Linkuri accesibilitate

Scenariul „Crimeea” proliferează (Evenimentul zilei)


Un scenariu fantezist: eventualitatea divizării României (Ziare,com

„Comentatorii rusi au vorbit deschis despre divizarea Ucrainei si a Republicii Moldova pentru a sustine comunitatile etnice ruse si a slabi aceste tari, insa, mai nou, a aparut si tema fragmentarii României”, scrie Ana Ilie pe site-ul Ziare.com. Ea rezuma un articol al analistului american Paul Goble, publicat in „Window on Eurasia” (Fereastra spre Eurasia), si care rezuma la randul lui opiniil ae analistului rus Dmitri Rodionov.

Acesta vorbeste despre eventualitatea unei divizari a României, necesara in caz ca nu izbuteste proiectul Novorussyia, si intre Rusia si Transnistria ar ramane un stat ostil. Intreg acest „scenariu fantezist”, cum il considera alte publicatii din România, porneste de la premisa ca Republica Moldova e pornita deja, intr-un fel sau altul, pe drumul spre Uniunea Europeana.

Potrivit lui Goble, care il comenteaza pe Rodionov, divizarea României ar fi o reeditare a ceea ce deja a facut Occidentul separand Basarabia de trunchiul tarii.

Occidentul a avut atunci nevoie de un tampon in zona. Ei bine, acum rusii ar putea fi cei care sa-si doreasca un asemenea tampon, suna teoria lui Dmitri Rodionov.

Editorialistul de la „Evenimentul zilei”, Adrian Patrusca, considera ca scenariul Crimeea proliferează: „Foarte probabil, scrie el, regiunile Donețsk și Lugansk vor avea aceeași soartă. Transnistria, Harkov și Odesa așteaptă semnalul”. Dar subiectul articolului este altul: scenariul unui conflict separatist pe teritoriul Romaniei, in Tinutul secuiesc. Chiar o publicație germana, „Der Freitag”, il pomeneste, iar Adrian Patrusca pune totul in legatura cu ”fojgaiala teribilă din maghiarime, de la Budapesta până la Gheorghieni”.

Tabloul apare si mai acut daca ne gandim ca Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania se afla din nou la guvernare, in alianta cu Partidul Social Democrat, si a primit promisiunea premierului Victor Ponta ca Tinutul secuiesc va putea arbora drapelul secuiesc. Aceasta, considera Patrusca, inseamna implicit recunoașterea drept entitate teritorială.

Nu mai departe decat maine, mai arata editorialistul de la „Evenimentul zilei”, va incepe o caravană a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, formațiunea condusa de Laslo Tokes. Caravana va cutreiera Ardealul până la alegerile europarlamentare, iar militantii vor cere trasnformarea nu doar a Ținutului Secuiesc, dar și a Partiumului, adică a județelor Arad, Timiș, Caraș Severin, Bihor, Maramureș, Sălaj și Satu Mare, în „regiuni cu statut special”.

„România liberă” publica un interviu cu istoricul si specialistul in relatii internationale de la Cambridge Brendan Simms, care crede ca actuala situatie din Europa ar fi un bun prilej de a se trece la singura atitudine inteleapta: unificarea dintr-o singura miscare a Uniunii Europene, asa cum au procedat, la un moment dat in istoria lor, entitatile care au constituit Marea Britanie si respectiv Statele Unite.

„Numai aşa va avea Europa coeziunea necesară pentru a rezista domnului Putin” care, spune Simms, „nu ar fi îndrăznit niciodată să blocheze integrarea europeană a Ucrainei prin anexionism flagrant” daca Uniunea ar avea macar o politică unitară cu privire la cumpărarea energiei. S-ar putea preveni astfel intimidarea unor ţări mai mici precum Slovacia şi, bineînţeles, a unor membri aspiranţi, cum este Ucraina.

.

XS
SM
MD
LG