Linkuri accesibilitate

Noutăți de la Festivalul internațional de film de la Cannes, ediția 2014


France -- Cannes Film Festival day 4
France -- Cannes Film Festival day 4

Valentina Ursu în dialog cu criticul de artă Larisa Turea.

Europa Liberă: Doamnă Turea, promiteam ascultătorilor Europei Libere să vorbim despre prezenţe moldoveneşti şi cele româneşti la festivalul de la Cannes. Aţi participat la mai multe proiecţii de film, ce se întâmplă acolo?

Larisa Turea: „Deşi aici a început vântul puternic mistral şi plouă, plouă şi cu gloanţe pe ecrane, în acelaşi timp, plouă cu revelaţii. O revelaţie a festivalului este tânăra actriţă Maria Alexandra Lungu, care apare în unicul film italian de competiţie. Este vorba de filmul „Minunile”. Şi această fetiţă de cincisprezece ani are un rol foarte subtil, joacă împreună cu Monica Bellucci şi, precum vă spuneam, este una dintre revelaţiile acestei ediţii a festivalului. Ea este născută deja în Italia, este rodul emigraţiei masive, care duce românii şi moldovenii departe de casă. Şi atunci când i s-a propus acest rol de către tânăra regizoare, care are numai treizeci şi doi de ani, a cerut acordul familiei şi tatăl ei a spus: „Vei deveni actriţă sau nu, cel puţin, vei învăţa o meserie”, deoarece filmul relatează viaţa unei familii de apicultori într-o regiune mai profundă a Italiei. În programul de la Short Film Corner, care nu este un program competitiv, este un program mai mult informativ, care prezintă filmele pentru cei care vor să le vadă şi proiecţia are loc într-o sală mică, o sală de patruzeci de locuri, deci, nu putem vorbi de un adevărat eveniment cinematografic, este mai curând o rampă de lansare, au fost douăsprezece filme româneşti, printre care şi două filme semnate de basarabeni. E vorba de filmul „Cadoul” a lui Dumitru Grosei, o istorie foarte interesantă despre o tranziţie de la adolescenţă la viaţa matură şi filmul lui Dorian Boguţă „Cazimir”. Am vorbit cu Dumitru Grosei, înainte de a veni la festival, l-am întrebat care îi sunt impresiile despre această proiecţie a sa la cel mai mare festival de film din lume. Și mi-a zis că aşteaptă cu mare emoţie această proiecţie şi că, de fapt, este un proiect la care ţine mult, dar că speră că într-o zi să vină şi cu o proiecţie chiar în sala mare, în Sala Lumiere, pentru a se întoarce acasă cu un premiu. Dorian Boguţă nici el nu este la festival în carne şi oase, deoarece montează. Zice că debutează acum într-un lung metraj, căruia îi dă o mare importanţă. A rămas acasă, în România, în schimb, este aici prezent în două ipostaze: şi ca actor în filmul „Kowalski”, şi ca regizor în acest film „Cazimir” care este ca idee un film horror, unul din primele filme de acest gen din cinematografia românească şi face parte dintr-un proiect mai larg de filme despre Deltă. ”

Europa Liberă: Doamnă Turea, să vă întrebăm şi despre vedetele, care ajung pe covorul roşu, se perindă mai multe vedete. Unii vorbesc despre apariţii dezamăgitoare, alţii, din contra, sunt încântaţi de ceea ce văd acolo.

Larisa Turea: „Ieri a fost lansat un film care a adus foarte multe tancuri şi staruri aici, la festival. A fost Sylvester Stallone şi Arnold Schwarzenegger. Tot ieri s-a lansat un film cu Meryl Streep, un film foarte interesant, care candidează serios pentru „Palmierul de Aur”. Este vorba de filmul lui Tommy Lee Jone, un film foarte interesant care este anunţat ca având şi o poziţie feministă, deoarece vorbeşte despre familie, despre cum în vestul sălbatic de odinioară erau făcuţi primii paşi de stabilire a unei comunităţi şi cum un bărbat ajută o femeie foarte virtuoasă ca să ducă către un azil de alienaţi trei femei din această localitate, şi cum este o aventură iniţiatică, trec prin mai multe încercări şi la sfârşit acest bărbat devine absolut schimbat, devine un altcineva. La fel, pe covorul roşu sunt foarte multe alte vedete, începând cu Nicole Kidman. Ieri a fost Julianne Moore într-un film de David Cronenberg, Mia Wasikowska. Alte vedete pe care le-am văzut în defilarea aceasta pe covorul roşu cu aceste focuri de artificii care-i însoţesc sunt Robert Pattinson, Marion Cotillard, împreună cu juriul, Jane Campion, care este în acest an preşedintele juriului, dar împreună cu ea mai sunt şi alte vedete cum este Sofia Coppola, Gael García Bernal, Nicolas Winding Refn … Parada continuă…”

Europa Liberă: Când se încheie festivalul?

Larisa Turea: „În acest an festivalul va fi mai scurt şi vor fi anunţate marele premii în seara de 24 mai, sâmbătă, deoarece în 25 sunt alegerile europene. Și cu această ocazie nu va fi continuarea, ca de obicei, de duminică, deci, vor fi nişte premii de sâmbătă. ”

Previous Next

XS
SM
MD
LG