Linkuri accesibilitate

Băsescu întrebat din nou despre Unire (Adevărul)


Premierul Ponta riscă să bage Romania în conflict direct cu Moscova (Hotnews)



Republica Moldova isi va exercita „dreptul suveran” si va semna Acordul de Asociere cu UE, in pofida presiunilor externe politice si economice, a declarat presedintele Nicolae Timofti, iar declaratia sa si contextul in care a fost facuta figureaza pe site-ul ziare.com si in alte publicatii cotidiene. Stirea aminteste despre avertismentul formulat de premierul rus Dimitri Medvedev cum ca Moldova ar putea fi pedepsita dupa „incidentul” in care a fost implicat vicepremierul rus Dmitri Rogozin. De asemenea, detaliaza preluand din relatarea pe care vicepremierul rus ar fi facut-o pe o retea de socializare: in cursul vizitei la Tiraspol, pe 9 mai, Rogozin a colectat mai multe petitii care cer ca Rusia sa recunoasca regiunea separatista Transnistria. Autoritatile moldovene ar fi incercat sa le confiste, dar n-ar fi reusit decat in parte, sustine oficialul rus, potrivit relatarii de la ziare.com.

Ziarul Adevarul scoate in vedeta unul dintre raspunsurile date de presedintele Traian Basescu ieri, la Adevarul Live, sectiunea video a coditianului. Istoricul Marius Diaconescu l-a intrebat direct daca o unire in formulă federala intre România si Republica Moldova i se pare realizabila. Seful statului român a raspuns „diplomatic”, precizeaza Marius Diaconescu intr-o postare pe blogul gazduit de Adevarul. A vorbit despre sprijinul inca slab pe care ideea de unire il are in Moldova - doar 20% din populatie, fata de 70% in România - si a reafirmat misiunea României de a sprijini pe toate caile apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana. In acelasi timp, a reamintit ca, pentru România, aderarea a venit la 14 ani de la momentul cand a fost formulata cererea. Basescu a recunoscut pentru Adevarul ca mizeaza că un interval asa de lung ar putea favoriza o mai buna constientizare, dincolo de Prut, a avantajelor unei eventuale uniri.

Zarva mare la Bucuresti in continuarea scandalului cu survolul refuzat vicepremierului rus Dimitri Rogozin. Pe Hotnews, Cristian Pantazi scrie ca premierul român Victor Ponta risca sa bage România in conflict direct cu Moscova, doar din dorinta de a se erija in initiator de pozitii pe politica externa, in locul presedintelui. La remarca lui Rogozin ca data viitoare va survola România la bordul unui bombardier rusesc, Ponta a raspuns ca ar fi putut cere avioanelor de vanatoare românesti sa ia o decizie. Comentatorul Hotnews spune ca Ponta n-a inteles rolul de provocator al lui Rogozin si i-a cazut in capcana. Adica exact ceea ce nici Republica Moldova, nici România n-ar trebuie sa faca in contextul actual.

In Adevarul, Ion M. Ionita atrage atentia asupra rolului de fumigena al declaratiilor debutonate ale lui Rogozin. In timp ce se comenta despre avion si survol, separatistii pro-rusi din Ucraina isi vedeau linistiti de treaba. Au facut si au castigat referendumuri privind alipirea la Rusia. Situatia creata poate periclita legitimitatea viitorului presedinte ucrainean, care ar urma sa fie ales la 25 mai. Sau, daca alegerile nu vor mai avea loc, poate conduce la dezintegrarea totala a Ucrainei. Ion M. Ionita cere insa in acelasi articol putina atentie si catre Budapesta, unde premierul Viktor Orban, aflat la al doilea mandat, pune autonomia ungurilor din bazinul carpatic in progamul de guvernare. Aviz Romaniei, considera Ion M. Ionita.
XS
SM
MD
LG