Linkuri accesibilitate

Ce cred moldovenii despre apropierea țării lor de Uniunea Europeană?


La sfîrșit de săptămână cu Europa Liberă, Valentina Ursu și invitații lor.



Președintele Comisiei Europene Manuel Jose Barroso a salutat apropiata semnare a Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, insistând că de pe urma lui vor beneficia toți locuitorii țării. Vorbind despre Acordul de Asociere, demnitarul occidental a spus că acesta nu este scopul final al cooperării bilaterale și a adăugat: crede în perspectiva europeană a Moldovei. Ce cred simplii cetățeni despre această apropiere a țării de UE?

Cutreierând Moldova în lung și în lat, de multe ori, cunosc oameni care au pașapoarte românești, bulgărești sau ale altor țări din Uniunea Europeană, dar care spun că le va fi mai bine cu Uniunea Vamală sau invers: cei care lucrează în Federația Rusă, dar doresc Moldova să fie în marea familie europeană.

Iată doar câteva opinii culese în această săptămână la întâmplare în satul Costești, Ialoveni.

Valentina Ursu la Costești
Valentina Ursu la Costești

- „Nu fiecare poate să folosească ce propune integrarea europeană, fiindcă omul s-a deprins cu mentalitatea că statul o să-i dea, o să-l înveţe, o să-l educe şi o să-i spună să iasă la demonstraţie, careva lozunguri şi placate să le strige „Ura!”. Noi trebuie să arătăm că noi suntem demni şi poate chiar mai. Dar nu numai ceva beneficii – să ne aducă, să ne dea. Ei ne susţin, dar noi trebuie să facem pasul spre Europa.”

- „Opţiunea noastră de integrare europeană şi nişte legături strânse cu Federaţia Rusă ar fi foarte bune.”


- „Oi! Relaţiile strânse cu Rusia nu fac nici trei copeici.”


- „Eu am crescut, eu am trăit cu Rusia. Eu am trăit într-o ţară mare. Eu socot că aceasta a fost o mândrie. Toată Europa marele parteneriat îl caută cu Rusia. Adică economic tot se leagă cu Rusia.”


- „Не надо спешить. И что, вот моментально сейчас мы должны быть в Европе.”


- „Niciodată nu trebuie de stricat relaţiile cu absolut nimeni. Depindem şi de Europa, şi de Rusia, şi de Ucraina. Să fie chiar şi aceeaşi Africă, dacă ar fi ocazie, noi cred că ar trebui să profităm.”


- „Poate Europa să aduce ceva în plan cultural, dar nu cred că mai mult.”


- „Este un fel de stimul pentru noi, adică să tindem spre ceva mai bun, dar n-aş putea spune că e o salvare că nu suntem chiar de la coada vacii. Eu ştiu un lucru: fiecare trebuie să se mişte pentru dânsul.”


Europa Liberă: Ce probleme trebuie rezolvate în primul rând?


- „Cultura satului, a satului să fie. Iaca e prima, prima întrebare.”


- „Da, da, da!”


Europa Liberă: Şi Dumneavoastră ce ziceţi?


- „Să mai ridice din pensii la pensionari.”


- „Preţurile să le scadă, căci nouă ne ridică 10 procente pensia, dar 50 ridică ţenile. Noi cu ce să cumpărăm?”


- „Nici de măligă n-o să ajungă. Făina de măligă şi-i zece lei kilogramul. apoi ce mai vrei, mata? Ce-i asta?”

Europa Liberă: Ce vor moldovenii?

- „Noi, cu părere de rău, am ales demnitari care au interese personale.”


- „Vedem cu ochii noştri: corupţie, interes personal, egoist.”


- „În primul rând, trebuie să lucreze legea. Ai furat – ai rămas gol-pistol tu, familia ta şi să răspunzi. Mama şi tata m-au învăţat: „Dragul mamei, dragul tatei, mergi pe drum şi vezi o piatră – n-o lua. Mă ducem şi furam mere că eram copil şi mama spunea: „Dragul mamei, nu lua mere că o să ajungi în puşcărie. Eu am avut o teamă, o frică. Poate o am şi până amu.”


- „Eu înţeleg să fure, dar aşa, cu două degete, nu să vâre mâna toată.”


Europa Liberă: În cine aveţi încredere din politicieni?


- „Nu pot să vă spun că nu-s regulat în ţară. Sunt prin străinătate şi atât.”

Europa Liberă: Unde munciţi?


- „La Moscova. Facem bani şi buni bani. Meşteri în ţara noastră, dar lucrăm în străinătate.”


Europa Liberă: Şi cu banii pe care-i câştigaţi la Moscova întreţineţi familia?


- „Tare bine.”


Europa Liberă: Cât câştigaţi acolo în lună?


- „Mia, la două mii de dolari. Ne întoarcem în ţară, cheltuim banii şi iar la Moscova.”


Europa Liberă: Viaţa moldovenilor devine mai bună? Cum e?


- „Devine mai grea. Condiţiile de trai sunt mai grele. Lefile mici, preţurile mari la produsele alimentare, sunt mai scumpe şi aceleaşi servicii comunale. Şi la gaz ruşii măresc prețul, și la energia electrică se măreşte. Tot…”


Europa Liberă: Pentru salarii mai bune de unde bani?


- „Salariile… Conducătorii trebuie să facă ceva reforme.”


- „Care au promis.”


- „Ceva-ceva se mişcă, dar tare încet.”


- „Până mentalitatea noastră n-o să devină europeană, noi încă mult timp avem de parcurs.”


- „Bun văd numai circulaţia liberă în Europa şi mai mult nimic.”


- „Cu cât ne integrăm şi mergem, comunicăm, cu atâta şi noi ne îmbogăţim. Avem altă viziune cu ceea ce merge Europa înainte, fiindcă fostul imperiu rus a fost o închisoare, frontiera era închisă.”


- „Ucraina cât e de mare şi nu poate scăpa de influenţa Rusiei, dar vreţi Moldova care depinde sută la sută de toate resursele energetice...”

- „Dacă noi o să intrăm în Uniunea Europeană, noi o să avem mai multe şanse de a se dezvolta Moldova, de a ne importa produsele noastre pe piaţa lor. Iată, eu aşa cred că noi ar trebui să intrăm în Europa.”


- „Ajutor o să avem, dar, principalul, aceasta depinde de noi. Uniunea Europeană ce o să ne dea? O să fie unele facilităţi, dar restul trebuie să facem noi.


***


Doctor de profesie, Ruslan Colun a lăsat spitalul, casa și familia cu mulți ani în urmă și a plecat să își câștige bucata de pâine în țările europene.

Ruslan Colun: „Au fost timpuri foarte grele, economia era joasă, nu erau posturi de muncă. Eu am studiat, am terminat medicina, primeam foarte puțini bani, nu puteam să îmi întrețin familia. Am fost moment în viață când am pierdut și familia. Într-o bună zi, mi-am luat inima în dinți, am abandonat țara și am plecat în Europa. Știm că nu mă așteaptă nimeni în Rusia și ce drepturi ale omului sunt în Rusia și în fostele republici sovietice, unde e foarte mare corupția. În Rusia nu am muncit, dar, din spusele neamurilor și prietenilor mei care au afaceri chiar, ei sunt nevoiți să plătească mită și nu eram pregătit să plec în vreuna din țările ex-sovietice. Europa m-a schimbat. Eu am plecat în anii cei mai grei, în 2002.”

Europa Liberă: Viza v-a costat mult?


Ruslan Colun: „Am avut noroc de la Dumnezeu. Am avut un prieten bun în Grecia, un businessman care mi-a făcut invitație, am plătit 40 de dolari la Odesa, în Ambasada Greciei. Fără mită mi-au deschis viza, m-a costat în total 100 de euro. În 2002 am plecat în Europa.”


Europa Liberă: Această liberalizare a regimului de vize avantajează cetățenii Republicii Moldova?


Ruslan Colun: „E un lucru bun. Moldovenii, care pleacă acum, pleacă în vizită la părinți, e un lucru bun. Regret că poți pleca doar în vizită în Europa cu pașapoartele biometrice. Eu vreau să văd în viitor că cetățenii Republici Moldova au dreptul la muncă ca și cetățenii României. Noi suntem același popor, dar e diferența mare: pe cetățenii moldoveni, totuși, îi consideră sovietici.”


Europa Liberă: Ușor se integrează moldoveanul într-o altă societate, într-o altă comunitate?


Ruslan Colun: „Copiii sunt foarte bine integrați. O spun cu mândrie: copiii moldovenilor au rezultate fenomenale, studiază la școlile italiene, spaniole,

Moldovenii s-au integrat chiar mai bine decât popoarele balcanice.

sunt trimiși să facă facultate la Londra cu un contract bun, european. Moldovenii s-au integrat chiar mai bine decât popoarele balcanice. Popoarele balcanice au trăit foarte bine. Moldovenii au trăit cel mai greu, un popor care a trăit mai greu, a suferit de nevoie se integrează mult mai ușor.”


Europa Liberă: Care e diferența dintre Uniunea Sovietică și Uniunea Europeană sau Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală?


Ruslan Colun: „În Europa e o calitate de viaţă foarte-foarte înaltă. În Europa spui opinia. Drepturile omului sunt respectate. Dacă spuneai un cuvânt pe timpul Uniunii Sovietice, plecai şi la puşcărie. Dacă nu plecai la puşcărie, sufereau neamurile, te dădeau afară de la muncă.”


Europa Liberă: Vă puneţi întrebarea încotro Moldova? Cu Estul, cu Vestul şi de ce?


Ruslan Colun: „E foarte greu să răspund, trebuie să fiu sincer. Din punct de vedere strategic, cultural e legat mult şi cu Europa, dar şi cu Rusia. Jumătate de milion oficial de moldoveni muncesc în Rusia, un milion sunt neoficial. În Europa muncesc opt sute de mii – Portugalia, Spania, Londra, Germania. Să vorbim corect: sunt două milioane rămaşi acasă. Un milion opt sute sunt plecaţi peste hotare.”

Europa Liberă: Şi eu ziceam încotro Moldova?

Ruslan Colun: „Moldova are un viitor mare şi cu Europa, dar trebuie să păstreze legăturile vechi cu Rusia. Brusc nu trebuie să rupă legăturile cu Rusia.

Eu mâine sunt cetăţean al Italiei, dar eu îmi aduc aminte unde m-am născut, ce-am învăţat. Nu putem să nu respectăm trecutul nostru. A fost şi negativ, a fost şi pozitiv. De exemplu, eu m-aş întoarce în Republica Moldova, dacă ar fi o stabilitate.”

Europa Liberă: Ce înseamnă stabilitate, că atât de des aud că pronunţaţi cuvântul „stabilitate”, „în caz că există această stabilitate revenim acasă”.

Ruslan Colun: „Am terminat medicina. Eu nu am o stabilitate că mă întorc în spitalul republican să am un post de muncă. Mită eu nu pot să iau, nici să dau la şeful spitalului ca să mă primească la muncă. Eu am nevoie de un salariu de a trăi, nu de a exista în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Şi cam cât ar trebui să constituie mărimea acestui salariu?

Ruslan Colun: „Eu aş fi bucuros să primesc cinci sute de euro, dar să mă întorc acasă, decât să primesc o mie jumătate în Europa…”

Europa Liberă: Aţi reuşit să faceţi economii şi eventual dacă reveniţi acasă să investiţi într-o afacere?

Ruslan Colun: „Eu am reuşit. Am reuşit să pun de-o parte ceva, am reuşit să mă distrez, am reuşit şi să învăţ, am reuşit şi să fur cu ochiul ce e mai bun.”

Europa Liberă: Ce se poate de furat din UE cu ochiul?

Ruslan Colun: „Cu ochiul? Tehnologiile. Sunt avansate foarte mult. În Elveţia am trăit. Am trăit în Franţa. Am trăit în Italia. Ceva am furat cu ochiul.”

Europa Liberă: Moldova ar avea nevoie de UE sau Uniunea Europeană ar avea nevoie de Republica Moldova?

Ruslan Colun: „Din punct de vedere politic şi strategic şi Uniunea Europeană are nevoie de Moldova şi foarte tare.”

Europa Liberă: Dar Moldova de ce ar avea nevoie de UE?

Ruslan Colun: „Moldova are nevoie de Europa din punct de vedere economic, de calităţile de viaţă şi controlul. Dacă Bruxelles-ul se va lua de capul guvernului Moldovei, se termină corupţia, încetişor, în zece ani, dispare corupţia. Vor pune condiţii şi vor fi autoritățile controlate că banii, ajutoarele nu se dau degeaba. Trebuie făcute fântâni ca oamenii să aibă apă curată, potabilă, de a face drumurile ca să vină turiştii la noi. Nu trebuie de umblat cu Jeep-uri. Banii trebuie controlaţi. Dacă cineva ţi i-a donat, trebuie să meargă în folos, dar nu să meargă la salon să cumpere maşini. Politicienii, luăm toate partidele, eu nu sunt nici pentru comunişti. Trebuie de făcut o regulă în Moldova.”


Europa Liberă: Dar în ce-ar consta regula aceasta, când vorbiţi despre clasa politică?


Ruslan Colun: „În clasa politică nu-mi place că în ziua de azi sunt foarte multe clanuri în Moldova. Unii din ei, nu toţi, îmi cer scuze, sunt şi oameni care vor să facă schimbări mari în Moldova.”


Europa Liberă: Cine ar fi aceşti oameni?


Ruslan Colun: „De comunişti nu pot să mă iscălesc, că am trăit şaptezeci şi cinci de ani cu comuniştii. A fost şi bine, dar mai mult a fost rău.”


Europa Liberă: Cine vă insuflă încredere din clasa politică?


Ruslan Colun: „Puțini politicieni. Dacă am să spun acum un nume… Nu vreau să vorbesc nici de bine, nici de rău.”


Europa Liberă: Da voi veți merge la vot în această toamnă?


Ruslan Colun: „Suntem nevoiţi să mergem la vot. Dacă nu vom mergem, nu se va schimba nimic. Cum poţi să stai acasă: „Ei, las că n-o să se schimbe nimic. Noi trăim în Europa, lasʾ să moară moldovenii ceia acolo”. Trebuie să mergem. Poate vor găsi limbă comună. Poate or fi o coaliţie bună. Nu poţi să vorbeşti că toţi sunt bandiţi şi toţi fură Moldova. Sunt şi oameni care ţin la statul acesta. Dacă nu vor ţine, statul acesta se va distruge.”


Europa Liberă: E o diferenţă între clasa politică din Republica Moldova şi cea pe care o are Italia?


Ruslan Colun: „E mare diferenţa. Italia e un stat foarte corupt, dar în comparaţie cu Republica Moldova e cerul şi pământul. Când vii în Moldova - o mie de probleme.”


Europa Liberă: Cât de mult se răsfrânge asupra viitorului Republicii Moldova această divizare a societăţii, a clasei politice care vrea să ducă Moldova către Uniunea Vamală şi a celor de la guvernare care vor ca Moldova să se apropie de UE?


Ruslan Colun: „E foarte greu de spus. În timpul de azi, sunt foarte multe presiuni și din partea Europei, şi a Rusiei. Pentru Republica Moldova ar fi mai bine cu Europa. Sunt multe lucruri pe care oamenii din Republica Moldova nu le cunosc. Pentru Republica

În Austria funcţionează legea, poţi să fii ministru, poţi să fii businessman, dacă ai încălcat legea ţi-au sechestrat şi maşina, permisul de conducere, şi afacerea.

Moldova e mai bine să se unească cu Europa. Locuiesc la hotar cu Austria. În Austria funcţionează legea, poţi să fii ministru, poţi să fii businessman, dacă ai încălcat legea ţi-au sechestrat şi maşina, permisul de conducere, şi afacerea. Te duci la dubă, dar foarte repede. De pe drum te-au dat jos din maşină, ţi-au pus cătuşele şi ai plecat la dubă, în Austria.

În Italia legile sunt foarte bune, se respectă legea. Pentru că nu ai plătit impozitele, pleci la puşcărie. Pentru că ai ucis un om – nu pleci la puşcărie. Cele mai stricte legi sunt în Austria, Suedia, în Ţările Scandinave.”


Europa Liberă: E un mare avantaj când în faţa legii toţi cetăţenii sunt egali?


Ruslan Colun: „Eu vorbesc de ultimele date. Berlusconi a fost tras la răspundere. Acuma munceşte într-o casă de bătrâni, patru ore pe zi. Aceasta e lege.”


Europa Liberă: Aceste reguli de joc ar putea să funcţioneze şi în Republica Moldova?


Ruslan Colun: „S-ar putea, când vor fi presiuni de la Bruxelles. E nevoie de politicieni integri.”


Europa Liberă: Există o mare diferenţă de mentalitate?


Ruslan Colun: „E foarte… Când m-am dus, primii ani, în Europa, când am ajuns în Grecia, în Franţa, m-am oprit în Italia la muncă. Oamenii sunt foarte buni la suflet. Mi-au dat un permis de a trăi şi de a munci. Lucrurile acestea nu putem să le fac în Rusia.”


***


Iulia Brad este studentă, o tânără cu mari perspective și cu un scop în viață deja trasat. Despre ea se spune că reprezintă un model de june ambițios care știe ce își dorește cu adevărat. Am întrebat-o și pe ea cine decide viitorul Moldovei și ce rol au tinerii dar mai ales ce rol își asumă ei în aceste timpuri deloc ușoare pentru Moldova.

Europa Liberă: Cine decide astăzi viitorul Republicii Moldova, mai ales încotro trebuie să meargă Republica Moldova, spre Est, spre Vest? Voi ce rol vă asumaţi, ce rol jucaţi?

Iulia Brad: „Atunci când este vorba despre tineri, e vorba mereu despre viitor. Pentru că viitorul ne aparţine nouă. Dacă stau să mă gândesc acum la cercul cel mai apropiat de prieteni, atunci îmi dau foarte bine seama că drumul nostru este cu certitudine spre Vest şi nu spre Est.”

Europa Liberă: De ce? Cum argumentezi această direcţie?


Iulia Brad: „De exemplu, unde vor tinerii astăzi să meargă să facă studii? Dacă voi spune Sankt Petersburg, voi spune Moscova, voi spune Belarus, nu mă veţi crede. Dacă voi spune că tinerii din ţara noastră, cei mai buni, cei care au mai multe performanţe, cei care călătoresc, atunci cu siguranţă ne dăm seama că Vestul este direcţia unde vor ei să-şi facă studiile – Franţa, Marea Britanie, Germania, Austria, Statele Unite şi nu numai.”


Europa Liberă: De fapt, şi odraslele celor care conduc la Kremlin tot în Occident cad de acord că studiile sunt mai de calitate.


Iulia Brad: „Mai mult decât atât, îşi fac studiile acolo şi rămân să trăiască acolo, pentru că îşi dau seama că studiile din ţara lor, dar şi condiţiile pe care le au în ţara lor nu sunt cele pe care şi le-ar dori şi cele care le-au aflat fiind la studii în ţările vestice.”


Europa Liberă: Mămica ta de ani buni munceşte în Federaţia Rusă. I-a fost mai aproape ceea ce se întâmplă în spaţiul ex-sovietic şi cumva v-a îndemnat şi pe voi să ajungeţi să fiţi simpatizanţii ideii că spre Uniunea Vamală e mai bine decât spre Uniunea Europeană?


Iulia Brad: „Mama mea este plecată în Rusia, să muncească acolo încă de când eu aveam 11 ani şi aceasta m-a determinat cumva să câştig, fără să vreau eu, o independenţă care m-a maturizat foarte mult, astfel, încât pot să iau singură decizii unde să învăţ, unde să călătoresc. Cu toate acestea, deseori în dialogurile cu mama avem anumite conflicte la nivel de idee, pentru că eu zic: „Mama, locul ţării noastre este alături de Uniunea Europeană”, pe când mama zice: „Da, este, dar de unde vine gazul? Cine ne dă gaz? Cum o să trăim noi fără? Unde lucrez eu acum? Şi unde lucrează o bună parte dintre moldoveni?”. Şi atunci, uşor, se lasă o tăcere, pentru că mama, pe de o parte, are dreptate. Dar, pe de altă parte, îmi aduc aminte ce spunea europarlamentara Monica Macovei, că prin vene nu ne curge gaz, ci sânge şi în inimă nu avem gaz, ci suflet. Aceasta este şi în cazul Vestului sau Estului.”


Europa Liberă: Atunci, să înţeleg că totuşi un conflict între generaţii ar fi?

Iulia Brad: „Este, cu siguranţă, este. Pentru că aceeaşi situaţie este şi cu tatăl meu şi cu cei din satul meu. Deci, copiii lor lucrează, aproape toţi, ori în Vest, ori în Est. Mai mulţi, recunosc, pleacă în Rusia pentru că este mai uşor să acceadă acest spaţiu.”

Europa Liberă: Pentru că, în primul rând, cunosc limba şi se descurcă, nu au avut nevoie de vize până acum...


Iulia Brad: „...Şi nici de alte documente care să dovedească că ei lucrează legal acolo. Pentru că marea majoritate lucrează la negru, fapt care le dă posibilitate să stea mai mult acolo, să vină când vor şi să lucreze la mai multe posturi de lucru, fapt care în Europa este mai puţin permis.”


Europa Liberă: Conflictul acesta de generaţii se iscă pe loc gol sau, totuşi, stă ceva la fundament, nostalgia vârstnicilor după tinereţea lor, pentru că salamul costa 1 rublă, o pâine puteai să o cumperi cu 16 copeici?


Iulia Brad: „Aveţi dreptate. Pentru că deseori discutăm cu colegii, cu prietenii mei şi ajungem la concluzia că oamenilor de generaţia a doua, a treia nu le este dor atât de condiţiile care erau atunci,

îmi doresc să trăiesc într-o ţară care este parte a unei familii armonioase, unde legea se respectă, unde legea este egală pentru toţi, unde puterea este împărţită

cât de condiţia în care ei erau atunci. Mă refer la tinereţea lor, le era mai uşor să trăiască, erau mai plini de viaţă, mai plini de energie, mai plini de ambiţie şi nu aveau această grijă a zilei de mâine pe care o avem noi. Or, eu îmi doresc să trăiesc într-o ţară care este parte a unei familii armonioase, unde legea se respectă, unde legea este egală pentru toţi, unde puterea este împărţită, unde eu mă simt în securitate, unde ştiu că pot să fac studii de calitate, unde am oportunitatea de a călători şi, pur şi simplu, să am starea aceasta de linişte, să nu mă tem că mâine-poimâine va veni cineva şi va ocupa teritoriul ţării mele, aşa cum planează această suspiciune şi această teamă acum... Deci, eu îmi doresc să locuiesc şi să fac parte din familia europeană şi nicidecum din cea estică.”


Europa Liberă: Mămica ta îşi doreşte să revină acasă?


Iulia Brad: „Cu siguranţă, îşi doreşte să revină acasă.”


Europa Liberă: Dar deocamdată ezită?

Iulia Brad: „Gândul este la binele copiilor ei, la binele familiei noastre. Gândul mamei mele este acasă, aşa cum au acelaşi gând şi alţi cetăţeni ai ţării noastre. Vor să vină acasă, sigur. Dar la un moment dat te prinzi la ideea că mergi acolo unde este mai uşor de accesat.

Rusia, pentru mama, a fost, acum 11 ani şi mai mult, foarte uşor de accesat în comparaţie cu Europa. Şi foarte mulţi oameni au plecat încolo, pentru că a fost mai uşor să ajungă, să stea acolo, iar acum s-au obişnuit, acum le va fi mai greu să treacă într-un alt mediu. Mă întreba mama despre paşaportul biometric, dacă poate să-şi facă. I-am zis că sigur îşi poate face paşaport biometric şi a fost o bucurie pentru mine, întrucât aceasta înseamnă dorinţa şi deschiderea de a pleca mai aproape, de a pleca în Europa.”

Europa Liberă: Iulia Brad ce înţelege din gura politicienilor care totuşi scindează societatea, pentru că stânga zice că Moldova trebuie să meargă spre Uniunea Vamală, dreapta zice că viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană? Ce înţelegi tu din mesajele celor care au ajuns în Parlament?


Iulia Brad: „Ideea pe care eu o am despre partidele politice şi politicienii de la noi din ţară este una împărţită. Cei care îşi doresc să ducă ţara noastră în Uniunea Euroasiatică nu spun aceasta cu sinceritate. Am fost martoră la un dialog în care unul dintre aceşti politicieni a spus: „Păi, bine, ce vrei tu? Eu spun despre Uniunea Euroasiatică, pentru că aceasta îmi va aduce mie votul comuniştilo.”. Mă refer la un partid socialist. Atunci am înţeles: este totul un joc politic şi este totul jucat pe două feţe, pe trei feţe, pe patru feţe şi nicidecum aici nu este prezent interesul public, interesul oamenilor, fapt care mă întristează foarte mult şi deseori mă face să mă gândesc destul de serios la o carieră chiar în domeniul administraţiei publice, pentru că îmi dau seama că forţele mele ar fi binevenite. Şi mai mult decât atât, anume în acest domeniu.”


Europa Liberă: Dar crezi în sinceritatea celor care zic că Moldova trebuie să se apropie de UE şi crezi că aceşti actori urmăresc chiar acest scop, această idee naţională?


Iulia Brad: „Nu pot să spun acest lucru despre toţi politicienii. Sunt câţiva cărora eu le acord un credit de încredere, cu sinceritate. Şi aş putea să dau şi un exemplu. Este vorba despre premierul Iurie Leancă, este, practic, unicul politician în care eu am încredere, dar şi în ministrul de Externe, doamna Gherman, şi echipa Ministerului de Externe, în care eu am încredere. Mai departe îmi este greu să mă pronunţ. De fapt Uniunea Europeană este un simţământ al celor care îşi doresc cu sinceritate să ajungem acolo, dar de ce nu, nu este condamnabil nici faptul că este şi o manevră de a obţine susţinerea electoratului, nu este nimic rău în acest lucru.”


Europa Liberă: Dacă te pomeneşti, eventual, într-un cerc de moldoveni care spun că au ajuns să nu mai vrea nici cu Uniunea Vamală, nici cu Uniunea Europeană, cum îi ajuţi să iasă din rătăcire, eventual, dacă s-au pomenit în rătăcire?

Iulia Brad: „E foarte grea întrebarea, deşi numărul indecişilor este mare, chiar foarte mare, surprinzător sau nu. Dar dacă aş nimeri în cercul unor astfel de oameni care nu vor nici în UE şi nici în Est, atunci nu ştiu, le-aş mai da nişte timp să se gândească.”


Europa Liberă: Lipsa de informaţie obiectivă îşi are impactul respectiv?


Iulia Brad: „Anume informarea şi ajungerea acestui mesaj pro-Europa sau beneficiile pe care le poate aduce integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană, anume informarea populaţiei este una mai puţin eficientă şi se face la un nivel destul de minor. Aceasta făcându-mă să cred că noi ar trebui să muncim mai mult şi cei care se află la guvernare ar trebui să se concentreze mai mult pe ceea ce înseamnă informarea populaţiei şi nu doar la nivel de Chişinău, aşa cum se întâmplă de obicei, pentru că aici lumea este mai informată, aici lumea este în plină forfotă, dar şi în teritoriu, în satele mai îndepărtate, de la nord până la sud. Noi avem nevoie ca oamenii să afle care sunt avantajele, care sunt beneficiile. Mai mult decât atât, sunt lucruri simple – de la obţinerea paşaportului biometric până la ceea ce se va întâmpla când va fi semnat Acordul de Asociere. Oamenii nu ştiu aceste lucruri. Şi dacă nu le vor spune cei care sunt acum la guvernare, acum cel puţin, când mai au încă un pic de timp până în toamnă, atunci cine le vor zice? Comuniştii? Nu cred.”


Europa Liberă: Dar se pare că trebuie să le spună şi persoanele în care să aibă încredere populaţia?


Iulia Brad: „Cu siguranţă.”


Europa Liberă: Dacă nu ai încredere în politician, nu-i ascultă mesajul şi mesajul oricum este necredibil.


Iulia Brad: „Aveţi dreptate. Şi ideea care îmi vine acum în minte este că în momentul în care omul nu are încredere în anumiţi politicieni, atunci rolul următor îi vine celei de a patra puteri, mă refer la presă, care ar trebui să se solidarizeze, pentru că vectorul nostru comun şi interesul nostru naţional, cel puţin pentru presă, să fie acesta – Uniunea Europeană şi unitatea oamenilor din ţara noastră.”


Europa Liberă: Eu îl citez pe preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso, care salută apropiata semnare a Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Şi dacă e să-l citez mot a mot el zice aşa: „Vreau să vă spun că noi credem în perspectiva europeană a Moldovei”. Iarăşi aici o dilemă, adică un demnitar de la Bruxelles crede în această perspectivă şi reprezentanţi ai firului ierbii din Moldova nu cred.


Iulia Brad: „Este paradoxal. Pentru că am citit şi m-am făcut cunoscută cu datele Barometrului Opiniei Publice, m-a întristat ce am văzut acolo, este adevărat, dar mă bucură că cei care susţin cu adevărat parcursul european al Republicii Moldova sunt oameni care au influenţă

Cred că schimbarea ar putea să înceapă de la noi înşine....

extraordinară aproape şi pot să determine cumva, la nivel înalt, direcţia în care trebuie să ne mişcăm.

Mai trist este că în interiorul ţării noastre lucrurile stau altfel. Şi aici ar trebui să ne gândim împreună cum facem.

Cred că schimbarea ar putea să înceapă de la noi înşine. Fiecare dintre noi, cei care trăiesc la Chişinău, cei care învaţă aici, cei care lucrează aici, dacă am merge fiecare acasă, prin satele de unde venim şi am transmite mesajul pe care trebuie să-l transmită un eurooptimist, un proeuropean, atunci, poate, lucrurile s-ar mişca câte puţin, câte puțin din loc. Aceasta este una dintre metodele pe care am putea să le aplicăm foarte uşor într-o discuţie în familie, fiind acasă la ţară.”

XS
SM
MD
LG