Linkuri accesibilitate

Bulgaria: noi evoluții în cadrul regionalelor energetice


În urmă verificării a trei mari societăți, Comisia de stat pentru reglementări în energetică și în sectorul apelor a constat fraude fiscale în valoare de aproape 430 milioane de euro.



În urmă verificării activității celor trei regionale energetice - EVN din Austria, CEZ și Energo Pro - din Republica Cehă, Comisia de stat pentru reglementări în energetică și în sectorul apelor a constat fraude fiscale în valoare de aproape 430 milioane de euro.

„Cele trei societăți amenințate cu retragerea licențelor, și-au „umflat” într-un mod artificial cheltuielile în primul rând prin servicii de consultanță și management fictive efectuate de companii străine. În acest mod bugetul a fost păgubit prin taxele neplătite”, a anunțat președintele comisiei, Boian Boev.

În ultimii cinci ani au fost declarate și pierderi tehnologice cu 220 de miloane de euro mai mari decât cele reale. La baza acestor cheltuieli au fost majorate tarifele la energie electrică, a mai spus președintele Comisiei.

În urmă reviziei la cele trei regionale au fost emise 2 690 acte de constatare. Companiile au folosit metode identice pentru a-și majora cheltuielile reducând în acest mod taxele datorate la fisc. Amenzile vor putea depăși 50 de milioane de euro.

Raportul a fost trimis primului ministru Plamen Oreșearski, Agenției pentru securitate națională și fiscului. Retragerea licențelor de funcționare însă este puțin probabilă. În favoarea celor trei regionale a intervenit comisarul european Gunther Oettinger. Publicația britanica „Financial Times” a scris – „cazul licențelor reprezintă un test pentru supremația legii în Bulgaria și un barometru pentru influiența reală a Rusiei”.

Prin acordurile de privatizare semnate în urmă cu zece ani de guvernul Simeon de Saxa Coburg Gotha, statul bulgar a garantat regionalelor energetice un profit anual de cel puțin 16%. Situația în energetică s-a agravat în 2012 când, în decurs de numai trei luni, au intrat în funcțiune 1000 de mw centrale eoliene și solare.
Ultimele anchete sociologice arată că majoritatea cetățenilor doresc revenirea regionalelor în cadrul Companiei naționale de electricitate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG