Linkuri accesibilitate

La Chișinău a continuat festivalul anual LGBT „Curcubeul peste Nistru”


Consiliul anti-discriminare din R. Moldova dorește amendarea legii privind asigurarea egalității.



În forma actuală, legea interzice expres discriminarea din cauza orientării sexuale numai la angajarea la muncă. Intenția de amendare a Legii a fost anunțată la o conferință despre drepturile LGBT la Chișinău, în cadrul festivalului anual „Curcubeul peste Nistru” care se va încheia sâmbătă cu un marș al egalității, de Ziua internaţională împotriva homofobiei şi transfobiei. Relatează Alla Ceapai.

Avocata Doina Ioana Străisteanu, care face parte din Consiliul anti-discriminare, spune că în mai puţin de două săptămâni va fi creat un grup de lucru din reprezentanţi ai instituţiilor statului şi din sectorul neguvernamental care urmează să elaboreze o serie de amendamente la Legea privind asigurarea egalităţii. Legea adoptată acum doi ani într-o formulă de compromis atât la nivelul partidelor politice cât şi cu biserica ortodoxă nu oferă suficiente pârghii Consiliului anti-discriminare să aplice această lege, inclusiv să sancţioneze pe cei care au comis acte de discriminare, constată avocată. Doina Ioana Străisteanu spune că Consiliul anti-discriminare va insista includerea printre amendamente şi revenirea la redacţia iniţială a legii care conţinea în primul articol orientarea sexuală de rând cu celelalte criterii de apărare contra discriminării în toate domeniile:

„Legea 121 protejează împotriva discriminării pe criteriul orientării sexuale doar în relaţiile de muncă. Ceea ce este absurd. Consiliul anti-discriminare prin deciziile sale a arătat că articolul 1, aliniatul 1, care conţine lista criteriilor interzise se referă inclusiv la orientarea sexuală a persoanei. Noi trebuie să amendăm legislaţia şi această lege ca să conţină în mod expres acest criteriu în textul legii, dar şi identitatea gender.”

Despre necesitatea introducerii în legea anti-discriminare a criteriului „orientare sexuală”, dar şi a celui de identitate de gen a insistat şi Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Nils Muiznieks, într-un mesaj video difuzat, astăzi, în cadrul unei conferinţe organizate de Centrul de Informaţii GenderDoc-M despre asigurarea drepturilor comunităţii LGBT în Moldova şi în celelalte state ale Parteneriatului Estic, dar şi în Rusia.

O nouă evaluare anuală privind respectarea drepturilor minorităţilor sexuale în Europa, realizată de Asociaţia ILGA-Europe, constată că Republica Moldova a făcut unele progrese, dar rămâne printre ţările europene cu cel mai mare grad de discriminare a acestor minorităţi. Printre ţările parteneriatului estic Moldova se numără printre lidere fiind devansată doar de Georgia. În raport se menţionează că Moldova a adoptat anul trecut legea privind asigurarea egalităţii, activiştii LGBT au organizat două marşuri, iar legile anti-gay adoptate în mai multe oraşe, printre care Bălţi, Chişinău şi Cahul au fost anulate. Directoare executivă a Centrului Genderdoc-M Anastasia Danilova:

„Privind obiectiv Moldova stă mai bine la capitolul asigurării drepturilor comunităţii LGBT comparativ cu alte state din regiune. Dar asta nu înseamnă că această comunitate nu este discriminată. Şi să nu uităm că comparăm Moldova cu statele dintr-o regiune unde situaţia este alarmantă privind respectarea drepturilor LGBT. Noi nu vrem să fim cei mai buni între cei mai răi, dar vrem să fim egali cu cei care consideră egali pe alţii. Totuşi trebuie să recunoaştem că situaţia în ultima vreme s-a schimbat mult. Cu 5 ani în urmă era inimaginabil şi imposibil organizarea unui marş de către activiştii LGBT.”

Anastasia Danilova a mai menţionat că, ieri, a purtat discuţii cu reprezentanţii poliţiei municipale, primind garanţii de maximă securitate pentru participanţii la marşul egalităţii care urmează să aibă loc mâine în capitală.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG