Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Rusiei spune că Dmitri Rogozin va serba 9 mai la Tiraspol


Dmitri Rogozin de Ziua Victoriei la Chişinău, 9 mai 2013
Dmitri Rogozin de Ziua Victoriei la Chişinău, 9 mai 2013

În reacţia oficială, Chişinăul a cerut părţii ruse să trateze cu maximă responsabilitate organizarea unor asemenea vizite.


Ambasadorul Rusiei la Chişinău, Farit Muhametşîn a explicat astăzi la ministerul moldovean de externe de ce vrea să călătorească vicepremierul rus, Dmitri Rogozin la Tiraspol pe 9 mai. Vorbindu-le ulterior jurnaliştilor, ambasadorul a spus că demnitarul rus ar vrea să se întâlnească în regiunea transnistreană cu veteranii de război şi să inspecteze obiective sociale construite pe bani ruși, așa cum a făcut și anul trecut. Dar Rogozin aflat pe lista occidentală a sancționaților pentru anexarea Crimeii ar fi dispus să viziteze și capitala moldoveană, mai ales că planifică să sosească pe calea aerului prin aeroportul internațional Chișinău. Relatează Diana Răileanu:

Deocamdată nu este limpede dacă în timpul vizitei sale în Republica Moldova, de 9 mai, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, se va întâlni şi cu liderii politici de la Chişinău. După întrevederea cu viceministrul de Externe, Valeriu Chiveri, ambasadorul rus în Republica Moldova, Farit Muhametşîn, a declarat că vizita lui Rogozin este una neoficială, iar după ce va sosi la Chişinău, se va îndrepta direct spre Tiraspol. În urmă cu câteva zile, pe contul său de pe reţeaua de socializare Facebook, Dmitri Rogozin a anunţat că în pofida recomadărilor Chişinăului de a se abţine de la vizita în stânga Nistrului, „va veni de Ziua Victoriei în Transnistria”.

Comentariu lui Dmitri Rogozin pe Facebook
Comentariu lui Dmitri Rogozin pe Facebook
În opinia analistului politic de la Institutul „Viitorul”, Eduard Ţugui, vizita necoordonată pe căi oficiale a vicepremierului rus ar scoate în vileag atitudinea Federaţiei Ruse faţă de Republica Moldova:

„Când oficialii ruşi se deplasează pe teritoriul Republicii Moldova fără discuţiile anterioare cu autorităţile constituţionale legale, principalul mesaj este de sfidare anume a statalităţii Republicii Moldova, iar faptul că Ziua de 9 mai este stabilită pentru această vizită, oferă o încărcătură simbolică suplimentară acestui eveniment. În Transnistria, să nu uităm, este un bazin larg de recruţi pentru militarii ruşi şi aceste gesturi vin cumva să-i mobilizeze suplimentar.”

Eduard Ţugui constată că Guvernul de la Chişinău nu prea are pârghii prin care să contramandeze această vizită, decât o reacţie din partea Ministerului de Externe, care a cerut astăzi explicaţii ambasadorul rus Farit Muhametşîn:

„Sigur că trebuie să reacţionăm cumva cu calm, or pentru Republica Moldova aceasta nu este o mare surpriză, au loc metodic aceste sfidări flagrante ale statului Republica Moldova: ministerul de Externe şi-a făcut datoria, a fost invitat Ambasadorul Federaţiei Ruse pentru explicaţii. Sperăm însă că chiar şi această vizită, chiar dacă nu este agreată de către Chişinău sau cumva nu este convenită, ea să nu ducă la distabilizarea situaţiei şi, probabil, din această perspectivă nu trebuie nici noi cumva să o inflamăm atât de tare.”

Între timp, la Tiraspol, pregătirile pentru vizita lui Rogozin sunt în toi. Pe nouă mai, emisarul rus este aşteptat să inspecteze reconstrucţia celor 12 instituţii publice, pentru care Federaţia Rusă a oferit 120 de milioane de dolari. Analistul politic din stânga Nistrului, Andrei Safonov, întrevede o legătură între declaraţiile liderilor de la Tiraspol, care în ultima perioadă cer tot mai insistent Kremlinului recunoaşterea independenţei regiunii şi vizita necoordonată oficial a vicepremierului Dmitri Rogozin:

Andrei Safonov
Andrei Safonov
„Din punctul meu de vedere, această vizită demonstrează că negocierile privind diferendul transnistrean se află în criză profundă. În primul rând, pentru că relaţia dintre ţările mediatoare şi garante în negocieri – Rusia şi Ucraina, este una foarte complicată. De asemenea, cu greu se poate prognoza un progres în discuţii, nemaivorbind despre semnarea unor înţelegeri politice. Ţinând cont de relaţia dintre Kiev, Moscova, Washington şi Bruxelles, ţări care luptă pentru influenţa în lume, din punctul meu de vedere, acestea sunt mai puţin interesaţi de Chişinău şi Tiraspol.”

În reacţia oficială, Chişinăul a cerut părţii ruse să trateze cu maximă responsabilitate organizarea unor asemenea vizite. Anul trecut, tot de nouă mai, Dmitri Rogozin a venit într-o vizită privată la Tiraspol şi Chişinău. În discursul său, emisarul rus a îndemnat ţara să devină membră a Uniunii Vamale, cu care, după opinia politicianului rus, Moldova ar avea mai multe în comun decât cu Uniunea Europeană.
Previous Next

XS
SM
MD
LG