Nu intelege, de pilda, de ce România nu are un masterplan in relatia cu Moldova, in chestiunea transnistreana, in speta. De ce nu se stie ce va face România daca Transnistria se rupe de Moldova. Petre Roman nu crede ca exista un risc real de securitate legat de tensiunile din zona ucraineana.

Dimpotriva, considera ca lucrurile merg spre detensionare. In atitudinea Occidentului fata de Rusia, fostul ministru de externe acuza un deficit de diplomatie. In acest sens, il citeaza pe fostul cancelar german Gerhard Schroeder, chiar daca admite ca nu este vocea cea mai obiectiva. Totusi, Schroeder ar formula o anumita pozitie care exista in state mari europene in chestiunea Rusiei, si care se refera de fapt la promisiunea facuta lui Gorbaciov in momentul reunificarii Germaniei: NATO nu se va extinde spre est.

Nici România nu are o politica externa adecvata in relatia cu Rusia, considera fostul premier social-democrat Petre Roman. Mai bine zis, el nu vede de fapt nicio relatie Romania - Rusia. Aceasta ar fi trebuit sa existe, pe baza unui tratat bilateral. Recentele avertismente formulate de politologul Robert Kaplan, cum ca Rusia va actiona in Romania nu militar, ci diversionist, prin cumparari de banci, de institutii media s.a.m.d. i se par invitatului Ioanei Ene Dogioiu de la ziare.com simple provocari. De asemenea chestiuni trebuie sa se ocupe institutiile românesti abilitate, recte serviciile secrete.

In general, dupa parerea lui Petre Roman, politica externa a României, coordonata de presedintele tarii, este una de subzistenta, nu proactiva, asa cum ar trebui. Interviul de la ziare.com pune in discutie si recenta replica data de premierul român Victor Ponta unei postari pe blog a vicepremierului rus Dimitri Rogozin. Acesta din urma, nemultumit ca nu i s-a dat acordul de intrare in spatiul aerian românesc, a spus ca data viitoare va zbura peste România la bordul unui bombardier. La care premierul Victor Ponta a raspuns ca ar fi putut da ordin de reactie a avioanelor de vanatoare. Petre Roman, fost premier, evita sa raspunda daca seful guvernului poate da direct un ordin ministrului fortelor armate, dar lasa sa se inteleaga ca nu. In orice caz, considera ca declaratia lui Ponta nu a fost oportuna.
XS
SM
MD
LG