Linkuri accesibilitate

John Kerry și convorbirile diplomatice de la Londra


În timpul unei escale de realimentare a avionului secretarului de stat american
În timpul unei escale de realimentare a avionului secretarului de stat american

O serie de întîlniri cu oficialități europene și diplomați arabi în legătură cu criza din Siria și situația din Ucraina.



Inca de la instalarea sa in functia de secretar de stat, John Kerry si-a propus sa aduca pacea in Orientul Mijlociu. Observatorii politici considera insa ca pina acum eforturile nu au dat roade. Abandoneaza Kerry planul initial? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Secretarul de stat american, John Kerry se va intilni astazi la Londra cu presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Este prima intilnire intre cei doi din aprilie, cind administratia Obama a anuntat sistarea eforturilor diplomatice si reevaluarea procesului de pace din Orientul Mijlociu. „Desi poarta ramine deschisa pentru convorbiri de pace, scopul intilnirii este de a discuta despre relatiile cu palestinienii” - a spus purtatoarea de cuvint a Departamentului de Stat, Jen Psaki. Declaratia sa continua: „Asa cum a facut de-a lungul acestui proces, secretarul de stat Kerry isi va reafirma apelul adresat ambelor parti sa dea dovada de retinere si sa se abtina de la pasi contraproductivi”.

Scopul principal al seful diplomatiei americane este sa se intilneasca la Londra cu oficialitati europene si diplomati arabi in legatura cu criza din Siria. Un alt subiect care urmeaza sa fie abordat este situatia din Ucraina.

Intr-o recenta alocutiune, trimisul special american la convorbirile de pace in Orientul Mijlociu - in prezent suspendate - Martin Indyk a spus ca atit Israelul cit si palestinienii au intreprins actiuni care au subminat procesul de pace. „Daca vom ajunge sau nu la un rezultat depinde de conducere si de vointa politica”- a spus Indik la Institutul pentru Orientul Apropiat de la Washington. Indik a adaugat ca secretarul de stat Kerry este dispus sa incerce din nou, daca partile actioneaza cu seriozitate.

Robert Danin, cercetator principal la Consiliul pentru Relatii cu Strainatatea a declarat ca nu exista nici un indiciu ca dialogul ar putea reincepe. „La Londra va fi pur si simplu o intilnire bilaterala in care Kerry ii va explica probabil lui Abbas ca gesturi palestiniene unilaterale vor afecta negativ raporturile americano-palestiniene, in special cind se pune problema ajutorului american” - a declarat Danin.
XS
SM
MD
LG