Linkuri accesibilitate

„Tendenţiozitatea rară” a başcanului găgăuz Mihail Formuzal (N. Negru/Ziarul Național)


O „privatizare ce pune în pericol securitatea preşedintelui” (Adevărul).



Nicolae Negru îşi dedică editorialul din „Ziarul Naţional” reacţiei „vehemente, violent-zeflemitoare, agresive şi de o tendenţiozitate rară”, vorba autorului, a başcanului găgăuz Mihail Formuzal la o vizită recentă în Republica Moldova a preşedintelui Marii Adunări Naţionale a Turciei, Cemil Çicek, care le-a amintit găgăuzilor că Autonomia Găgăuză este parte a Republicii Moldova, i-a îndemnat să sprijine cursul european, să înveţe limba română şi limba maternă.

Reacţia la aceste recomandări rezonabile, logice, de bun-simţ este pur şi simplu aiuritoare, scrie editorialistul. Publicaţia online gagauzlar.md de la Comrat, a cărei politică editorială este favorabilă başcanului Mihail Formuzal, a publicat, la câteva zile, un editorial intitulat „Partidul lui Erdogan a comis o nouă greşeală în Găgăuzia”. Autorul nici măcar nu simulează echidistanţa sau dorinţa de a fi obiectiv, ţinându-i o lecţie de bună purtare, admonestându-l şi insultându-l pe unul din „fraţii mai mari” ai găgăuzilor. Este mai curând un pamflet, o pălmuire publică a unei persoane oficiale care a avut imprudenţa să dea nişte sfaturi care nu au plăcut, care distonează cu atitudinea Comratului faţă de Chişinău, mai scrie Nicolae Negru, care, în continuarea articolului, mai discută şi eventualele consecinţe ale abordării respective din partea forţelor reprezentate de başkanul Formuzal.

Editorialistul Petru Bogatu semnează în „Ziarul Naţional” un articol intitulat „Ungaria înfige cuţitul în spatele Ucrainei”. Autorul precizează imediat că, de fapt, „în realitate, Budapesta a înfipt cuţitul nu numai în spatele Ucrainei, ci şi al întregii comunităţi euroatlantice” . Dl Bogatu explică în continuare că „vineri, la mai puţin de o săptămână după ce a stârnit o dispută diplomatică între Budapesta, Kiev şi Varşovia, Viktor Orban a ieşit la rampă din nou, reluându-şi apelul privind autonomia minorităţii maghiare din vestul Ucrainei”.

Pe site-ul „ABC news”, un articol sintetizează îngrijorările Casei Albe de acţiunile subversive ale Federaţiei Ruse în Republica Moldova. Portalul citează Washington Post, care, cu trimitere la surse din cadrul administraţiei americane, susţine că „după Ucraina, Republica Moldova este cea mai vulnerabilă ţară din vecinătatea Rusiei. Regiunea transnistreană se află în zona vestică a spaţiului pe care Vladimir Putin îl consideră drept teritoriu al vechiului imperiu rus”.

Ion Preaşcă scrie în „Adevărul” despre o „Privatizare ce pune în pericol securitatea preşedintelui”. Autorul precizează că „în 2009, împreună cu hotelul Codru a fost privatizat şi terenul aferent cazangeriei Reşedinţei de Stat. Noul proprietar nu permite accesul la instalaţiile care asigură cu agent termic vila de protocol şi locuinţa de serviciu ale şefului statului”. Dl Preaşcă mai precizează că, după cum a scris presa, în spatele tranzacţiei de privatizare a Hotelului „Codru” ar fi fost ex-prim-vicepreşedintele Parlamentului Vlad Plahotniuc, „care pe atunci era cunoscut doar ca un controversat om de afaceri apropiat familiei liderului comunist Vladimir Voronin”.

Şi tot Ion Preaşcă relatează într-un articol despre faptul că „a doua ca mărime companii de asigurări din Republica Moldova, Asito, anunţă pentru 2013 pierderi de 20,8 milioane de lei, de 6,6 ori mai mari decât în anul 2012”. Autorul arată că deocamdată „cauzele acestei evoluţii nu au fost anunţate” şi precizează că Asito deţine o cotă de piaţă de 15,5% şi este controlată de trei firme offshore.
XS
SM
MD
LG