Linkuri accesibilitate

Washingtonul și sancțiunile împotriva politicii președintelui Putin în chestiunea ucraineană


Președintele Rusiei la conferința de presă cu omologul său elvețian Didier Burkhalter la Kremlin, la 7 mai
Președintele Rusiei la conferința de presă cu omologul său elvețian Didier Burkhalter la Kremlin, la 7 mai

Retorica lui Putin nu înseamnă că acesta și-a schimbat intențiile în Ucraina și alte foste republici sovietice.



In ultimele zile presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a trimis semnale amestecate cu privire la intentiile sale in Ucraina. Despre felul cum sînt interpretate, corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Miercuri, presedintele Vladimir Putin a recomandat aminarea unor referendumuri, vizind independenta in regiuni din Estul Ucrainei si s-a angajat sa retraga trupe de la frontiera cu Ucraina. Observatorii politici au interpretat aceste gesturi ca mesaje pentru Germania si Europa Occidentala. Putin si-a dorit sa se disocieze de separatisti si referendumuri si sa descurajeze ideile occidentalilor ca separatistii ar fi coordonati de la Moscova. Acestia de altfel au nsocotit „sfatul" liderului de la Kremlin.

Presedintele Rusiei si-a dorit probabil sa creeze ambiguitate, de natura sa amine noi sanctiuni occidentale. Asta dupa ce presedintele Obama si cancelarul german Merkel spusesera ca noi sanctiuni ar putea fi impuse mai devreme decit se anticipase.

Presedintele Obama a declarat marti ca daca referendumuri sint organizate in Estul Ucrainei, noi sanctiuni vor fi impuse regimului de la Moscova. Vizate ar putea fi sectoare cheie ale economiei ruse cum sint energia, finantele si comertul cu arme. Administratia americana a adaugat ca aceste sanctiuni devin eficace doar daca sint adoptate de Statele Unite si Uniunea Europeana.

Dar in Congres, sint voci care sustin ca Obama nu ar trebui sa astepte ca Uniunea Europeana sa actioneze. La o recenta audiere in Camera Reprezentantilor cei care se opun politicii administratiei au cerut impunerea imediata de noi sanctiuni. Intre acestia presedintele Comisiei pentru Relatii Internationale, republicanul Ed Royce a recomendat o strategie menita sa-l convinga pe Putin ca actiunile sale ii vor vatama serios economia. Dar chiar si in rindurile republicanilor din opozitie se manifesta pozitii divergente.

Congresmanul de California Dana Rohrabacher a spus ca ceea ce se intimpla in Ucraina este mai complicat decit agesiunea rusa propriu-zisa si a recomandat circumspectie, in special atunci cind se pune problema unui ajutor economic masiv pentru Ucraina.

Intre timp oficialitati NATO au comunicat ca nu exista dovezi ca forte rusesti ar fi retrase de la frontiera. Acest joc al liderului de la Kremlin pare sa fi convins insa pentru moment tarile europene sa nu inaspreasca sanctiunile economice.

Thomas Graham, fosta oficialitate in administratia Bush arata ca retorica lui Putin nu inseamna ca acesta si-a schimbat intentiile in Ucraina si alte foste republici sovietice. Expertul crede ca presedintele Rusiei va incerca sa influenteze mersul lucrurilor in Ucraina in urmatorii ani, dar ca Putin intelege ca nu o poate face cu o economie slaba. Or sanctiunile occidentale au potentialul de a slabi considerabil economia Rusiei. „Daca Rusia vrea sa isi intareasca statului de mare putere, va trebui sa-si protejeze economia, care este fundamentul puterii" – a declarat Graham. Alti experti cred ca dupa succesul din Crimea, Putin a plusat exagerat si ca acum incearca sa redreseze. ​
XS
SM
MD
LG