Linkuri accesibilitate

Fermierii moldoveni amenință cu proteste


Vinăria Tomai, din apropiere de Comrat, 27 martie 2014
Vinăria Tomai, din apropiere de Comrat, 27 martie 2014

Guvernul a promis să adopte rapid strategia de dezvoltare în agricultură, fără de care vor fi ratate fonduri de zeci de milioane de euro de la UE.


Fermierii moldoveni au amenințat cu protestele dacă puterea nu publică degrabă Strategia de Dezvoltare a Agriculturii și nu ia măsuri pentru ieftinirea produselor petroliere destinate fermierilor. Cu câteva ore mai târziu, guvernul a promis să adopte rapid Strategia. Detalii în relatarea Allei Ceapai.


Pe un ton ultimativ, premierul Iurie Leancă le-a cerut astăzi colegilor de Guvern să semneze şi să publice Strategia de dezvoltare agricolă şi rurală, document aşteptat de UE ca să poată oferi agricultorilor moldoveni ajutoare în valoare de 68 de milioane de euro, în cadrul proiectului ENPARD. Strategia, aprobată de Guvern încă în urma cu două luni, a stârnit o dispută între ministrul liberal-democrat al agriculturii, Vasile Bumacov, şi vicepremierul democrat pentru economie, Valeriu Lazăr, care s-au acuzat reciproc că ar împiedica intrarea în vigoare a strategiei ai căror beneficiari urmează să fie agricultorii.

Premierul Leancă a intervenit în disputa dintre cei doi miniştri şi a cerut urgentarea intrării în vigoare a strategiei, la câteva ore după ce mai multe organizaţii de fermieri au anunţat acţiuni de protest.

Fermierii şi-au exprimat îngrijorarea că ar putea pierde fondurile europene, sugerând că cele două ministere disputa de fapt dreptul prioritar de a gestiona aceste fonduri. Preşedintele Uniunii producătorilor agricoli „Uniagroprotect” Alexandru Slusari:

„ Aceste fonduri ENPARD ne permit dublarea fondului de subvenţionare, începând cu anul 2015. Pentru noi era important să fie dată unda verde pentru atragerea acestor fonduri importante. Fără aceste subvenţii din partea UE noi nu putem moderniza agricultura autohtonă. Aceasta este cel mai important pentru sectorul agrar şi nu cine va gestiona aceste fonduri. Principalul lucru este ca ţăranii să nu piardă timpul. Noi, agricultorii, nu înţelegem de ce trebuie să se scoată cu cleştele din guvernare deciziile importante pentru sectorul agricol, pentru satele noastre, pentru dezvoltarea rurală.”

Fermierii nu renunţă însă la acţiunea de protest programată pentru 28 mai, întrucât o altă revendicare, pentru care luptă ani de zile, ar fi tergiversată de Guvern. Este vorba despre reglementarea pieţei produselor petroliere, întrucât scumpirile periodice ale carburanților provoacă pierderi enorme agricultorilor.

Deşi guvernul încă acum doi ani a aprobat un proiect de lege propus de Ministerului Economiei, care prevede şi dreptul fermierilor de a importa direct motorina de la producători, proiectul nu a mai ajuns în Parlament, fiind retras şi din Guvern. Alexandru Slusari spune că şi în acest caz ar fi vorba despre o neînţelegere între reprezentanţii PD şi PLDM, de la conducerea Ministerului Economiei şi, respectiv, a celui de Finanţe. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, fostul ministru al agriculturii, Valeriu Cosarciuc, spune că fermierii ar putea economisi sute de milioane de lei, dacă ar putea importa direct produse petroliere:

„Dacă producătorii agricoli ar procura direct motorina de la rafinărie, preţul s-ar micşora cu 2,5 lei. La acea cantitate de motorină care se consumă în agricultură, de 200 de mii de tone, asta ar însemna în jur de 500 de milioane de lei. Suma este destul de mare ca să fie voinţă ca ea să fie redirecționată către fermieri, ca ei să-şi poată reduce costurile de producere şi să devină mai competitivi.”

În cadrul acţiunii de protest programata pentru 28 mai, agricultorii spun că vor să sensibilizeze guvernanţii şi asupra unor probleme mai vechi cu care se confruntă ramura şi anume subvenţiile, irigarea şi consolidarea terenurilor. Fermierii spun că agricultura necesită acum mai multă atenţie din partea autorităţilor, întrucât piaţa estică devine din ce în ce mai instabilă, iar pe piaţa vestică doar o agricultură competitivă poate face faţă concurenţei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG