Linkuri accesibilitate

Vsevolod Ciornei: „Neutralitatea, ca orice lucru pe pământul acesta, nu este bătută în cuie”


Secretarul general adjunct al NATO Alexander Vershbow și președintele R.Moldova la Chișinău, 13 mai 2014
Secretarul general adjunct al NATO Alexander Vershbow și președintele R.Moldova la Chișinău, 13 mai 2014

Retrospectiva politică săptămânală.




Ministrul rus de externe Serghei Lavrov se pronunța săptămâna aceasta pentru menținerea prevederii din Constituția Republicii Moldova că țara nu va adera la vreun bloc militar. Iar adjunctul secretarului general NATO, Alexander Vershbow promitea Chișinăului ajutor pentru întărirea capacității de apărare, pe fundalul crizei dintre Rusia și Ucraina. Retrospectiva politică săptămânală, alcătuită astăzi de Valentina Ursu, pornește de la aceste declarații. Un dialog cu jurnalistul Vsevolod Ciornei.

Europa Liberă: Republica Moldova rămâne a fi o țară neutră prin Constituție și nu pune problema aderării ei la NATO. Totuși, demnitari de la Alianța Nord-Atlantică fac vizite la Chișinău. Cum trebuie să înțeleagă moldoveanul aceste vizite?

Vsevolod Ciornei: „Să le înțeleagă în sensul că o colaborare între Alianța Nord-Atlantică și Republica Moldova există, că Moldova face parte, așa ca să zicem, în argou, din gașca occidentală și că suntem bine văzuți și bine primiți în compania statelor occidentale și participăm, pe măsura posibilităților, la unele acțiuni de ale lor. Această colaborare va continua. Neutralitatea, ca și orice lucru pe pământul acesta, nu este bătută în cuie și, la mare nevoie, s-ar putea renunța și la ea, dar să dea Dumnezeu să nu fie nevoie.”

Europa Liberă: Rusia se pare că se teme că hotarul NATO ar putea să ajungă mai departe de Prut. Chiar în această săptămână, ministrul de Externe Serghei Lavrov a făcut această declarație că Moscova garantează integritatea teritorială a Moldovei atâta vreme cât țara rămâne neutră și asigură un statut special regiunii transnistrene. E un alt mesaj?

Vsevolod Ciornei: „Este un meci deja între Rusia și Occident și aici fiecare mută piesele așa cum îl ajunge capul. Noi, probabil, avem o importanță mai mult simbolică pentru Rusia decât una reală pentru că bătaia cea mare se dă pentru Ucraina. Dar atunci când e nevoie, își aduc aminte și de noi, și explică cât de importanți suntem noi pentru ei. Este greu de spus cum vor evolua evenimentele în acest meci mare la care noi participăm ori în calitate de spectatori, ori în calitate de minge.”

Europa Liberă: Și avem securitatea asigurată?

Vsevolod Ciornei: „Cred că nu este riscant, securitatea asigurată s-a văzut, de exemplu, și în Ucraina, și mai înainte în Georgia și se mai vede și prin alte părți, că securitatea, chiar și când este asigurată, nu este asigurată chiar în proporție de sută la sută. Dar trebuie să tindem și să ne asigurăm în măsura în care este posibil.”

Europa Liberă: Și atunci Moldova se împarte între Est și Vest?

Vsevolod Ciornei: „Deocamdată se împarte. Deocamdată vor să o împartă Estul cu Vestul sau vor să o tragă în întregime unul de partea lui și altul de partea lui. Depinde foarte mult nu atât de ce vrem noi și ce ne-ar plăcea nouă, ci de faptul cum se vor înțelege marile puteri între ele: cele globale și cele regionale.”

XS
SM
MD
LG