Linkuri accesibilitate

Aneta Grosu: „nu cred că un partid sau un grup social pot acum să deturneze puterea aleasă în mod legitim și constituțional”


Vladimir Voronin la demonstrația comuniștilor de la 1 mai
Vladimir Voronin la demonstrația comuniștilor de la 1 mai

Un interviu cu Aneta Grosu, redactor-șel la „Ziarul de Gardă”.




Europa Liberă: Fracțiunea comunistă din legislativ i-a cerut, în această săptămână, șefului statului să convoace un referendum în cel mult două săptămâni pentru a fi testată opinia societății: încotro să meargă Moldova, spre est, spre vest. E un lucru care trebuie luat în seamă?
Aneta Grosu: „Teoretic, ar trebui să ne informăm și din acest mesaj al fracțiunii comuniste, mai ales că există și un termen în care comuniștii au zis că așteaptă un răspuns de la președintele Nicolae Timfoti, sunt aceste două săptămâni.


Este important însă altceva: acest avertisment vine exact după vizita președintelui Consiliului Europei care a și anunțat ziua în care Moldova va semna Acordul de Asociere și de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. În ziua imediat următoare, vine și acest avertisment, acest ultimatum adresat de comuniști președintelui Timofti. Și este, de altfel, un text destul de neîndemânatic, nu știu cât de convingător pentru că, făcând trimitere la faptul că președintele ar submina într-un fel suveranitatea statului Republica Moldova, făcând trimitere la articolul 2 al Constituției și amenințând șeful statului că, în cazul în care nu va ține cont de acest avertisment, ei vor recurge și la alte acțiuni.

Amintesc aici ce spune articolul 2: „Suveranitatea națională aparține poporului Republicii Moldova” și în punctul 2: „Nicio persoană particulară, nicio parte din popor, niciun grup social, niciun partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu”. Puterea este aleasă azi în Republica Moldova de popor și nu cred că un partid sau un grup social, cum este spus și în Constituție, poate acum să deturneze această putere aleasă în mod legitim și constituțional de cetățenii Republicii Moldova.

Pe de altă parte, este de înțeles această tulburare și această incomoditate, și această înveninare a Partidului Comuniștilor pentru că, cu ceva timp în urmă, ei declarau că sunt toate vorbe în vânt aceste mesaje și promisiuni de asociere la Uniunea Europeană, că sunt niște jocuri politice, că aceasta nu se va întâmpla. Iată că lucrurile încet-încet sunt realizate și aceasta sigur că nu le convine. Nu știu în ce măsură ei într-adevăr nu vor în Europa pentru că, atunci când vor să se odihnească
Atât de lipsiți de inteligență și de cunoștințe temeinice în ceea ce se întâmplă pe lumea aceasta nu cred că există...
sau să își trimită copiii la studii, îi trimit în Europa și nu recurg la Siberia sau Kazahstan.

Dar, mă rog, incomoditatea lor de a se simți cetățeni europeni este, într-un fel, tot înțeleasă pentru că asemenea partid comunist, cum este cel din Republica Moldova, nu cred că există în Europa.

Există forțe de stânga, există partide de stânga, dar atât de degradați, atât de lipsiți de inteligență și de cunoștințe temeinice în ceea ce se întâmplă pe lumea aceasta nu cred că există. Sigur că s-ar simți incomod în familia europeană a partidelor de stânga și nu și-ar găsi un loc confortabil acest partid comunist de la noi. Și, din acest considerent, cred că aceste zbateri ale lor pot fi înțelese.”

Europa Liberă: Șeful statului, care se declară un susținător al integrării europene, domnul Timofti, nu a răspuns până acum cererii comuniștilor. Să fie și acesta un anumit semnal?

Aneta Grosu: „Am urmărit și eu să văd cum ar reacționa șeful statului. Uneori tăcerea este mai eficientă decât un răspuns diplomatic. Probabil, are suficienți consilieri care să pună la punct această relație ultimativă pe care încearcă să o impună comuniștii șefului statului.”
XS
SM
MD
LG