Linkuri accesibilitate

Pregătiri finale la Bruxelles pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE


Jose Manuel Barroso întîmpinîndu-l pe premierul Leancă la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles
Jose Manuel Barroso întîmpinîndu-l pe premierul Leancă la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles

Moldovenii sînt primii, printre cei 175 de milioane de locuitori din țările Parteneriatului Estic, care circulă fără viză în Europa.



Cabinetul de la Chisinau, in frunte cu premierul Iurie Leancă, a mers astazi la Bruxelles, unde a auzit din nou cuvinte de încurajare şi de lauda pentru eforturile de reforma din partea preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Mai mult, preşedintele executivului european a vorbit despre cit de europeni sunt moldovenii si de şansele pe care le au ca intr-o zi sa faca parte din Uniunea Europeană. Moldova va semna Acordul de Asociere si Liber Schimb cu Bruxelles-ul pe 27 iunie, odata cu Georgia.


Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a salutat semnarea iminentă a Acordului de Asociere a Republicii Moldova la UE, la întâlnirea sa de astăzi cu premierul Iurie Leancă la Bruxelles:

„Astăzi am confirmat dorința noastră comuna de a deschide un nou capitol al relatiilor noastre bilaterale prin semnarea, pe 27 iunie, a Acordului de Asociere parafat in Vilnius la sfârșitul anului trecut."

Barroso a mai anunțat că Bruxelles-ul a aprobat eliminarea unor bariere pentru exportul de fructe și legume moldovenești și a trecut în revistă alte forme de asistență în plină desfășurare.

Barroso a anunțat si un nou sprijin financiar: „Anul acesta, oferim încă 31 de milioane de euro in asistenta tehnica, fonduri care se vor adăuga celor 30 de milioane de euro confirmați luna aceasta."

Jose Manuel Barroso a lăudat cooperarea Moldovei cu România pentru diversificarea surselor de energie, a reafirmat sprijinul blocului european pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova și a confirmat că va merge în luna iunie la Chișinău cu ocazia unui forum de afaceri.

Marți, la Chișinău, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, promisese Republicii Moldova sprijin european adițional, in cazul in care Rusia va recurge la embargouri sau alte presiuni pentru a împiedica semnarea Acordului de Asociere.

Georgia va semna şi ea Acordul de Asociere pe 27 iunie, lucrul fiind confirmat miercuri la Tbilisi de preşedintele Consiliului European.

Barroso a mai subliniat si faptul ca moldovenii sint primii, printre cei 175 de milioane de locuitori din țările Parteneriatului Estic care de acum inainte pot circula fara viza in țările spatiului Schengen.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG