Linkuri accesibilitate

Eforturi sporite de aplanare a tensiunii în Ucraina


Liderii ucraineni au propus desfășurarea unei „mese rotunde cu participarea tuturor forțelor politice ale țării.



În Ucraina măsurile de securitate au fost intensificate pe fundalul celebrării Zilei Victoriei. Autoritățile au cerut să fie evitate adunările publice, de teama unor noi confruntări între militanții pro-ruși și adepții unității Ucrainei.

Arseni Iațeniuk, primul ministru, a spus la 8 mai că îl suspectează pe președintele Vladimir Putin că ar plănui o formă de „hărțuire”, pentru a discredita Ucraina în ziua celebrării victoriei Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Iațeniuk a vorbit după ce separatiștii pro-ruși de la Donețk și Luhans au anunțat că îți mențin decizia desfășurării referendumului de duminică, 11 mai, referitoare la auto-determinarea regiunii estice, în ciuda apelului președintelui rus de a-l amîna. Separatiștii au anunțat între timp că toate buletinele de vot au fost tipărite și sînt trimise acum la secțiile de vot.

Un purtător de cuvînt al lui Putin a spus că se așteaptă informații suplimentare la Kemlin despre decizia separatiștilor. Catherine Ashton a reacționat prin vocea unui purtător de cuvînt al UE spunînd că referendumurile „nu ar trebui să se desfășoare nici la 11 mai, nici la o dată ulterioară”.

Adjunctul secretarului de stat american la Apărar, William Burns, a apreciat că Rusia înaintează „pe o cale primejdioasă și iresponsabilă” și că situația din Ucraina a devenit „extrem de incendiară”. Burns a făcut declarațiile după ce din surse Nato s-a anunțat că nu există nici un indiciu despre o retragere a trupelor ruse de la frontierele Ucrainei, așa cum se angajase președintele Putin.

În alte evoluții, un grup de circa 40 de persoane au atacar un post de graniță ucrainean de la frontiera cu Rusia, iar un grănicer ucrainean a declarat că atacanții au fost respinși de forțele Kievului.

Liderii ucraineni au propus, altfel, joi, organizarea unei „Mese Rotunde” cu participarea tuturor forțelor politice și a grupărilor civice din întreaga Ucraină și cu sprijinul mediatorilor internaționali.

Propunerea a fost făcut concomitent de premierul Iațeniuk și de către președintele în exercițiu Oleksandr Turcinov.
Ukrainian leaders also proposed the creation of a "Round Table" to resolve the crisis in the country.

Analiștii spun că planul ucrainean include numeroase elemente ale unei „foi de parcurs” pentru pace, prezentată sub formă de proiect la Kiev de președinția rotativă elvețială a OSCE.

Eforturi de aplanare a crizei ucrainene au fost discutate joi, într-o convorbire telefonică, de către Serghei Lavrov și John Kerry, șefii dipolomațiilor rusă și americană.
XS
SM
MD
LG